Pemilik Facebook Meta Platforms’ Sheryl Sandberg akan pergi selepas 14 tahun

1 Jun (Reuters) – Meta Platforms Inc (FB.O) Ketua Pegawai Operasi Sheryl Sandberg, yang kerjasama rapatnya dengan Ketua Pegawai Eksekutif Mark Zuckerberg menjana pertumbuhan rangkaian sosial terbesar di dunia, akan meninggalkan syarikat itu selepas 14 tahun, katanya dalam catatan Facebook pada hari Rabu.

Pengumuman itu pada mulanya menyebabkan saham firma media sosial itu turun 4%, tetapi saham itu hampir mendatar dalam perdagangan selepas waktu bekerja.

“Apabila saya mengambil kerja ini pada 2008, saya berharap saya akan memegang peranan ini selama lima tahun. Empat belas tahun kemudian, sudah tiba masanya untuk saya menulis bab seterusnya dalam hidup saya,” tulisnya.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Ketua Pegawai Pertumbuhan Javier Olivan akan mengambil alih sebagai ketua pegawai operasi, kata Zuckerberg dalam catatan Facebook berasingan, walaupun dia menambah bahawa dia tidak bercadang untuk menggantikan peranan Sandberg secara langsung dalam struktur sedia ada syarikat.

“Saya fikir Meta telah mencapai tahap yang wajar untuk produk dan kumpulan perniagaan kami untuk disepadukan dengan lebih rapat, dan bukannya semua fungsi perniagaan dan operasi diatur secara berasingan daripada produk kami,” katanya.

Olivan telah bekerja di Meta selama lebih daripada 14 tahun dan telah mengetuai pasukan yang mengendalikan Facebook, Instagram, WhatsApp dan Messenger.

Pemergian Sandberg menandakan berakhirnya era untuk Meta, yang mengalihkan tumpuan ke arah produk perkakasan dan “metaverse” selepas bertahun-tahun skandal mengenai penyalahgunaan privasi dan penyebaran kandungan konspirasi pada platformnya, serta pertumbuhan pengguna yang mendatar pada aplikasi utamanya Facebook.

Komandan kedua kepada pengasas Zuckerberg, yang berumur 23 tahun ketika dia mengupahnya, Sandberg ialah salah seorang eksekutif paling ketara di syarikat itu dan ketua arkitek model perniagaan berasaskan iklannya yang sering dikritik.

Membawa pengalaman pengurusan dan pengetahuan tentang industri iklan digital yang baru muncul ketika itu, dia mengubah Facebook daripada syarikat permulaan yang sibuk menjadi raksasa pendapatan, sambil juga meletakkan dirinya sebagai wajah feminisme di korporat Amerika.

Pada masa itu, Facebook membuat pendapatan $272 juta, dengan kerugian bersih $56 juta, menurut pemfailan peraturan. Menjelang 2011, setahun sebelum tawaran awam permulaan syarikat, pendapatannya telah melonjak kepada $3.7 bilion pada keuntungan $1 bilion.

Meta mengakhiri 2021 dengan hasil $118 bilion dan pendapatan $39.4 bilion.

Sandberg berkata dalam jawatannya bahawa dia akan terus berkhidmat di lembaga Meta selepas meninggalkan syarikat itu pada musim gugur.

Apabila ditanya tentang langkah seterusnya, dia memberitahu Reuters dia memberi tumpuan kepada kedermawanan pada “saat genting untuk wanita.”

Sheryl Sandberg, COO Facebook dan pengerusi semasa Forum Internet Global untuk Membanteras Keganasan (GIFCT), memberi sidang akhbar di luar semasa Sidang Kemuncak Tindakan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 2019 di ibu pejabat PBB di New York City, New York, AS, September 23, 2019. REUTERS/Yana Paskova/Files

“Kami telah mengupah begitu ramai pemimpin yang hebat. Saya berasa sangat gembira mengenainya. Pasukan kepimpinan seterusnya sedia untuk membawa syarikat itu ke hadapan,” katanya sambil menyebut nama Ketua Pegawai Perniagaan Marne Levine dan Presiden Hal Ehwal Global Nick Clegg.

PEMBELA TABAH

Sandberg telah menjadi pembela tegar Facebook sepanjang tempoh banyak kontroversinya, secara konsisten berhujah bahawa eksekutif belajar daripada kesilapan mereka dan mengasah alat syarikat untuk mengawal lebih baik terhadap kandungan berbahaya.

Dia memberitahu Reuters tahun lepas bahawa dia dan Zuckerberg mempunyai tanggungjawab untuk memperbaiki sistem yang gagal, sambil menolak laporan bahawa dia kehilangan kuasa di syarikat itu.

“Orang ramai menggemari tajuk utama mengenai drama korporat, dan saya rasa wajar untuk mengatakan bahawa mereka sangat menyukai tajuk utama mengenai mengenepikan wanita,” katanya dalam temu bual Januari 2021.

Tempoh Sandberg meliputi kedua-dua penyelesaian asal Facebook dengan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS pada tahun 2011 untuk pelanggaran privasi dan penyelesaian blockbuster $5 bilion berikutnya untuk pelanggaran perjanjian terdahulu.

Dia dan Zuckerberg adalah antara yang dikatakan Pesuruhjaya ketika itu Rohit Chopra sepatutnya menghadapi lebih banyak siasatan untuk peranan mereka dalam tingkah laku syarikat.

Di bawah kepimpinannya, syarikat itu ditimpa pendedahan pada 2018 bahawa perundingan UK Cambridge Analytica telah memperoleh data secara tidak wajar mengenai berjuta-juta pengguna ASnya untuk menyasarkan pengiklanan pilihan raya.

Pada tahun yang sama, penyiasat hak asasi manusia PBB berkata penggunaan Facebook memainkan peranan penting dalam menyebarkan ucapan kebencian yang mencetuskan keganasan terhadap komuniti Rohingya di Myanmar.

Dia mendapat kritikan tambahan apabila dia memberitahu Reuters awal tahun lepas dia percaya peristiwa sekitar serangan 6 Januari ke atas Capitol AS sebahagian besarnya dianjurkan di platform lain, walaupun penyelidik telah mengenal pasti aktiviti serupa di Facebook juga.

Pemberi maklumat Frances Haugen lewat tahun lalu menuduh gergasi media sosial itu berulang kali mengutamakan keuntungan berbanding mengekang ucapan kebencian dan maklumat salah, dan berkata peguamnya telah memfailkan sekurang-kurangnya lapan aduan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS.

Sebelum menyertai Facebook, Sandberg ialah naib presiden Jualan dan Operasi Dalam Talian Global di Google dan ketua kakitangan untuk Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat di bawah bekas Presiden Bill Clinton.

Seorang graduan Universiti Harvard, Sandberg ialah pengarang beberapa buku, termasuk manifesto feminis 2013 “Lean In: Women, Work, and the Will to Lead.”

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Katie Paul di Palo Alto; pelaporan tambahan oleh Gina Chon dan Diane Bartz di Washington, Sheila Dang di Dallas dan Akash Sriram di Bengaluru; Penyuntingan oleh Arun Koyyur, Alistair Bell dan Bernard Orr

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to say thanks to the author of this short article for this remarkable material

Pemilik Facebook Meta Platforms’ Sheryl Sandberg akan pergi selepas 14 tahun


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/