Pengasas kripto yang terhina berkata dia tidak dalam pelarian. Tetapi tiada siapa yang tahu di mana dia berada.

Orang yang paling rapat dengan musim bunga lepas ranap kripto nampaknya dalam pelarian selepas waran tangkap dikeluarkan untuknya — dan penyiasat telah meminta bantuan Interpol untuk mengesannya.

Do Kwon, pemaju Korea Selatan TerraUSD dan mata wang kripto Luna, dipercayai telah berada di Singapura sejak sekurang-kurangnya musim bunga, apabila syiling tersebut kehilangan hampir kesemua nilainya. Tetapi pihak berkuasa Singapura kata hujung minggu ini dia tidak lagi di sana, dan penyiasat Korea Selatan dilaporkan telah meminta Interpol mengeluarkan “notis merah” yang akan membolehkan pegawai di negara anggota menangkap sementara Kwon sementara menunggu ekstradisi jika mereka menemuinya.

Rabu lalu Pejabat Pendakwa Daerah Seoul Selatan mengeluarkan waran tangkap untuk Kwon dan lima orang lain yang bekerja di kedua-dua mata wang dan Terraform Labs, syarikat yang diasaskan bersama Kwon. Pendakwa raya tidak menyenaraikan pertuduhan, tetapi pelabur berkata dia menipu mereka dalam mempromosikan syiling. TerraUSD — yang menggunakan program komputer yang mendakwa menambat nilainya kepada dolar AS — dan token berkaitan yang dikenali sebagai Luna kedua-duanya berlepas pada tahun lalu, dengan setiap satu mendarab nilainya berpuluh kali ganda sebelum jatuh pada bulan Mei.

Jurucakap Terra tidak menjawab permintaan untuk komen. Kwon juga tidak membalas permintaan untuk komen. Dia berkata di Twitter Ahad bahawa “Kami sedang dalam proses mempertahankan diri kami dalam pelbagai bidang kuasa – kami telah memegang tahap integriti yang sangat tinggi, dan berharap untuk menjelaskan kebenaran dalam beberapa bulan akan datang.”

Permintaan notis merah pada asalnya dilaporkan oleh Financial Times.

Kejatuhan Crypto menguji ketahanan industri yang dipacu gembar-gembur

Kes Kwon sedang diawasi dengan teliti sebagai tanda betapa agresif penguatkuasaan undang-undang akan mengejar mereka yang terlibat dalam aktiviti yang didakwa menyalahi undang-undang dalam ruang crypto. Bulan lepas Jabatan Perbendaharaan dikeluarkan sekatan pada Tornado Cash, yang membantu menamakan urus niaga crypto, dalam contoh kukuh tindakan keras terhadap alat kewangan berasaskan teknologi.

Tetapi mengejar individu dalam kripto adalah lebih jarang, dan kes Kwon boleh menjadi penentu bagaimana projek lain yang kehilangan sejumlah besar nilai boleh disasarkan di mahkamah — dan jika, akhirnya, sesetengah pelabur mungkin mencakar wang mereka kembali.

Kwon yang berusia 31 tahun lulus dari Universiti Stanford dan bekerja sebentar di Apple sebelum kembali ke negara asalnya beberapa tahun lalu untuk menemui beberapa projek crypto, termasuk Luna. Sebelum kemalangan musim bunga, Kwon telah dipuji sebagai seorang yang berwawasan dan malah menarik minat peminat harian yang dikenali sebagai “Lunatics.”

Crypto melakukan peningkatan besarnya. Malah cita-cita yang lebih besar menanti.

Bukan hanya peniaga runcit — Terraform juga mengumpul wang daripada pembiaya masing-masing seperti firma Silicon Valley VC Lightspeed Venture Partners.

Tetapi pada bulan Mei penjualan cepat bermula atas sebab yang masih tidak jelas, menyebabkan kerugian lebih daripada $40 bilion dalam nilai, menurut firma analisis Elliptic, kerana harga Luna menjunam kepada hampir sifar dan TerraUSD meningkat daripada $1 kepada $0.11. Keruntuhan itu membantu mencetuskan ranap kripto yang lebih luas itu menjejaskan berpuluh-puluh aset dan syarikat lain.

Bitcoin telah meningkat daripada hampir $40,000 kepada di bawah $20,000 sejak Terra runtuh, dan jumlah nilai pasaran crypto telah menjunam sebanyak lebih daripada satu trilion dolar dalam beberapa bulan sahaja.

Kwon membuat percubaan untuk melancarkan semula Luna tidak lama kemudian, ke kemarahan daripada banyak pelabur.

Pakar penguatkuasa undang-undang berkata bahawa mereka percaya pendakwaan terhadap usahawan itu mungkin tetapi mencabar memandangkan keanehan kripto, dengan garis dalam industri antara penipuan dan pelaburan berisiko sering kabur.

Perbendaharaan menggesa pengawal selia persekutuan untuk menjadi lebih tegas terhadap penipuan crypto

“Jika seseorang masuk ke bank dan memegangnya dengan banyak wang dengan pita video keseluruhannya, itu adalah kes yang agak jelas,” kata William Callahan III, bekas ejen khas Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah yang kini berkhidmat sebagai pengarah kerajaan dan hal ehwal strategik untuk syarikat crypto yang dipanggil Blockchain Intelligence Group. “Menyiasat dan mendakwa sesuatu seperti ini memerlukan set kemahiran yang lebih unik.”

Beliau berkata kes terhadap Kwon mungkin akan dihidupkan sama ada ia boleh dibuktikan bahawa dia secara sedar mengelirukan pelabur untuk mendapatkan syiling atau sedang melancarkan kempen niat baik untuk usaha yang berisiko tetapi sah.

Beberapa bukti yang dikumpul oleh penyiasat Korea Selatan setakat ini, menurut media tempatan, termasuk dakwaan bahawa Kwon dan eksekutif Terraform lain memutuskan untuk menutup pejabat Korea Selatan mereka hanya seminggu sebelum mata wang jatuh. Kwon berkata penutupan itu sudah lama dalam kerja-kerja.

Pada hari Ahad, usaha mengejar Kwon berubah menjadi media sosial apabila Kwon, yang lantang di Twitter, turun ke platform untuk menafikan dia seorang pelarian.

“Saya tidak ‘berlari’ atau apa-apa yang serupa – untuk mana-mana agensi kerajaan yang menunjukkan minat untuk berkomunikasi, kami bekerjasama sepenuhnya dan kami tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan,” katanya disiarkan.

Tetapi pendakwa raya Seoul segera menafikannya. Dia “jelas dalam pelarian,” kata pejabat itu dalam satu kenyataan, mengikut agensi media berita tempatan Yonhap.

Kwon menyindir bahawa dia hanya akan memberikan koordinatnya jika “1) kami berkawan, 2) kami mempunyai rancangan untuk bertemu 3) kami terlibat dalam permainan web3 berasaskan gps.”We wish to give thanks to the writer of this article for this outstanding material

Pengasas kripto yang terhina berkata dia tidak dalam pelarian. Tetapi tiada siapa yang tahu di mana dia berada.


Discover our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/