Pembuat kereta Vietnam untuk membina kenderaan elektrik di North Carolina

Seorang pembuat kereta Vietnam mengumumkan rancangan Selasa untuk membina sebuah kilang di Carolina Utara untuk mengeluarkan kenderaan elektrik, berjanji untuk membawa 7,500 pekerjaan dan menamatkan rentetan hampir-hampir negeri untuk pembuat kereta pendaratan.

VinFast akan membina kilang Amerika Utara pertamanya di Chatham County barat daya Raleigh, dengan pengeluaran dijangka bermula pada 2024. Ia menjangkakan untuk menggaji 7,500 menjelang 2027 dengan purata gaji $51,000, menurut Jabatan Perdagangan negeri.

DAPATKAN PERNIAGAAN FOX DALAM PERJALANAN DENGAN KLIK DI SINI

“Projek transformatif VinFast akan membawa banyak pekerjaan yang baik kepada negeri kita, bersama-sama dengan persekitaran yang lebih sihat apabila lebih banyak kenderaan elektrik bergerak ke jalan raya untuk membantu kami mengurangkan pelepasan gas rumah hijau,” kata Gabenor Roy Cooper dalam satu kenyataan.

Syarikat itu dijangka melabur $4 bilion dalam membina kilang di tapak seluas hampir 2,000 ekar (800 hektar) kira-kira 30 minit pemanduan ke barat daya Raleigh. Kilang itu dirancang untuk dapat mengeluarkan 150,000 kereta setahun. Kerajaan negeri telah bersetuju untuk menggunakan geran pembangunan pekerjaan untuk membayar balik $316 juta dalam tempoh 32 tahun jika ia mencapai matlamat penciptaan pekerjaan dan pelaburan. Negeri itu juga merancang untuk menyediakan sebanyak $450 juta untuk penyediaan tapak, pembaikan jalan dan kerja infrastruktur lain.

FORD MELANCARKAN 7 KENDERAAN ELEKTRIK BARU DI EROPAH MENJELANG TAHUN 2024 DENGAN BANTUAN DARI VOLKSWAGEN

Siaran daripada Jabatan Perdagangan negeri berkata pengilang mempertimbangkan tapak di 12 negeri sebelum mengecilkan cariannya ke North Carolina dan tapak di Savannah, Georgia. Siaran itu berkata tenaga kerja, insentif dan penyediaan tapak adalah faktor utama dalam pilihannya.

“Komitmen kuat North Carolina dalam membina ekonomi tenaga bersih, memerangi perubahan iklim dan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau dalam pengangkutan menjadikannya lokasi yang ideal untuk VinFast membangunkan EV premium, pintar dan mesra alam,” kata Ketua Pegawai Eksekutif VinFast Global Le Thi Thu Thuy dalam kenyataan.

FAIL – VinFast VF e36 ditunjukkan di pameran auto AutoMobility LA Khamis, 18 Nov. 2021, di Los Angeles. VinFast mengumumkan rancangan pada hari Selasa, 29 Mac 2022, untuk membina sebuah kilang di Carolina Utara untuk mengeluarkan kenderaan elektrik, berjanji untuk membawa 7,50 ( (Foto AP/Marcio Jose Sanchez, Fail) / Bilik Berita AP)

Kesatuan Pekerja Auto Bersatu mempunyai rancangan untuk mengatur pekerja di kilang VinFast baharu, serta kilang kenderaan elektrik dan bateri lain yang terletak di negeri Selatan, kata Presiden kesatuan Ray Curry pada hari Selasa. Kesatuan itu mempunyai pembiayaan yang tersedia sekarang untuk memulakan usaha menganjurkan, kata Curry kepada Persatuan Akhbar Automotif di Detroit.

Kesatuan itu, katanya, sudah mempunyai kehadiran di North Carolina.

“Kami percaya bahawa kami adalah kesatuan pilihan,” kata Curry. “Kami adalah pekerja kereta, dan matlamat kami adalah untuk dapat mewakili mana-mana pemasangan kerja kereta yang akan berlangsung di negara ini, terutamanya EV yang sedang berubah sekarang.”

UAW juga akan cuba mengatur kilang bateri Ford dan General Motors di Kentucky dan Tennessee, serta kilang yang dikendalikan oleh Tesla dan syarikat permulaan kenderaan elektrik Rivian. Kedua-duanya mempunyai tumbuhan yang diwakili oleh kesatuan di bawah pemilik terdahulu. Kempen sedemikian, bergantung pada tempohnya, boleh menelan belanja berpuluh-puluh juta dolar, katanya.

Mendaratkan kilang pembuatan kereta dianggap sebagai pencapaian besar bagi Cooper, pemimpin perundangan dan perekrut ekonomi berikutan beberapa siri kekecewaan yang berlarutan sejak beberapa dekad.

Pada awal 1990-an, North Carolina kalah kepada Carolina Selatan untuk kilang perkhidmatan penuh pertama BMW di luar Jerman, kemudian ke Alabama, yang mendaratkan kilang SUV Mercedes-Benz. Baru-baru ini, negeri ini gagal bersaing untuk kilang baharu oleh Tesla dan Rivian Automotive.

USPS TEMPAHAN $3 BILION UNTUK 50,000 KENDERAAN PENGHANTARAN BARU TERMASUK 10,000 LORI ELEKTRIK

Freightliner sudah pun mengendalikan kilang pengeluaran trak di North Carolina, dan ibu pejabat Volvo Trucks di Amerika Utara berpangkalan di Greensboro.

Pengambilalihan kilang VinFast adalah yang terbaru dalam rentetan kejayaan ekonomi yang ketara bagi negeri ini sejak 12 bulan lalu.

Apple mengumumkan April lalu untuk membina kampus Pantai Timur pertamanya di Research Triangle Park antara Raleigh dan Durham, mewujudkan 3,000 pekerjaan baharu sepanjang dekad akan datang.

Toyota mendedahkan pada Disember ia akan membina loji bateri bernilai $1.3 bilion berhampiran Greensboro yang akan menggaji sekurang-kurangnya 1,750 orang dan membantu memenuhi rancangan pembuat kereta untuk meningkatkan jualan kenderaan elektrik secara drastik di AS

PENGELUARAN LYRIQ CADILLAC ELEKTRIK BERMULA DI TENNESSEE MENJELANG PENGHANTARAN MEI

Dan Boom Supersonic mengumumkan pada bulan Januari bahawa Greensboro akan menjadi rumah bagi kemudahan pembuatan skala penuh pertamanya untuk jet penumpang supersonik generasi akan datang. Itu juga datang dengan matlamat lebih daripada 2,400 pekerjaan baharu menjelang 2032.

VinFast ialah sebahagian daripada konglomerat Vietnam Vingroup, yang menyediakan modal untuk mengembangkan jualan kenderaan elektrik ke AS dan akhirnya Eropah. Syarikat itu sudah pun menjual kenderaan dengan enjin pembakaran dalaman dan rangkaian kuasa elektrik di Vietnam.

Pada bulan November, syarikat itu memperkenalkan SUV elektrik besar VF e35 dan VF e36 bersaiz sederhana di Pameran Auto Los Angeles, tetapi ia tidak mendedahkan harga.

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Bekas ketua eksekutif syarikat itu berkata tahun lepas bahawa VinFast merancang untuk mula menerima tempahan pada musim bunga dan menghantar kenderaan di AS pada musim gugur. Pada mulanya SUV itu akan dibina di kilang baharu di Vietnam, tetapi VinFast merancang untuk membina kilang AS yang akan mula mengeluarkan pada separuh kedua 2024.

VinFast, dengan ibu pejabat AS di Los Angeles, merancang untuk menjual kenderaan melalui rangkaian kedainya sendiri, dengan kebanyakan proses pesanan dilakukan dalam talian. Syarikat itu sudah pun mempunyai rancangan untuk 60 kedai di California sahaja. Ia juga akan mempunyai beberapa pusat perkhidmatan dan perkhidmatan mudah alih.

We would love to say thanks to the author of this short article for this awesome web content

Pembuat kereta Vietnam untuk membina kenderaan elektrik di North Carolina


Explore our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/