Pengasas Nikola Trevor Milton menghadapi tuduhan penipuan persekutuan baharu yang terikat dengan pembelian ladang

Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Nikola AS, Trevor Milton bercakap semasa pembentangan trak bateri sel bahan api elektrik dan hidrogen penuh baharunya dengan kerjasama CNH Industrial, pada acara di Turin, Itali 2 Disember 2019.

Massimo Pinca | Reuters

Pengasas permulaan trak elektrik Nikola Motorssudah berada di bawah dakwaan kerana penipuan, menghadapi pertuduhan baharu berkaitan pembelian ladang Utah – pembelian yang dia bayar sebahagiannya dengan pilihan untuk membeli saham Nikola.

Pendakwa raya persekutuan di Daerah Selatan New York pada hari Rabu mendakwa Trevor Milton dengan kiraan baharu penipuan wayar kerana menyalahgambar keadaan perniagaan Nikola untuk meyakinkan penjual Ladang Wasatch Creek untuk menerima pilihan untuk membeli saham Nikola sebagai bayaran sebahagian untuk ladang sekitar April 2020.

Pertuduhan baharu itu adalah pertuduhan persekutuan keempat terhadap Milton. Pada Julai 2021, juri besar persekutuan mendakwa Milton dengan tiga pertuduhan penipuan jenayah kerana didakwa berbohong mengenai “hampir semua aspek perniagaan” untuk meningkatkan jualan saham syarikat kenderaan elektrik itu.

Pilihan untuk membeli saham Nikola akan membolehkan penjual ladang itu, Peter Hicks, membeli lebih daripada 500,000 saham syarikat itu pada harga diskaun $16.50 sesaham.

Harga saham Nikola secara ringkas melonjak kepada lebih daripada $60 pada Jun 2020, tetapi jatuh mendadak selepas Milton dipaksa keluar daripada syarikat itu di tengah-tengah dakwaan penipuan pada September tahun itu. Saham syarikat itu didagangkan pada $5.60 lewat Rabu.

Peguam Milton tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Pendakwa raya berkata Milton membina satu skim rumit yang direka untuk meningkatkan stok syarikat untuk keuntungannya sendiri dengan berbohong mengenai produk, teknologi dan prospek jualan masa depan Nikola. Mereka menuduhnya menggunakan perjanjian Nikola untuk didedahkan kepada umum melalui syarikat pemerolehan tujuan khas untuk menyasarkan pelabur runcit amatur, yang sebahagiannya kerugian ratusan ribu dolar.

Dalam saman sivilnya terhadap Milton, Hicks mendakwa bahawa Milton membuat representasi yang sama untuk meyakinkannya untuk menerima opsyen saham sebagai pembayaran untuk ladang itu.

Banyak dakwaan mengenai kenyataan Milton yang didakwa palsu dan mengelirukan pertama kali didedahkan oleh penjual pendek Hindenburg Research.

Milton, yang masih menunggu perbicaraan, telah mengekalkan dia tidak bersalah. Dia mengaku tidak bersalah atas tuduhan jenayah di bilik mahkamah New York tahun lepas.

Bagaimanapun, berikutan siasatan dalaman, Nikola berkata pada Februari bahawa ia mendapati Milton membuat beberapa kenyataan tidak tepat dari 2016 melalui IPO syarikat yang mengelirukan pelabur pada Jun 2020.

Pada bulan Disember, Nikola bersetuju untuk membayar Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa $125 juta untuk menyelesaikan caj yang telah menipu pelabur dengan mengelirukan mereka tentang produk, kapasiti teknikal dan prospek perniagaannya.

Nikola adalah pemangkin kepada syarikat permulaan kenderaan elektrik untuk didedahkan kepada umum melalui tawaran SPAC. Minat pelabur terhadap syarikat sedemikian melonjak selepas saham Tesla melonjak tinggi untuk menjadikannya pengeluar kereta paling bernilai di dunia mengikut paras pasaran pada 2020.


We wish to say thanks to the author of this short article for this incredible web content

Pengasas Nikola Trevor Milton menghadapi tuduhan penipuan persekutuan baharu yang terikat dengan pembelian ladang


Take a look at our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/