Pengadun Kripto Pertama Sanksi Perbendaharaan AS – Berita Bitcoin Peraturan

Jabatan Kawalan Aset Asing (OFAC) Jabatan Perbendaharaan AS telah mengeluarkan sekatan pertamanya ke atas pengadun kripto. Perkhidmatan pencampuran itu digunakan oleh Kumpulan Lazarus untuk memproses hasil haram daripada rompakan kripto bernilai $620 juta bagi permainan dalam talian Axie Infinity, kata Jabatan Perbendaharaan.

Pengadun Kripto Sanksi Jabatan Perbendaharaan

Jabatan Kawalan Aset Asing (OFAC) Jabatan Perbendaharaan AS mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia telah membenarkan pengadun crypto Blender.io (Blender). Menurut OFAC, perkhidmatan pencampuran ini digunakan oleh Republik Rakyat Demokratik Korea (DPRK) “untuk menyokong aktiviti siber berniat jahat dan pengubahan wang haram mata wang maya yang dicuri.”

Pengumuman itu menjelaskan bahawa pada 23 Mac, Lazarus Group, kumpulan penggodaman siber tajaan negara DPRK, telah melakukan rompakan mata wang kripto terbesar setakat ini, bernilai hampir $620 juta, projek blockchain yang dikaitkan dengan permainan dalam talian Axie Infinity. OFAC menambah:

Blender digunakan dalam memproses lebih $20.5 juta hasil haram.

OFAC menyetujui Kumpulan Lazarus pada 13 September 2019, dan “mengenal pasti ia sebagai agensi, instrumentaliti atau entiti terkawal kerajaan DPRK,” tambah pengumuman itu. Penamaan itu berdasarkan “hubungan kumpulan itu dengan Biro Am Peninjau yang ditetapkan AS dan PBB, organisasi perisikan perdana DPRK.”

Di bawah Setiausaha Perbendaharaan untuk Keganasan dan Perisikan Kewangan Brian E. Nelson mengulas:

Hari ini, buat pertama kalinya, Treasury membenarkan pengadun mata wang maya.

Siasatan oleh OFAC juga mendapati bahawa Blender memudahkan pengubahan wang haram untuk kumpulan perisian tebusan malignan berkaitan Rusia termasuk Trickbot, Conti, Ryuk, Sodinokibi dan Gandcrab.

Jabatan Perbendaharaan AS menjelaskan:

Walaupun kebanyakan aktiviti mata wang maya adalah sah, ia boleh digunakan untuk aktiviti haram, termasuk pengelakan sekatan, melalui pengadun, penukar rakan ke rakan, pasaran darknet dan pertukaran.

“Ini termasuk kemudahan rompakan, skim perisian tebusan dan jenayah siber lain,” kata Perbendaharaan.

Pengumuman itu memperincikan bahawa akibat daripada sekatan, semua harta dan kepentingan dalam harta Blender.io, di AS atau dalam pemilikan atau kawalan orang AS, disekat dan mesti dilaporkan kepada OFAC. Selain itu, mana-mana entiti yang 50% dimiliki atau lebih oleh satu atau lebih orang yang disekat juga disekat, dan semua transaksi oleh orang AS atau dalam AS yang melibatkan orang yang ditetapkan atau disekat adalah dilarang.

Apakah pendapat anda tentang OFAC yang membenarkan pengadun kripto? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Ukraines Government Launches Museum of War NFT Collection – Featured

Kevin Helms

Seorang pelajar Ekonomi Austria, Kevin menemui Bitcoin pada tahun 2011 dan telah menjadi penginjil sejak itu. Minatnya terletak pada keselamatan Bitcoin, sistem sumber terbuka, kesan rangkaian dan persimpangan antara ekonomi dan kriptografi.

Kredit Imej: Shutterstock, Pixabay, Wiki Commons

Penafian: Artikel ini adalah untuk tujuan maklumat sahaja. Ia bukan tawaran langsung atau permintaan tawaran untuk membeli atau menjual, atau pengesyoran atau pengesahan mana-mana produk, perkhidmatan atau syarikat. Bitcoin.com tidak memberikan nasihat pelaburan, cukai, undang-undang atau perakaunan. Syarikat mahupun pengarang tidak bertanggungjawab, secara langsung atau tidak langsung, untuk sebarang kerosakan atau kerugian yang disebabkan atau didakwa disebabkan oleh atau berkaitan dengan penggunaan atau pergantungan pada mana-mana kandungan, barangan atau perkhidmatan yang disebut dalam artikel ini.

We would like to say thanks to the writer of this post for this outstanding web content

Pengadun Kripto Pertama Sanksi Perbendaharaan AS – Berita Bitcoin Peraturan


Our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/