Penggabungan Kroger-Albertsons menimbulkan kebimbangan penutupan kedai; di sinilah rantai bersaing di Oregon

The 2002 penutupan kedai runcit Fred Meyer menghidangkan Rockwood adalah satu tamparan kepada kejiranan Gresham, meninggalkan lubang di tengahnya dan kurang satu pilihan untuk barangan runcit.

Pukulan seterusnya datang pada 2015, apabila penggabungan antara jenama Albertsons dan Safeway mengakibatkan penutupan kedai Safeway berdekatan. Itu meninggalkan kedai Albertsons sebagai rangkaian pasar raya terakhir di kawasan itu.

Kini, cadangan daripada Kroger Co. untuk membeli Albertsons membuatkan penduduk tertanya-tanya sama ada kedai itu boleh ditutup juga. Jika Albertsons menutup di Rockwood akibat penggabungan itu, ia akan “meletakkan masalah dalam komuniti,” kata Catherine Nicewood, presiden persatuan kejiranan, walaupun ia adalah salah satu pilihan paling mahal yang tinggal.

“Rockwood dianggap sebagai padang pasir makanan, dan kami telah cuba membawa masuk tempat di mana orang ramai boleh mengakses pilihan makanan yang lebih sihat dengan mudah pada harga yang berpatutan,” kata Nicewood. Kehilangan Albertsons akan menjadi satu lagi kemunduran.

Jualan $24.6 bilion akan meletakkan Albertsons, Safeway, Fred Meyer dan QFC di bawah satu payung korporat, dan meninggalkan rantaian dengan berpuluh-puluh kedai Oregon yang kini boleh dianggap berlebihan.

Oregonian/OregonLive mengenal pasti kira-kira 33 kedai milik Kroger dan Albertsons di seluruh negeri yang terletak dalam jarak satu batu, termasuk 20 di kawasan metro Portland. Lebih daripada 100 adalah kurang daripada dua batu.

Ramai yang berada dalam jarak penglihatan kedai berdekatan. Di Oregon City, sebagai contoh, Fred Meyer, Safeway dan Albertsons berada dalam blok antara satu sama lain.

Albertsons dan Kroger di Oregon

Puluhan kedai runcit Oregon yang dimiliki oleh Kroger Co. (Fred Meyer dan QFC) dan Albertsons Cos. (Albertsons and Safeway) terletak berhampiran kedai lain dan boleh dianggap berlebihan jika rantaian itu bergabung. Di sini, kedai ditunjukkan dengan penimbal 1 batu.

Kroger dan Albertsons ialah dua daripada rangkaian runcit terbesar di negeri ini, dengan 171 kedai kesemuanya.

Kroger dan Albertsons berkemungkinan perlu melepaskan ratusan kedai secara nasional untuk mengurangkan kebimbangan antipersaingan daripada pengawal selia termasuk Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan, menurut penganalisis runcit dan penyokong pengguna.

Menjangkakan ini, Kroger dan Albertsons berkata dalam sebuah pengumuman minggu lepas bahawa mereka bersedia untuk melepaskan antara 100 dan 375 lokasi dengan memutarkannya menjadi syarikat berasingan — dipanggil SpinCo dalam pemfailan — yang akan dikawal oleh pemegang saham Albertsons.

Di Oregon, Kroger dan Albertsons ialah dua daripada rangkaian runcit terbesar, dengan gabungan bahagian pasaran yang lebih besar daripada Walmart.

Kroger tidak menangani kemungkinan penutupan kedai dalam pemfailannya dengan Suruhanjaya Bursa Sekuriti, tetapi adalah perkara biasa untuk menutup kedai semasa penggabungan runcit yang besar, menurut penganalisis runcit. Menghapuskan kedai yang berlebihan juga bukan penyelesaian yang pasti.

Mengikuti 2015 penggabungan Albertsons dan Safewaypengawal selia memerlukan rantai untuk mencari pembeli untuk kira-kira 20 kedai di Oregon dalam usaha untuk mengekalkan daya saing pasaran.

Haggen, rangkaian runcit kecil negeri Washington, bersetuju untuk membeli dan menjenamakan semula 146 lokasi West Coast Safeway dan Albertsons berikutan penggabungan dengan Safeway. Tetapi dalam beberapa bulan, Haggen yang dilanjutkan terlebih dahulu memfailkan kebankrapan dan menjual beberapa kedai tersebut kembali ke Albertsons untuk harga yang jauh lebih murah. Yang lain ditutup untuk selamanya.

Eksekutif di Kroger dan Albertsons menjangkakan perjanjian itu akan dilaksanakan pada awal 2024 dan, pada ketika itu, kedua-dua syarikat akan mula membuat pilihan kedai mana yang akan kekal atau pergi dan di bawah sepanduk mana mereka akan beroperasi.

Kevin Coupe, penganalisis runcit dan pengarang blog runcit Pukulan Berita Pagiberpendapat bahawa cadangan syarikat untuk melepaskan sehingga 375 kedai mungkin tidak memuaskan pengawal selia.

“Saya fikir mereka perlu menjual lebih dekat kepada seribu kedai,” kata Coupe. “Ini adalah FTC yang lebih sukar daripada yang mungkin mereka biasa hadapi, dan kami berada pada masa kenaikan harga pengguna.”

Syarikat gabungan yang dicadangkan itu akan mempunyai pendapatan tahunan sebanyak $209 bilion dan mengendalikan 4,996 kedai di seluruh negara, menurut Kroger. Ia akan hampir menyaingi Walmart, merosot hanya $10 bilion hasil tahunan berbanding raksasa runcit.

Pusat penghantaran Safeway-Albertsons di luar Lebuhraya Beaverton Hillsdale di Portland Barat Daya.

Sementara itu, perjanjian itu berdepan penolakan daripada penyokong pengguna, kesatuan sekerja dan ahli politik ketika syarikat itu berusaha untuk menyatukan kedai di tengah-tengah harga makanan yang melambung tinggi.

Jagjit Nagra, pengarah eksekutif badan bukan untung Oregon Consumer Justice, berkata perjanjian yang dicadangkan itu akan mendatangkan kesan buruk kepada pengguna kerana kurang persaingan boleh menyebabkan harga barangan runcit tidak dapat dikawal. Beliau berkata potensi penggabungan juga boleh menghasilkan lebih banyak padang pasir makanan yang berkemungkinan di sekitar kawasan yang berpendapatan rendah.

“Mereka tidak akan menutup bintang paling terang terbesar mereka dalam anak panah mereka,” katanya. “Mereka mungkin akan pergi ke kedai yang berprestasi rendah, kedai persembahan, mungkin kedai yang bersebelahan, katakan, kawasan kejiranan yang lebih kasar, atau di kawasan yang mempunyai lebih banyak jenayah, atau mungkin kawasan yang lebih luar bandar.”

Kelley Fuller, seorang penduduk Teluk Depoe di pantai tengah Oregon, berkata Fred Meyer dan Safeway yang paling dekat di Newport terletak di seberang jalan antara satu sama lain.

“Jika Kroger dan Albertson dibenarkan bergabung, kami hampir pasti kehilangan Safeway itu,” kata Fuller, “yang bermakna bukan sahaja kehilangan kedai runcit, tetapi juga farmasi di dalamnya.”

Dia berkata Lincoln City sudah kehilangan sebuah farmasi apabila Bi-Mart menarik diri daripada perniagaan farmasidan farmasi yang bersaing menjadi lebih “sesak dan huru-hara” selepas itu.

Dan dia berkata mempunyai dua pasar raya adalah penting kerana wabak itu mendatangkan malapetaka pada rantaian bekalan.

“Apabila Fred Meyer kehabisan asas, Safeway kadangkala masih mempunyainya,” katanya. “Ia akan menjadi lebih teruk bagi masyarakat tempatan jika kami tidak mempunyai Safeway untuk membeli-belah.”

Nagra, dengan kumpulan advokasi pengguna negeri, berkata penggabungan Kroger-Albertsons meninggalkan kawasan yang sudah menjadi padang pasir makanan dengan lebih sedikit pilihan.

“Bukan sahaja mereka akan mengambil alih keupayaan orang untuk memilih, sekarang mereka sebenarnya akan memberi kesan secara langsung kepada kesihatan orang ramai,” katanya. “Kerana jika anda tidak mempunyai akses kepada makanan berkualiti baik, saya fikir adalah adil untuk mengandaikan bahawa hasil kesihatan anda mungkin tidak begitu kuat.”

Beliau berkata perjanjian itu boleh “menyebabkan kemudaratan yang lebih besar dan menghimpit pengguna yang sudah bergelut untuk membeli makanan.”

Tetapi pemimpin Kroger berkata dalam satu kenyataan ia akan melabur semula $500 juta untuk “mengurangkan harga untuk pelanggan” dan $1 bilion untuk menaikkan gaji dan faedah pekerja.

Awal minggu ini, Senator AS Amy Klobuchar dari Minnesota dan Mike Lee dari Utah berkata dalam satu kenyataan bahawa Jawatankuasa Kecil Kehakiman Senat mengenai Dasar Persaingan, Antitrust dan Hak Pengguna akan “mengadakan pendengaran yang tertumpu pada cadangan penggabungan ini dan akibat yang mungkin dihadapi oleh pengguna jika perjanjian ini diteruskan.”

Jawatankuasa itu mempunyai “kebimbangan serius” mengenai penggabungan dan mahukan pasaran runcit yang “kekal berdaya saing supaya keluarga Amerika mampu untuk meletakkan makanan di atas meja,” kata Klobuchar dan Lee.

–Kristine de Leon, kdeleon@oregonian.com, 503-221-8506

We would like to give thanks to the writer of this article for this amazing material

Penggabungan Kroger-Albertsons menimbulkan kebimbangan penutupan kedai; di sinilah rantai bersaing di Oregon


Check out our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/