Pemegang saham aktivis Nelson Peltz bertelagah dengan pelabur pemberontak

Dana tersenarai di London yang dikaitkan dengan Pengurusan Dana Trian Nelson Peltz telah mendapat tekanan daripada sekumpulan pelabur pemberontak yang ingin menggoncang lembaganya “untuk memperbaiki tadbir urus dan memulihkan kepercayaan”.

Peltz, terkenal kerana melancarkan kempen menentang pengurusan syarikat termasuk kumpulan barangan pengguna Unilever dan pengurus aset Janus Henderson, mendapati dirinya menjadi sasaran pelabur yang menuntut perubahan pada dana Trian Investors 1 miliknya.

Sebuah jawatankuasa pelabur — terdiri daripada pengurus aset Global Value Fund, Invesco, Janus Henderson Investors UK Limited dan dana lindung nilai Pelham Capital — telah menyampaikan notis untuk mengadakan mesyuarat agung luar biasa para pemegang sahamnya.

Ia menuntut penyingkiran ahli lembaga Chris Sherwell, Simon Holden dan Anita Rival, dan pencalonan dua pengarah baharu: Robert Legget, yang akan menjadi bebas, dan Miles Staude, pengurus portfolio Global Value Fund dan wakil jawatankuasa itu. .

Jawatankuasa itu, bersama Pengurusan Aset Aegon yang menyatakan akan menyokong cadangan itu, mengawal 43.6 peratus daripada modal saham mengundi dana itu.

Penyertaan dana Janus Henderson dalam kumpulan aktivis meletakkan pengurus aset AS dalam kedudukan yang sukar sejak Peltz telah mendesak untuk perubahan besar di syarikat itu dan pada Februari memenangi kerusi di papannya.

Kritikan pelabur tertumpu kepada perubahan yang dibuat kepada pengaturan pengurusan pelaburan syarikat dengan Trian pada AGM Jun lalu.

Apabila Trian Investors 1 disenaraikan pada September 2018, ia bercadang untuk melabur dalam satu sasaran tersenarai awam, berusaha untuk menambah baik perniagaan dan kemudian keluar daripada pelaburan dan mengembalikan modal kepada pemegang saham. Model ini serupa dengan yang digunakan oleh kenderaan aktivis Edward Bramson, Sherborne Investors.

Bagaimanapun, tahun lepas, menjelang AGMnya, lembaga Trian Fund 1 mencadangkan satu siri perubahan kepada dasar pelaburan yang jawatankuasa percaya akan memberi manfaat kepada pengurus dari segi kewangan. Yang penting, perubahan ini akan membolehkannya memiliki berbilang pelaburan secara serentak, dan bukannya memulangkan semua modal dan keuntungan kepada pemegang saham selepas keluar daripada pelaburan, pengurus boleh melabur semula mereka.

Jawatankuasa itu percaya bahawa lembaga sepatutnya memanggil pemegang saham bebas untuk melihat sama ada perubahan kepada dasar pelaburan disokong. Perubahan dasar pelaburan itu diluluskan dalam undian 52 peratus berbanding 48 peratus Jun lalu. Trian dan penasihat kewangan syarikat Jefferies di antara mereka memiliki 28.6 peratus daripada syarikat itu pada masa AGM, dan mereka mengundi menyokong perubahan itu.

Jawatankuasa pelabur juga telah menimbulkan kebimbangan sama ada struktur yurannya sesuai. Sejak IPO, ia mengira, pulangan gabungan kepada pemegang saham ialah £57.6 juta, dan pengurus telah menerima £56.8 juta dalam prestasi dan yuran pengurusan. Tetapi seseorang yang rapat dengan syarikat itu berkata bahawa sejak IPO ia telah menerima £12 juta dalam jumlah yuran, sebahagian besarnya yuran pengurusan. Ia tidak akan menerima sebarang yuran prestasi sehingga pelaburan direalisasikan pada keuntungan, tambah orang itu. Dari IPO sehingga akhir Mei, nilai aset bersihnya telah meningkat 64 peratus.

Jawatankuasa itu juga percaya bahawa Jefferies mungkin mempunyai konflik kepentingan pada masa pengundian. Ia merupakan 13.5 peratus pemegang saham dalam syarikat itu pada masa AGM dan jawatankuasa itu percaya ia mempunyai hubungan nasihat dengan Trian dan syarikat itu.

Trian Investors 1 berkata ia “menyemak kandungan dan kesahihan” permintaan untuk mesyuarat agung. Lembaga pengarah syarikat itu berkata “ia secara konsisten bertindak secara bertanggungjawab . . . dan telah melaksanakan kewajipan fidusiarinya dengan berkesan”. Jefferies enggan mengulas.

Langkah di kenderaan tersenarai Trian berikutan pertempuran awam selama 10 bulan antara sekumpulan pemegang saham British dan jutawan aktivis yang berpangkalan di New York, Dan Loeb mengenai dasar untuk mengawal diskaun di amanah pelaburan tersenarai di London yang berfungsi sebagai dana penyuap untuk Loeb’s dana lindung nilai Titik Ketiga utama.

Pelabur pemberontak, diketuai oleh pengurus dana UK Asset Value Investors, mencapai gencatan senjata pada Februari apabila Third Point bersetuju untuk melantik pengarah bebas yang dicalonkan oleh pemegang saham yang tidak berpuas hati. Staude Global Value Fund juga merupakan sebahagian daripada kumpulan aktivis yang menghadapi Loeb.

We would love to say thanks to the author of this short article for this remarkable material

Pemegang saham aktivis Nelson Peltz bertelagah dengan pelabur pemberontak


Find here our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/