Pemfailan mendedahkan jumlah yang menarik perhatian bekas eksekutif Disney yang diperolehi sepanjang tempoh perkhidmatannya yang singkat

Kenyataan proksi awal yang difailkan Selasa oleh Syarikat Walt Disney mendedahkan sejumlah besar wang yang diperoleh bekas Ketua Pegawai Hal Ehwal Korporat Geoff Morrell berkaitan dengan masanya di gergasi hiburan itu.

Tempoh Morrell sebagai ketua pegawai hal ehwal korporat menjangkau kurang daripada empat bulan. Dia memulakan kerja itu pada Januari 2022, kira-kira sebulan setengah selepas Disney berkata ia telah mengupahnya, dan mengumumkan keluarnya pada akhir April.

BEBERAPA KELUARGA BERHUTANG UNTUK MELAWATI DUNIA WALT DISNEY, PERANCANGAN KAJIAN

Dia memberitahu kakitangannya di Disney pada masa itu ia telah “menjadi jelas” kepadanya bahawa “atas beberapa sebab” peranan itu “tidak sesuai” dan dia telah “memutuskan untuk meninggalkan syarikat untuk mengejar peluang lain” selepas bercakap dengan CEO ketika itu Bob Chapek , menurut e-mel yang diperolehi oleh FOX Business.

Geoff Morrell, SVP Komunikasi dan Hal Ehwal Luar AS untuk BP, bergambar di pejabat pusat bandar syarikat itu. (Foto Oleh Tom Williams/CQ Roll Call) (Foto Oleh Tom Williams/CQ Roll Call / Getty Images)

The kenyataan proksi awal Disney yang difailkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa menggariskan butiran pakej gaji Morrell lebih $8.365 juta untuk tahun fiskal 2022, termasuk gaji $489,500, bonus daftar masuk $2.75 juta, anugerah saham, anugerah opsyen dan pampasan lain. Bonus pendaftaran itu, kata Disney, adalah “terutamanya untuk menggantikan pampasan yang diketepikan daripada majikannya yang terdahulu,” gergasi minyak BP.

Dia menerima $500,000 untuk “menampung kos yang dibelanjakan oleh Encik Morrell berkaitan dengan penempatan semula antarabangsa daripada keluarganya” kerana menyertai Disney, menurut pemfailan itu. Syarikat itu juga memberinya $500,000 pada Jun 2022 untuk “menghitung keadaan uniknya, termasuk kos yang dibelanjakan oleh Encik Morrell, yang sedang dalam proses memindahkan keluarganya ke peringkat antarabangsa.”

Ticker Keselamatan Terakhir Ubah Ubah %
DIS THE WALT DISNEY CO. 99.05 -0.85 -0.86%

Pampasannya disamakan dengan kira-kira $119,500 untuk setiap 70 hari bekerja dia bekerja di Disney. The Wall Street Journal dilaporkan lebih awal atas pampasannya.

Seseorang di Disney memberitahu Wall Street Journal bahawa kerana beberapa pembayaran berasaskan prestasi tidak diletak hak, pampasan fiskal 2022 Morrell “nilai direalisasikan” dijangka masuk kira-kira $2 juta lebih rendah.

Logo Disney+

Para hadirin tercermin dalam logo Disney+ semasa Ekspo Walt Disney D23 di Anaheim, California pada 9 September 2022. (PATRICK T. FALLON/AFP melalui Getty Images / Getty Images)

Pemfailan SEC berkata Morrell akan berhak mendapat lebih daripada $2.5 juta dalam baki gaji sehingga akhir tempoh perjanjian pekerjaan asalnya, $1.5 juta bersamaan dengan bonus sasaran dan pembelian rumah yang dia beli. California jika dia “berjaya melengkapkan semua syarat perjanjian perundingan selepas pekerjaan dan pelepasan amnya.”

CEO DISNEY MEMERAHKAN PEKERJA HIBRID KEMBALI KE PEJABAT EMPAT HARI SEMINGGU

“Penjual pihak ketiga” membelinya rumah bagi pihak Disney pada musim panas 2022 untuk harga pembelian asalnya, menurut kenyataan proksi awal. Sehingga Oktober tahun lepas, hartanah itu belum dijual, tetapi Disney akan “menyedari sebarang keuntungan atau kerugian” yang berkaitan apabila ia berlaku, bukan Morrell, katanya.

Pernyataan proksi awal juga memberikan gambaran tentang pampasan bagi eksekutif Disney yang lain pada fiskal 2022, seperti Chapek dan CEO Bob Iger.

Iger kembali ke Disney untuk menjadi Ketua Pegawai Eksekutif selama dua tahun pada bulan November, setelah sebelum ini memegang jawatan itu dari 2005 hingga 2020 dan berkhidmat sebagai pengerusi eksekutif hingga 2021. Chapek telah menerajui syarikat itu sejak Februari 2020, tidak lama sebelum wabak itu mendorong penutupan di seluruh dunia.

dunia Disney

Istana Cinderella yang baru dicat di Magic Kingdom di Walt Disney World dilihat dengan lambang untuk meraikan ulang tahun ke-50 taman tema itu pada hari Isnin, 30 Ogos 2021, di Tasik Buena Vista, Fla. Disney sedang menentang langkah ke mansuh (Foto AP/John Raoux, Fail / Bilik Berita AP)

Syarikat pimpinan Chapek itu menghadapi tempoh kegawatan politik pada awal 2022, termasuk berkaitan dengan undang-undang negeri Florida yang menghalang pengajaran orientasi seksual di tadika melalui bilik darjah gred tiga.

Pemfailan awal Disney Selasa datang di tengah-tengah a pertempuran proksi dengan pelabur aktivis Nelson Peltz dan Kumpulan Trian. Peltz sedang mencari tempat di lembaga pengarah syarikat.

DISNEY MENOLAK SEMULA NELSON PELTZ

Gergasi hiburan itu stok didagangkan pada kira-kira $99 pada hari Rabu, naik kira-kira 11% dari awal 2023 dan turun kira-kira 34% sepanjang tahun lalu.

Disney tidak menjawab pertanyaan daripada FOX Business pada masa penerbitan. Morrell enggan mengulas.

Adam Sabes menyumbang kepada laporan ini.

We would like to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding web content

Pemfailan mendedahkan jumlah yang menarik perhatian bekas eksekutif Disney yang diperolehi sepanjang tempoh perkhidmatannya yang singkat


Our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/