Pengambilan untung dan penyatuan Bitcoin memberi peluang untuk mengawal

Jumlah permodalan pasaran kripto mencapai penutupan tertinggi dalam tiga bulan pada 3 April pada $2.23 trilion, tetapi prestasi antara 28 Mac dan 4 April hanyalah keuntungan 1.9%. Pada masa ini, Bitcoin (BTC) menunjukkan prestasi negatif 2.6%, walaupun itu lebih daripada diimbangi oleh keuntungan daripada altcoin.

Jumlah had pasaran crypto, USD bilion. Sumber: TradingView

Manakala Eter (ETH) dan Binance Coin (BNB) memperoleh kurang daripada 3% dalam tempoh tujuh hari yang lalu, segelintir altcoin permodalan pertengahan berjaya mengumpulkan 20% atau lebih tinggi.

Pada 1 April, Kesukaran rangkaian Bitcoin mencapai tahap tertinggi sepanjang masa pada 28.587 trilion. Penunjuk berkorelasi dengan kuasa pengiraan yang diperlukan untuk melombong blok BTC, pada masa ini pada anggaran kadar cincang 201.8 exahash sesaat (EH/s).

Walau bagaimanapun, pada hari yang sama, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat secara rasmi tidak meluluskan permohonan untuk ARK 21Shares Dana dagangan pertukaran Bitcoin (ETF). Pengawal selia berhujah bahawa Cboe BZX Exchange tidak memenuhi keperluan penyenaraian produk kewangan di bawah peraturan amalannya serta Akta Bursa.

Membandingkan pemenang dan yang kalah memberikan keputusan yang condong kerana syiling 3 teratas mempunyai kesan negatif sedikit.

1649140154 273 Pengambilan untung dan penyatuan Bitcoin memberi peluang untuk mengawal
Pemenang mingguan dan kalah antara 80 syiling teratas. Sumber: Nomics

Zilliqa (ZIL) meningkat 56% selepas laporan bahawa ia akan melancarkan metaverse-sebagai-perkhidmatan platform pada bulan April. Menurut kenyataan akhbar, Metapolis Zilliqa sedang dibina menggunakan Nvidia Omniverse masa nyata 3D. Nvidia ialah pengeluar pemprosesan grafik (GPU) tersenarai Nasdaq bernilai $684 bilion.

Aave (AAVE) memperoleh 38% selepas keluaran Aave v3, diumumkan pada 16 Mac. Ciri baharu ini bertujuan untuk menyediakan kecekapan modal yang lebih besar, peningkatan keselamatan dan fungsi rentas rantai. Protokol kecairan bukan kustodian membolehkan pengguna meminjamkan, meminjam atau mempertaruhkan aset mereka untuk memperoleh hasil daripada pegangan mereka.

Synthetix (SNX) meningkat 28% selepas itu Penggunaan Debt Pool Synthesis telah dijadualkan pada 7 April. Pada masa ini, protokol kewangan terdesentralisasi mengendalikan kumpulan hutang merentas dua rantaian Ethereum: penyelesaian skala utama dan lapisan-2 Optimisme. Dengan beralih kepada “protokol asli Optimisme”, aplikasi akan menggabungkan kumpulannya untuk memaksimumkan kecairan.

Apecoin (APE) menghadapi pembetulan semula jadi selepas kenaikan 60% antara 21 Mac dan 28 Mac, sebagai firma di belakangnya mengumpulkan $450 juta dalam pusingan pembiayaan yang diketuai oleh Andreessen Horowitz. Yuga Labs, pencipta Bored Ape Yacht Club (BAYC), melancarkan APE sebagai token tadbir urus dan utiliti yang membolehkan pemegangnya mengawasi dan mengurus apa yang dipanggil ApeCoin DAO.

Premium Tether menunjukkan sedikit ketidakselesaan

Penambat OKX (USDT) premium ialah tolok yang baik bagi permintaan kripto peniaga runcit yang berpangkalan di China. Ia mengukur perbezaan antara perdagangan peer-to-peer yang berpangkalan di China dan dolar Amerika Syarikat.

Permintaan belian yang berlebihan cenderung menekan penunjuk melebihi nilai saksama pada 100%, dan semasa pasaran menurun, tawaran pasaran Tether dibanjiri dan menyebabkan diskaun 4% atau lebih tinggi.

1649140154 338 Pengambilan untung dan penyatuan Bitcoin memberi peluang untuk mengawal
Tether (USDT) peer-to-peer vs. USD/CNY. Sumber: OKX

The Tether mencapai 99.2% pada 2 April, paras terendah sejak 26 Januari. Walaupun ini jauh daripada jualan panik runcit, penunjuk menunjukkan kemerosotan yang sederhana sepanjang minggu lalu.

Kekurangan permintaan runcit tidak begitu membimbangkan walaupun jumlah permodalan pasaran mata wang kripto melepasi $2 trilion dan penunjuk itu turun 19% sejak Dis. 2021.

Pasaran hadapan menunjukkan sentimen bercampur-campur

Kontrak kekal pada masa ini mencerminkan sentimen bercampur-campur. Seperti yang ditunjukkan di bawah, kadar pendanaan tujuh hari terkumpul adalah positif sedikit untuk Bitcoin, Ether, Solana dan XRP. Data ini menunjukkan permintaan yang lebih tinggi daripada long (pembeli), tetapi ia jauh dari berlebihan. Sebagai contoh, kadar mingguan 0.20% positif Solana bersamaan dengan 0.8% sebulan, yang tidak sepatutnya menjadi kebimbangan bagi kebanyakan pedagang niaga hadapan.

1649140154 226 Pengambilan untung dan penyatuan Bitcoin memberi peluang untuk mengawal
Kadar pembiayaan niaga hadapan kekal terkumpul pada 4 April Sumber: Coinglass

Sebaliknya, Terra (LUNA) menunjukkan lebih sedikit permintaan daripada seluar pendek (penjual) dan ketiadaan permintaan Tether di Asia menandakan kekurangan keyakinan daripada pedagang.

Jumlah permodalan pasaran meningkat 26% dalam tiga minggu, daripada $1.67 trilion kepada $2.1 trilion pada 4 April. Namun, penunjuk derivatif tidak menunjukkan tanda peningkatan, jadi terdapat kekurangan kepercayaan daripada pelabur. Sehingga sentimen bertambah baik, kemungkinan pembetulan harga negatif kekal tinggi.

Pandangan dan pendapat yang dinyatakan di sini adalah semata-mata dari pengarang dan tidak semestinya mencerminkan pandangan Cointelegraph. Setiap pelaburan dan langkah perdagangan melibatkan risiko. Anda harus menjalankan penyelidikan anda sendiri apabila membuat keputusan.