Penasihat FDA mengesyorkan mengemas kini suntikan penggalak COVID untuk musim gugur

Seorang pekerja kesihatan mentadbir satu dos vaksin COVID-19 semasa klinik vaksinasi di Chester, Pa., pada 15 Dis. 2021.

Matt Rourke/AP


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Matt Rourke/AP


Seorang pekerja kesihatan mentadbir satu dos vaksin COVID-19 semasa klinik vaksinasi di Chester, Pa., pada 15 Dis. 2021.

Matt Rourke/AP

Sesetengah orang dewasa AS semakin hampir untuk mendapatkan penggalak COVID-19 yang dikemas kini pada musim luruh ini, kerana penasihat kerajaan mengundi pada hari Selasa bahawa sudah tiba masanya untuk mengubah suai tangkapan agar lebih sepadan dengan varian virus terbaharu.

Pentadbiran Makanan dan Dadah perlu memutuskan resipi yang tepat tetapi mengharapkan suntikan gabungan yang menambah perlindungan terhadap versi yang sangat menular. varian omicron kepada vaksin asal.

Penasihat FDA mengundi 19-2 bahawa beberapa versi omicron harus menjadi sebahagian daripada kempen penggalak musim luruh, usaha untuk meredakan lonjakan COVID-19 yang dijangkakan.

“Kami akan berada di belakang lapan bola jika kami menunggu lebih lama,” bersetuju Dr Mark Sawyer dari University of California, San Diego.

Tetapi ahli panel memberi amaran bahawa cadangan itu tidak semestinya bermakna semua orang akan mendapat penggalak yang diubah suai – mereka mungkin digesa hanya untuk orang dewasa yang lebih tua atau mereka yang berisiko tinggi daripada virus.

Vaksin COVID-19 semasa telah menyelamatkan berjuta-juta nyawa di seluruh dunia dan yang digunakan di AS masih menawarkan perlindungan kukuh terhadap kemasukan ke hospital dan kematian — terutamanya selepas dos penggalak. Tetapi keupayaan mereka untuk menyekat jangkitan menurun dengan ketara apabila mutan omicron super berjangkit muncul.

Pfizer dan Moderna menguji syot yang dikemas kini agar lebih sepadan dengan omicron yang melonjak sepanjang musim sejuk, tetapi mutan pertama itu telah hilang — digantikan oleh saudaranya yang berbeza secara genetik. Dua sepupu omicron terbaharu, dipanggil BA.4 dan BA.5, bersama-sama kini membentuk separuh daripada kes AS, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Hanya kira-kira separuh daripada rakyat Amerika yang diberi vaksin telah mendapat satu penggalak. Dan sementara penggalak kedua yang disyorkan untuk mereka yang berumur 50 tahun ke atas sekali lagi memulihkan perlindungan, hanya satu perempat daripada mereka yang layak telah mendapat satu. Pihak berkuasa berharap penggalak yang dikemas kini untuk musim gugur mungkin menarik lebih banyak minat.

Jadi apakah bukti untuk perubahan resipi? Antara bukti Selasa:

— Kedua-dua Moderna dan Pfizer menemui apa yang dipanggil oleh saintis sebagai suntikan “bivalen” — gabungan vaksin asal serta perlindungan omicron — secara ketara meningkatkan tahap antibodi yang mampu melawan varian itu, lebih daripada sekadar memberikan dos biasa yang lain. Ramai saintis menggemari pendekatan gabungan kerana ia mengekalkan faedah terbukti vaksin asli, yang termasuk beberapa perlindungan silang terhadap mutan lain yang muncul semasa wabak itu.

Kedua-dua syarikat mendapati pukulan tweak juga meningkatkan antibodi terhadap BA.4 dan BA.5 tetapi tidak hampir sebanyak itu.

— Pfizer dan rakan kongsinya BioNTech juga menawarkan pukulan omicron sahaja. Juga dalam ujian haiwan adalah vaksin diubah lagi untuk dipadankan dengan BA.4 dan BA.5.

— Syarikat ketiga, Novavax, sedang menunggu kebenaran FDA untuk jenis vaksin COVID-19 yang lebih tradisional, suntikan berasaskan protein. Ia berhujah bahawa penggalak vaksin biasa menjanjikan tindak balas imun yang baik terhadap mutan omicron baharu.

Isu lain: Penasihat Pertubuhan Kesihatan Sedunia baru-baru ini mengatakan bahawa tangkapan omicron-tweak mungkin bermanfaat sebagai penggalak dan bukannya pengganti untuk vaksinasi pertama — kerana ia sepatutnya meningkatkan keluasan perlindungan orang terhadap pelbagai varian.

“Kami tidak mahu dunia hilang keyakinan terhadap vaksin yang ada pada masa ini,” kata Dr. Kanta Subbarao, pakar virologi yang mempengerusikan jawatankuasa WHO itu.

We wish to say thanks to the writer of this short article for this awesome material

Penasihat FDA mengesyorkan mengemas kini suntikan penggalak COVID untuk musim gugur


Our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/