Pembuat wain di belakang ikonik Two Buck Chuck Trader Joe meninggal dunia

Fred Franzia, yang menggegarkan industri wain dengan wain murah yang berjaya, meninggal dunia pagi Selasa di rumahnya di Denair, California. Dia berumur 79 tahun.

Syarikat Wain Bronco, yang dimiliki bersama oleh Franzia, mengesahkan kematiannya Instagram dan berkongsi bahawa visi pengasas sentiasa untuk menjadikan wain boleh diakses dan menyeronokkan untuk semua orang.

“Apabila ditanya bagaimana Syarikat Wain Bronco boleh menjual wain lebih murah daripada sebotol air, Fred T. Franzia terkenal menjawab, ‘Mereka mengenakan bayaran berlebihan untuk air — tidakkah anda faham?’” tulis Syarikat Wain Bronco dalam satu kenyataan .

Walaupun anda tidak pernah mendengar tentang Franzia sendiri, anda tahu wainnya. Charles Shaw, yang paling dikenali sebagai Two Buck Chuck, telah menjadi wain murah yang popular sejak ia berada di rak di Trader Joe’s 20 tahun lalu. Dalam penyelaman mendalam tentang Two Buck Chuck, The Hustle menganggarkan bahawa rantaian runcit menjual lebih daripada 1 bilion botol antara 2002 dan 2018.

Two Buck Chuck dipamerkan di Trader Joe’s dengan harga $1.99 pada 2020. Fred Franzia, pemilik bersama Bronco Wine Company dan pencipta Two Buck Chuck, meninggal dunia pada 13 September 2022.

Amanda Bartlett/SFGATE

Franzia tidak asing dengan industri wain. Dia berasal dari keturunan pembuat wain bermula dengan moyangnya, Giuseppe Franzia, yang mengasaskan Franzia Brothers Winery pada akhir 1800-an, beberapa dekad sebelum syarikat itu dijual kepada Coca-Cola. Mengikut San Francisco Chronicle, Franzia bekerja dalam jualan di perniagaan keluarga dan kemudiannya mengasaskan Bronco Wine Company pada tahun 1973 bersama abang dan sepupunya. (SFGATE dan San Francisco Chronicle kedua-duanya dimiliki oleh Hearst tetapi beroperasi secara bebas antara satu sama lain.)

Franzia, yang mengkritik sekeras-kerasnya keangkuhan industri wain, membeli Charles F. Shaw Winery dengan harga $27,000 (kira-kira $52,471.24 hari ini) selepas perniagaan itu memfailkan muflis pada tahun 1995. Jenama itu akan tidak aktif selama hampir 10 tahun sebelum Franzia mengemas kini bekas syarikat wain elit (yang diketahui menjual $50 botol) dan mengubahnya menjadi jenama yang diraikan untuk tawaran serendah $1.99.

Semasa tahun 1990-an, Franzia juga memperoleh kilang wain lain yang bergelut dan kemudian menggunakan label wain yang mengatakan “dibawah bawah tanah dan dibotolkan” di Napa untuk menjual wain yang dibuat dengan anggur yang ditanam di Lembah San Joaquin.

“Walaupun undang-undang persekutuan menghendaki wain yang membawa nama panggilan, seperti Napa Valley, terdiri daripada sekurang-kurangnya 75% anggur dari wilayah itu, sebarang jenama yang dicipta sebelum 1986 telah dikecualikan,” tulis Chronicle. “Itu telah membolehkan Franzia menjual wain Central Valley dengan nama seperti Napa Ridge, Napa Creek dan Rutherford Vintners. (Ketiga-tiga jenama tersebut telah dicipta sebelum 1986, walaupun Franzia membelinya kemudian.)”

Dia juga dapat menawarkan wain berharga rendah dengan mengurangkan perbelanjaan pembotolan yang termasuk menggantikan gabus tradisional dengan bahan yang lebih murah.

Sarung dengan logo untuk wain Charles Shaw dijual di Trader Joe's. Fred Franzia, pemilik bersama Bronco Wine Company dan pencipta Two Buck Chuck, meninggal dunia pada 13 September 2022.

Sarung dengan logo untuk wain Charles Shaw dijual di Trader Joe’s. Fred Franzia, pemilik bersama Bronco Wine Company dan pencipta Two Buck Chuck, meninggal dunia pada 13 September 2022.

Gado/Gado melalui Getty Images

Charles Shaw, bekas pemilik wain senama, mempunyai beberapa kata pilihan tentang hasil perniagaannya selama bertahun-tahun selepas ia dijual kepada Franzia. Dalam temu bual dengan Daftar Lembah Napa, dia memberitahu outlet bahawa dia menganggap Two Buck Chuck sebagai “memalukan dan merendahkan.” Kekecewaannya nampaknya berpunca daripada penggunaan nama jenamanya kerana dia tidak menganggap Two Buck Chuck sebagai wain Napa Valley yang sebenar.

“Untuk mengambil itu dan keluar dan menikmati wain yang lebih rendah daripada sebutan lain, itu bukan perkara yang saya mula lakukan, bukan? Dan saya membayar harga yang agak besar,” kata Shaw kepada kedai itu pada 2003.

Walaupun bagaimana ia dilihat oleh bekas pemilik, wain Charles Shaw akan terus memenangi pujian selama bertahun-tahun. Pada tahun 2004, jenama itu memperoleh pingat emas berganda di Pertandingan Wain Timur Antarabangsa untuknya 2002 Charles Shaw Shiraz.

We would love to thank the author of this post for this amazing web content

Pembuat wain di belakang ikonik Two Buck Chuck Trader Joe meninggal dunia


Discover our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/