Penasihat CDC mengundi sebulat suara untuk mengesyorkan vaksin COVID untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun

Panel penasihat vaksin luar Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengundi sebulat suara pada hari Sabtu untuk mengesyorkan vaksin COVID-19 untuk kanak-kanak seawal usia 6 bulan, menyelesaikan salah satu halangan terakhir untuk memperluaskan kelayakan kepada 20 juta bayi, kanak-kanak dan kanak-kanak prasekolah.

Beberapa tangkapan yang telah lama ditunggu-tunggu boleh bermula sejurus hujung minggu ini, sebaik sahaja Pengarah CDC Dr. Rochelle Walensky menandatangani cadangan terkini panel. Pegawai persekutuan menjangkakan sebahagian besar vaksinasi akan dimulakan di pejabat doktor selepas cuti hujung minggu.

Kira-kira satu pertiga daripada ibu bapa berkata mereka merancang untuk mendapatkan anak mereka dalam kumpulan umur divaksinasi, menurut Penemuan tinjauan CDC dikeluarkan pada hari Sabtu.

Undian oleh Jawatankuasa Penasihat CDC mengenai Amalan Imunisasi mengikuti mesyuarat selama dua hari untuk memikirkan data tentang faedah dan risiko tangkapan pada kanak-kanak kecil. Panel penasihat luar Pentadbiran Makanan dan Dadah sendiri juga telah mengundi sebulat suara pada hari Rabu untuk menyokong kebenaran.

“Mereka yang dipercayai menjaga kanak-kanak boleh mempunyai keyakinan terhadap keselamatan dan keberkesanan vaksin COVID-19 ini dan boleh yakin bahawa agensi itu teliti dalam penilaian datanya,” kata Pesuruhjaya FDA Dr Robert Califf dalam satu kenyataan.

FDA juga bergerak pada hari Jumaat untuk menambah vaksin Moderna sebagai alternatif kepada suntikan Pfizer pada kanak-kanak berumur 6 hingga 17 tahun, walaupun CDC berkata penasihat mereka tidak akan mengundi cadangan yang dikemas kini untuk suntikan tersebut sehingga minggu depan.

Mengedarkan gelombang awal pukulan

Penghantaran vaksin telah pun bermula daripada Moderna serta Pfizer dan rakan kongsi mereka BioNTech, selepas Pentadbiran Makanan dan Dadah mengeluarkan kebenaran pada hari Jumaat. Walau bagaimanapun, seperti kumpulan umur yang lebih tua, perjanjian pembekalan kerajaan memerlukan pemvaksinasi untuk menunggu tanda keluar CDC sebelum memberikan suntikan untuk kanak-kanak kecil.

Pegawai persekutuan berkata kebanyakan bidang kuasa— kecuali Florida — mempunyai dos prapesan daripada 10 juta jumlah tangkapan itu telah disediakan; 2.5 juta tempahan diterima untuk tangkapan Pfizer dan 1.3 juta untuk tangkapan Moderna.

Ramai daripada mereka akan menuju ke tempat yang dipilih oleh pihak berkuasa, seperti jabatan kesihatan daerah, yang dapat menyimpan stok dan mengagihkan semula bantuan yang lebih kecil daripada penghantaran 100 dos. negeri, termasuk Floridakini juga telah mula membenarkan semua pemvaksinasi yang didaftarkan untuk terus meminta suntikan melalui mereka.

Beberapa kedai ubat juga akan menawarkan suntikan, walaupun pihak berkuasa telah melakukannya merancang pelancaran yang akan sangat bergantung pada pakar pediatrik dan doktor keluarga dalam beberapa minggu akan datang. Perlindungan liabiliti wabak diperluaskan kepada vaksin seperti ahli farmasi hanya meliputi kanak-kanak seawal usia tiga tahun.

Vaccines.gov pentadbiran Biden laman web juga tidak lama lagi akan menyertakan ciri untuk mencari tapak yang secara khusus menawarkan tangkapan untuk kanak-kanak yang lebih muda apabila lebih ramai vaksin mula menawarkan suntikan. Kira-kira separuh daripada doktor yang memberi vaksin kepada kanak-kanak merancang untuk menawarkan suntikan walaupun kepada kanak-kanak yang bukan pesakit biasa mereka, CDC tinjauan dijumpai.

Penyedia dalam gelombang awal telah memesan hanya satu daripada jenama di beberapa bidang kuasa, walaupun pentadbiran Biden berharap ia akan meningkat apabila bekalan meningkat di seluruh negara sepanjang pusingan penghantaran akan datang.

Dos yang lebih kecil untuk kanak-kanak – dan perbezaan antara Moderna dan Pfizer

Tidak seperti rejimen yang hampir sama pada pusingan pertama tangkapan COVID-19 yang tersedia pada orang dewasa, pembuat dua vaksin mRNA telah mengambil pendekatan yang berbeza untuk mengimunkan kanak-kanak kecil.

Pada kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun, Moderna’s vaksin telah dibicarakan sebagai dua pukulan dengan jarak satu bulan. Dos mereka ialah 25 mikrogram, sebahagian kecil daripada siri utama 100 mikrogram yang dilancarkan tahun lepas untuk orang dewasa.

Vaksin Pfizer dan BioNTech kehendak masuklah sejumlah tiga suntikan diberikan sepanjang 11 minggu, untuk kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 4 tahun. Dos tersebut bersaiz pada 3 mikrogram, hanya satu persepuluh daripada tangkapan 30 mikrogram untuk mereka yang berumur 12 tahun dan lebih tua.

Pada a taklimat bersama wartawan pada hari Jumaat, pegawai tertinggi vaksin FDA Dr. Peter Marks mengakui “faedah dan risiko yang berbeza berbanding satu sama lain” tetapi menggesa ibu bapa untuk mencari suntikan pertama yang tersedia untuk mereka.

“Mungkin vaksin Moderna membawa tindak balas imun dengan lebih pantas sedikit. Sebaliknya, rejimen tiga dos Pfizer juga mungkin membawa tindak balas imun yang lebih besar selepas dos ketiga. Dan terdapat beberapa perbezaan yang ketara dalam profil keselamatan,” Marks berkata.

Berdasarkan kajian antibodi terhadap virus dalam darah yang diambil daripada peserta percubaan, FDA berkata data dalam kanak-kanak kecil menunjukkan tindak balas imun mereka akan sekurang-kurangnya sama baiknya dengan yang dilihat pada orang dewasa selepas mereka menerima dua suntikan pertama.

Sesetengah kanak-kanak di bawah umur 5 tahun tidak memenuhi ambang ini selepas hanya menerima dua dos mereka dalam percubaan Pfizer, syarikat itu mendedahkan kepada pelabur tahun lepasjadi dos ketiga diperlukan.

“Jika anda ingin memasukkan semula anak anda ke pusat asuhan atau sekolah rendah pada bulan September, anda perlu mengambil vaksin Moderna. Anda tidak boleh melakukannya mengikut jadual Pfizer. Dan kami tahu bahawa dua dos tidak melindungi, daripada Pfizer,” Ketua Pegawai Eksekutif Moderna Stéphane Bancel kata minggu lepas di Persidangan Penjagaan Kesihatan Jefferies.

Kajian FDA menyatakan bahawa dos Pfizer yang lebih kecil berkemungkinan mengakibatkan kesan sampingan yang lebih rendah dilihat dalam kumpulan berbanding dengan usia yang lebih tua.

“Kami sudah tahu bahawa, pada individu yang lebih tua, 30% kanak-kanak mendapat vaksin. Mungkin terdapat banyak sebab untuk itu, tetapi salah satu daripadanya ialah reaktogenisiti,” William Gruber, ketua penyelidikan dan pembangunan klinikal vaksin Pfizer, memberitahu penasihat FDA, merujuk kepada kesan sampingan jangka pendek seperti sakit, demam dan sakit di tapak suntikan.

Bagi Moderna, kadar demam adalah lebih tinggi pada kanak-kanak yang lebih muda berbanding remaja dan orang dewasa, walaupun masih di sekitar tahap yang dilihat dalam kumpulan umur ini dengan vaksin rutin lain, Kajian FDA mencatatkan.


Pakar perubatan Dr. David Agus menjawab soalan mengenai vaksin kanak-kanak, gejala COVID yang berlarutan

04:38

milik Pfizer anggaran untuk keberkesanan vaksin tiga dos dalam menangkis jangkitan simptomatik juga jauh lebih tinggi daripada Moderna anggaran untuk dua dos semasa gelombang Omicron, serta lebih baik daripada yang dilihat dalam beberapa kumpulan umur yang lebih tua yang menerima dos Pfizer.

Tetapi kedua-duanya FDA dan CDC ulasan menimbulkan persoalan mengenai anggaran Pfizer, mencadangkan masih terlalu awal untuk menyatakan dengan pasti betapa berkesannya ketiga-tiga dos tersebut dan memberi amaran terhadap perbandingan langsung. Beberapa peserta percubaan juga menerima tangkapan Pfizer ketiga mereka jauh lebih lewat daripada lapan minggu yang disyorkan, FDA mencatatkan.

di dalamnya lepaskan pada hari Jumaat mengumumkan kebenaran, FDA berkata analisis Pfizer “bertekad untuk tidak boleh dipercayai kerana bilangan kes COVID-19 yang rendah yang berlaku dalam peserta kajian.”

“Saya percaya vaksin itu berkesan. Saya tidak tahu apa jumlah itu sebenarnya,” kata Dr. Amanda Cohn dari CDC kepada jawatankuasa FDA pada hari Rabu.

Bilakah anak-anak muda akan mendapat penggalak

Marks mengakui kedua-dua vaksin mungkin perlu dikemas kini dalam beberapa bulan akan datang, tetapi menggesa ibu bapa untuk mula menawarkan anak-anak mereka “tahap asas imuniti” dengan versi semasa suntikan sekarang.

FDA mempunyai satu lagi mesyuarat penasihatnya yang dijadualkan timbang topik untuk semua peringkat umur, kerana kedua-dua pembuat vaksin telah berlumba-lumba untuk meningkatkan pengeluaran formulasi baharu tangkapan mereka yang direka untuk menyasarkan varian Omicron.

“Jika ternyata terdapat perubahan besar dalam strain yang perlu berlaku pada musim luruh, kami akan menyesuaikannya dan memastikan bahawa terdapat pilihan yang tersedia untuk kanak-kanak bongsu dan sepanjang lingkungan umur pediatrik mengikut kesesuaian,” Marks berkata.

Seorang eksekutif Moderna memberitahu penasihat CDC pada hari Jumaat bahawa syarikat itu sudah merancang untuk mula mengkaji penggalak yang disesuaikan untuk varian Omicron pada kanak-kanak di bawah umur enam tahun mulai minggu depan, diberikan sekurang-kurangnya tiga bulan selepas dos kedua mereka.

“Kami berharap pada awal musim gugur kami akan dapat mengemukakan data imunogenisiti dan keselamatan penggalak untuk kumpulan umur ini,” kata Dr. Rituparna Das dari Moderna kepada jawatankuasa CDC.

Kanak-kanak enam bulan ke atas sudah diberi kuasa oleh FDA untuk mendapatkan dos ketiga vaksin Moderna, jika imunokompromi dengan ketara.

Kanak-kanak yang lebih muda secara amnya berisiko lebih rendah mendapat COVID-19 yang teruk berbanding dengan rakan sebaya dan orang dewasa mereka yang lebih tua, dan banyak kes tanpa gejala mungkin tidak dilaporkan. Tiada kes yang teruk penyakit itu direkodkan dalam percubaan Moderna, walaupun di kalangan kanak-kanak yang telah mendapat plasebo.

Walau bagaimanapun, pegawai dan pakar memberi amaran bahawa virus itu masih menyebabkan kematian yang tidak pernah berlaku sebelum ini kepada kanak-kanak.

“Terdapat banyak maklumat yang beredar bahawa, ‘Saya mempunyai varian Omicron, atau anak saya mempunyai varian Omicron, dan vaksinasi tidak penting,'” kata Marks pada hari Jumaat.

Semasa gelombang Omicron, kemasukan ke hospital dan kematian kanak-kanak kecil meningkat walaupun data mencadangkan banyak kanak-kanak sudah mempunyai beberapa antibodi daripada jangkitan sebelumnya.

“Terdapat data baru yang menunjukkan bahawa varian Omicron tidak menghasilkan jenis tindak balas imun yang sangat baik terhadap pelbagai variasi COVID-19 yang dilakukan oleh vaksinasi,” tambahnya.

We would like to give thanks to the author of this article for this incredible content

Penasihat CDC mengundi sebulat suara untuk mengesyorkan vaksin COVID untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun


Check out our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/