Pemergian Sheryl Sandberg menandakan berakhirnya era untuk wanita dalam bidang teknologi

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Selama bertahun-tahun, Ketua Pegawai Operasi Facebook Sheryl Sandberg wanita yang digalakkan untuk mendaki tangga korporat dengan mempromosikan diri mereka di tempat kerja dan meminta lebih banyak bantuan daripada pasangan mereka di rumah.

Kini, pemergiannya dari Facebook sebagai salah seorang eksekutif wanita berpangkat tertinggi di korporat Amerika menandakan akhir suatu era dalam jenama feminisme pemerkasaan diri dia memperjuangkan sebagai alat kritikal untuk melawan seksisme di tempat kerja.

Sandberg, 52, mengumumkan hari Rabu bahawa dia berundur sebagai COO selepas 14 tahun berkhidmat di sebuah syarikat, dia membantu mengubah daripada laman web media sosial untuk pelajar kolej kepada perniagaan pengiklanan digital yang hebat. Sandberg, yang telah meletakkan dirinya sebagai juara wanita di tempat kerja, berkata dia akan meninggalkan Facebook untuk menghabiskan lebih banyak masa bersama keluarga dan pada kerja dermawannya.

“Saya ingin berfikir kerjaya yang saya miliki dan kerjaya pemimpin wanita lain memberi inspirasi kepada wanita untuk mengetahui bahawa mereka boleh memimpin,” katanya dalam temu bual dengan The Washington Post. “Jika anda membesar 100 tahun yang lalu, anda tidak akan mengenali seorang wanita tunggal dalam perniagaan. Jika anda membesar hari ini, anda tahu beberapa perkara. Saya harap anak-anak perempuan saya akan membesar dalam dunia di mana terdapat lebih banyak lagi.”

Eksekutif tertinggi Sheryl Sandberg meninggalkan Facebook

Sebagai salah satu jutawan wanita terkaya di dunia, Sandberg adalah simbol bahawa wanita boleh mencapai puncak industri yang dikuasai lelaki seperti syarikat teknologi Sillcon Valley. Nasihatnya kepada wanita yang ingin naik lebih tinggi dalam kerjaya mereka hanyalah “bersandar,” atau lebih tegas dalam pekerjaan mereka, yang menjadi fenomena budaya. TED Talk 2010 beliau, buku terlaris dan yayasan bukan untung Lean In mendorongnya menjadi sejenis bintang korporat yang dinikmati oleh beberapa ketua pegawai operasi semasa menjadi orang kedua di syarikat mereka.

Sandberg adalah antara timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg yang paling dipercayai selama bertahun-tahun, dan orang ramai bercakap tentang kedua-duanya secara tidak rasmi sebagai “Ketua Pegawai Eksekutif bersama” — menjadikannya salah seorang daripada segelintir wanita berkuasa tinggi yang menerajui syarikat gergasi teknologi.

“Ini adalah satu kerugian besar dari segi hanya mempunyai wanita diwakili di Silicon Valley dengan cara yang bermakna,” kata Crystal Patterson, bekas pengurus kanan di Facebook dan pengarah urusan semasa di firma pelobi Washington Media Group. “Tidak ada Sheryl lagi.”

Selama bertahun-tahun, Sandberg telah bergelut untuk mengekalkan suaranya sebagai juara wanita kerana Facebook, yang menukar namanya kepada Meta tahun lepas, terus dibanjiri dengan kontroversi politik sepanjang tempoh perkhidmatannya. Sandberg telah menghadapi kritikan, antara lain, maklumat salah virus covid dan peranan yang dimainkan oleh syarikat itu dalam menyebarkan bekas presiden Donald Trump dakwaan palsu bahawa pilihan raya presiden 2020 telah dicurangi.

“Nilainya sebagai utusan pasti berubah dari semasa ke semasa dengan kekayaan syarikat itu,” tambah Patterson.

Walaupun wanita telah membuat keuntungan kecil dalam naik ke tahap kuasa tertinggi dalam syarikat, C-suite masih didominasi oleh lelaki. Pada 2021, 26 peratus daripada semua CEO dan pengarah urusan adalah wanita, meningkat daripada 15 peratus pada 2019, menurut sebuah laporan oleh kumpulan advokasi wanita Catalyst.

Pergerakan untuk membawa lebih ramai wanita ke dalam peranan yang lebih baik dalam korporat Amerika telah terhenti sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Berhadapan dengan pilihan sukar tentang cara mengimbangi aspirasi kerjaya dengan tuntutan menjaga orang tersayang semasa penutupan akibat pandemik, ramai wanita bersandar. Laporan 2021 yang dikendalikan oleh McKinsey dengan kerjasama LeanIn.Org mendapati bahawa 1 daripada 3 wanita telah mempertimbangkan untuk meninggalkan tenaga kerja atau menurunkan kerjaya mereka, yang mewakili peningkatan daripada bahagian wanita yang mengatakan perkara yang sama semasa beberapa bulan pertama wabak itu.

Siapakah Sheryl Sandberg, COO Facebook yang akan berlepas?

Dan pekerja wanita, terutamanya dalam kaum minoriti, sering diwakili secara berlebihan dalam kerjaya yang dilanda wabak itu. Laporan terbaru oleh Pusat Undang-undang Wanita Kebangsaan dijumpai bahawa masih terdapat kurang 1 juta wanita dalam tenaga buruh pada Januari 2022 berbanding Februari 2020, manakala lelaki kebanyakannya memperoleh semula kehilangan pekerjaan mereka dalam tempoh masa tersebut.

Sandberg berkata dalam temu bual dengan The Post bahawa dia berpendapat kempen Lean In boleh dan akan bertahan apabila dia meninggalkan Facebook.

Terdapat beberapa wanita berprofil tinggi dalam teknologi lain yang boleh mengambil masa yang telah dihentikan oleh Sandberg. Tahun lepas, Fidji Simo meninggalkan peranannya sebagai ketua apl Facebook untuk menjadi ketua eksekutif Instacart. Deborah Liu, juga bekas eksekutif Facebook, menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Ancestry.com. Susan Wojcicki ialah Ketua Pegawai Eksekutif YouTube, dan Safra Catz memegang gelaran itu di syarikat perisian Oracle.

Ketua pegawai undang-undang Facebook, Jennifer Newstead, dan ketua pegawai perniagaan, Marne Levine, baru-baru ini telah mengambil peranan yang lebih besar di gergasi media sosial itu.

“Masih terdapat banyak isu untuk wanita dalam bidang teknologi, tetapi Sheryl meninggalkan banyak eksekutif wanita yang boleh mengambil mantel ini,” kata Katie Harbath, bekas pekerja Facebook dan Ketua Pegawai Eksekutif firma perunding Anchor Change.

Mula-mula dia mendokumentasikan alt-kanan. Sekarang dia datang untuk crypto.

Imej Sandberg sebagai feminis korporat pertama kali terserlah selepas TED Talk 2010, di mana dia mencatatkan apa yang dilihatnya sebagai sebab wanita masih bergelut untuk bersaing dengan lelaki dalam memajukan korporat. Dia berhujah, antara lain, bahawa wanita sering menahan diri dengan tidak mengambil kredit untuk kemenangan mereka sendiri atau tidak mencari peluang yang lebih bercita-cita tinggi kerana takut mereka tidak akan dapat menguruskan tuntutan kehidupan rumah mereka.

“Tiada sesiapa yang sampai ke pejabat sudut dengan duduk di sebelah, bukan di meja,” katanya. “Dan tiada siapa yang mendapat kenaikan pangkat jika mereka tidak fikir mereka layak untuk kejayaan mereka.”

Sandberg mengikuti ceramah itu dengan buku 2013, “Lean In: Wanita, Kerja dan Kemahuan untuk Memimpin,” yang membantunya menarik perhatiannya. Kemudian, dia memulakan yayasan Lean In, yang membantu mengatur kumpulan rangkaian untuk wanita untuk menyokong satu sama lain dalam kerjaya mereka.

Pengakhiran bersandar pada: Bagaimana mesej pemerkasaan Sheryl Sandberg terungkai sepenuhnya

Tetapi idea Sandberg dengan cepat menghadapi kritikan kerana gagal mengambil kira halangan tambahan yang dihadapi oleh wanita kulit berwarna dan mereka yang tidak bekerja dalam persekitaran korporat. Yang lain berhujah dia memperkecilkan halangan sistematik yang menghalang wanita daripada bilik lembaga pengarah dan melebih-lebihkan tahap agensi peribadi mereka dalam perkara itu.

Amy Nelson, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif bersama syarikat permulaan kerja bersama untuk wanita yang dipanggil Riveter, berkata dia berharap Sandberg akan memberi tumpuan untuk membawa ekuiti yang lebih besar kepada perbualan yang dimulakan oleh Lean In.

“Dia bercakap tentang sesuatu di hadapan ramai orang dari segi keperluan wanita profesional untuk mempunyai komuniti dan menyokong satu sama lain, dan saya fikir Lean In memainkan peranan penting dalam mengubahnya,” kata Nelson. “Tetapi saya juga fikir ia sangat jelas bahawa keupayaan untuk bersandar adalah keistimewaan yang sebahagian besarnya dipegang oleh wanita kulit putih, dan perbincangan meninggalkan wanita yang tidak mempunyai wang atau hubungan atau sokongan.”

“Saya fikir kita perlu mengadakan perbualan itu,” Nelson menyambung. “Bukankah bagus jika Sheryl mengetuai perbincangan itu?”

Strategi Lean In juga menghadapi cabaran falsafah daripada pergerakan #MeToo, yang menonjolkan budaya gangguan seksual dan seksisme yang berleluasa yang berterusan untuk wanita yang sangat berjaya dalam kerjaya mereka.

Namun, pada hari Rabu, wanita di dalam dan di luar Facebook mengucapkan tahniah kepadanya kerana membuat langkah itu.

“Saya fikir dia memulakan pergerakan itu,” kata Debbie Frost, bekas eksekutif Facebook dan penasihat semasa untuk Lean In. “Saya tidak fikir ia akan pergi apabila dia pergi. Malah, saya berpendapat bahawa impak yang dia boleh berikan kepada lebih banyak syarikat dan lebih banyak organisasi sekarang akan menjadi perkara yang paling mendalam dan menarik.”

Mengenai masa depan Sandberg, dia berkata ia belum lagi dipetakan sepenuhnya. Dia akan berkahwin semula tidak lama lagi dan terus membesarkan anak-anaknya, katanya dalam catatan Facebook yang mengumumkan pemergiannya.

“Saya tidak pasti sepenuhnya apa yang akan berlaku pada masa depan – saya telah mengetahui tiada siapa pun,” katanya dalam catatan itu. “Saya tahu ia akan termasuk memberi lebih tumpuan kepada asas dan kerja dermawan saya, yang lebih penting bagi saya berbanding sebelum ini memandangkan betapa kritikalnya masa ini untuk wanita.”

We would love to give thanks to the writer of this article for this awesome content

Pemergian Sheryl Sandberg menandakan berakhirnya era untuk wanita dalam bidang teknologi


Discover our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/