Pengguna FTX nampaknya mengeluarkan wang daripada pertukaran kripto yang muflis melalui celah Bahamas

Sam Bankman-Fried, Ketua Pegawai Eksekutif pertukaran mata wang kripto FTX, pada persidangan Bitcoin 2021 di Miami, Florida, pada 5 Jun 2021.

Eva Marie Uzcategui | Bloomberg | Imej Getty

Sesetengah pengguna FTX nampaknya telah menemui cara untuk mengeluarkan wang dari bursa melalui pintu belakang di Bahamas.

Analisis oleh firma data Argus mendapati corak dagangan yang luar biasa sejak lima hari lalu kerana FTX sedang mengawal pengeluaran pelanggan. Kebanyakan penyelewengan ada kaitan dengan koleksi digital, dikenali sebagai NFT. Corak itu mencadangkan pelanggan “terdesak” beralih kepada pengguna FTX di Bahamas untuk mendapatkan bantuan, menurut Argus.

Pertukaran mata wang kripto global yang kini bankrap hanya membenarkan pengeluaran di Bahamas selepas menghentikan pembubaran FTX di tempat lain di dunia. Firma yang pernah bernilai $32 bilion, sebahagiannya berpangkalan di Nassau, berkata dalam a tweet berkata ia perlu memudahkan pengeluaran Bahamian untuk mematuhi peraturan tempatan.

Pengguna bernilai tinggi membayar harga astronomi untuk NFT pada FTX pada masa pasaran kripto dan koleksi digital yang lebih luas telah merosot. Dalam satu kes, koleksi yang didagangkan hampir $9 tiga minggu lalu dijual pada harga $10 juta pada hari Jumaat. Satu lagi NFT yang sama harganya sebulan lalu, dijual pada harga $888,888.88 minggu ini.

“Aktiviti NFT ini sangat tidak teratur pada peringkat makro apabila pasaran NFT secara keseluruhan merosot, baik dari segi nilai dan volum, dan dalam kes khusus ini apabila terdapat dagangan terhad pada pasaran FTX lain,” kata Owen Rapaport, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Argus, sebuah syarikat analitik blockchain yang pakar dalam perdagangan orang dalam.

Argus berkata jenis perdagangan ini berkemungkinan percubaan oleh pengguna FTX untuk mengakses wang dalam apa jua cara yang mereka boleh. Satu kemungkinan yang mungkin, menurut Rapaport, ialah peniaga mempunyai perjanjian dengan pengguna Bahamian untuk membayar beberapa peratusan aset, dan sebagai balasan menerimanya setelah mereka berjaya dikeluarkan daripada FTX.

Di tempat lain, volum dagangan untuk token tidak boleh kulat telah menurun 97% daripada rekod tertingginya, menurut data daripada Dune Analytics. Harga bagi bitcoin turun 75% daripada paras tertinggi sepanjang masa setahun yang lalu.

Dagangan ini boleh dilihat pada blockchain, yang bertindak sebagai lejar awam untuk menjejaki pergerakan wang. Walaupun sesiapa sahaja boleh melihat ke mana wang itu bergerak, identiti masih tanpa nama. Argus tidak dapat menyatakan dengan pasti siapa pelanggan ini dan FTX nampaknya telah menutup dagangan tidak teratur pada hari Jumaat. Masih terdapat “bida” atau tawaran untuk membeli barang koleksi mahal ini, tetapi tiada pesanan belian telah dilaksanakan sejak itu.

FTX dan pengasasnya Sam Bankman-Fried tidak segera menjawab permintaan CNBC untuk mendapatkan komen.

Beberapa pengguna Twitter telah menyeru penyelewengan yang sama minggu ini. Hos podcast kripto popular, yang menggunakan Cobie, adalah antara yang pertama mencadangkan pengguna membeli NFT yang dijual oleh pengguna Bahamian. Dia menunjuk kepada satu dompet yang mengeluarkan mata wang kripto Tether bernilai $21 juta daripada FTX, dan menghantarnya ke alamat yang nampaknya berpangkalan di Bahamas.

TWEET: https://twitter.com/cobie/status/1590974648552148992

FTX dilaporkan telah melihat aliran keluar misteri selepas memfailkan perlindungan kebankrapan. Reuters dilaporkan awal Sabtu bahawa antara $1 bilion dan $2 bilion dana pelanggan telah “hilang” daripada bursa, memetik dua orang yang biasa dengan perkara itu. Sementara itu, firma data Elliptic anggaran bahawa $473 juta telah dialihkan daripada FTX dalam penggodaman yang disyaki.

Syarikat itu memfailkan perlindungan kebankrapan Bab 11 pada hari Jumaat selepas seminggu kegawatan. Pertukaran itu, yang dikendalikan oleh Sam Bankman-Fried, 30 tahun, telah dituduh menyalahgunakan dana pelanggan dan hampir dibeli oleh pesaing terbesarnya selepas krisis kecairan.We would like to thank the author of this article for this amazing material

Pengguna FTX nampaknya mengeluarkan wang daripada pertukaran kripto yang muflis melalui celah Bahamas


Our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/