Pengguna Google berpendapat BTC sudah mati — 5 perkara yang perlu diketahui dalam Bitcoin minggu ini

Bitcoin (BTC) memulakan minggu baharu melebihi $20,000 tetapi menuju ke rekod penurunan harga baharu kerana tahap sokongan utama masih di luar jangkauan.

Selepas hujung minggu yang tenang diselingi oleh lonjakan ringkas kepada hampir $22,000, BTC/USD kembali berhampiran harga penutup pasaran hadapan CME pada hari Jumaat.

“Perjalanan pergi balik” membolehkan peniaga menyambung semula dari tempat yang mereka tinggalkan pada penghujung sesi dagangan Wall Street terakhir minggu lalu, tetapi apakah yang boleh menunggu pada hari-hari mendatang?

Koktel ancaman makro yang biasa dan kecenderungan penurunan harga yang berterusan menjadikan iklim semasa jauh daripada ideal untuk pemegang biasa. Walaupun melihat sedikit kelegaan minggu lalu, pasaran kripto terus menanggung beban sejuk, yang telah mentakrifkan sentimen makro semakin meningkat sepanjang 2022.

Sementara itu, dengan penutupan bulanan bulan Jun semakin hampir, Bitcoin menghadapi beberapa hari perhitungan di tengah-tengah prestasi bulanan terburuknya sejak 2018.

Cointelegraph melihat lima pencetus pasaran yang berpotensi untuk minggu hadapan ketika inflasi melanda dan kripto bergelut untuk mendapatkan semula kedudukannya.

Peniaga menjangkakan Julai akan menyediakan “pemangkin” harga BTC

“Apathetic” adalah perkataan yang baik untuk menggambarkan pengertian umum peletakan jawatan dalam kalangan pedagang Bitcoin minggu ini.

Manakala hujung minggu lebih menyelamatkan hodler purata kejutan yang tidak diinginidata daripada Cointelegraph Markets Pro dan TradingView menunjukkan, hakikatnya tetap bahawa BTC/USD adalah jauh dari tempat yang diinginkan oleh sesiapa sahaja — walaupun dalam pasaran beruang.

Dengan purata pergerakan 200 minggu (WMA) utama di luar jangkauan, terdapat sedikit sentimen kenaikkan harga di luar sana, seperti yang dibuktikan oleh “ketakutan melampau” terhadap Indeks Ketakutan & Ketamakan Kripto masih terkawal.

Indeks Ketakutan & Ketamakan Kripto (tangkapan skrin). Sumber: Alternative.me

“BTC akan menyerah dalam 6 bulan akan datang & mencapai bahagian bawah kitaran (di mana-mana antara $14-21k), kemudian memotong sekitar $28-40k pada kebanyakan tahun 2023 dan berada pada ~$40k sekali lagi pada separuh seterusnya,” Venturefounder, menyumbang penganalisis di on -platform analisis rantai CryptoQuant, diringkaskan dalam sebahagian daripada a kemas kini Twitter pada 27 Jun.

Tesis Venturefounder menunjukkan kepercayaan yang lebih luas bahawa bahagian bawah masih belum ada untuk Bitcoin, dan bahawa sebarang langkah melegakan adalah tepat — gangguan dalam perjalanan ke tahap yang lebih rendah yang menghisap modal daripada pemula pasaran dan tangan yang lemah.

Jangkaan ialah minggu pertama bulan Julai boleh memberikan serangan turun naik utama seterusnya merentas aset kripto dan risiko.

“Tidak banyak yang berlaku semalaman pada Bitcoin tetapi saya menjangkakan minggu yang agak perlahan kerana kekurangan pemangkin pada masa ini,” peniaga popular Crypto Tony disahkan.

“Julai akan menjadi bulan yang penuh aksi untuk turun naik disebabkan pemangkin yang akan datang.”

Bagi Arthur Hayes, bekas Ketua Pegawai Eksekutif gergasi terbitan BitMEX, minggu pertama bulan depan ialah tempoh di mana bintang makro akan menyelaraskan untuk menghukum pemegangnya sekali lagi.

Didalam catatan blog awal bulan Jun, beliau menandakan kenaikan kadar luar biasa Rizab Persekutuan Amerika Syarikat dan pengurangan kunci kira-kira sebagai memberikan latar belakang utama kepada mimpi ngeri aset berisiko.

“Menjelang 30 Jun (akhir suku kedua), Fed akan menggubal kenaikan kadar 75bps dan mula mengecilkan kunci kira-kiranya. 4 Julai jatuh pada hari Isnin, dan merupakan cuti persekutuan dan perbankan. Ini adalah persediaan yang sempurna untuk satu lagi pembuangan kripto mega,” Hayes memberi amaran.

Oleh itu, “perjalanan liar ke arah buruk” mungkin hanya tinggal beberapa hari lagi.

Seperti yang dilaporkan Cointelegraph, konsensus popular untuk bahagian bawah harga tulen memfokuskan pada kawasan antara $14,000 dan $16,000tetapi $11,000 juga ada membuat penampilanini bersamaan dengan pengeluaran 84.5% berbanding tertinggi terkini Bitcoin sepanjang masa.

1656322002 585 Pengguna Google berpendapat BTC sudah mati — 5 perkara yang
Carta lilin 1 jam BTC/USD (Bitstamp). Sumber: TradingView

Betapa normalnya beruang ini?

Walaupun sesetengah panik menjual BTC mereka, penganalisis berusaha untuk menunjukkan bahawa setakat ini, tidak ada yang luar biasa tentang skop pasaran beruang Bitcoin.

Antaranya ialah firma analisis rantaian Glassnode, yang dalam bahagian penyelidikannya baru-baru ini, “Beruang Perkadaran Bersejarah,” meminta ketenangan pada sub-$20,000 BTC.

“Paras terendah pasaran menurun secara sejarah telah ditetapkan dengan pengeluaran BTC sebanyak -75% hingga -84% daripada ATH, dan mengambil tempoh 260 hari pada 2019-20, kepada 410 hari pada 2015,” tulisnya.

“Dengan pengeluaran semasa mencecah -73.3% di bawah ATH Nov-2021, dan mengambil tempoh antara 227 hari dan 435 hari, pasaran beruang ini kini kukuh dalam norma dan magnitud sejarah.”

Apa yang membezakan iklim semasa bukanlah Bitcoin itu sendiri, tetapi reaksi pelabur terhadap perubahan harga.

Walaupun kerugian kekal dalam norma sejarah, jualan BTC mengalami kerugian telah melepasi rekod sebelumnya.

“Kejatuhan harga baru-baru ini hingga ke rantau $20k telah diselingi dengan kerugian direalisasi dalam denominasi USD harian terbesar dalam sejarah,” kata Glassnode.

“Pelabur secara kolektif mengalami kerugian sebanyak -$4.234B dalam satu hari, iaitu peningkatan 22.5% daripada rekod sebelumnya sebanyak $3.457B yang ditetapkan pada pertengahan 2021.”

Dari segi BTC, kerugian berjumlah ketiga terbesar dalam sejarah Bitcoin.

1656322002 963 Pengguna Google berpendapat BTC sudah mati — 5 perkara yang
Carta beranotasi keuntungan/kerugian bersih Bitcoin (tangkapan skrin). Sumber: Glassnode

BTC mengambil risiko penutupan bulanan pertama di bawah 200WMA

Dengan baki tiga hari sebelum penutupan bulanan bulan Jun, perkara sama ada kelihatan membimbangkan atau “menarik” untuk Bitcoin bergantung pada perspektif seseorang.

Dengan pasaran penurunan harga sedang rancak, BTC/USD kekal di bawah garis arah aliran utama yang telah menyokongnya semasa paras rendah makro sebelumnya. Purata pergerakan 200 minggu (WMA), yang tidak pernah menurun dalam nilai, kini berada pada $22,430.

Dalam pasaran beruang sebelumnya, seperti Cointelegraph dilaporkanBitcoin telah mengekalkan 200WMA sebagai sokongan sambil menyumbat di bawahnya untuk meletakkan harga lantai.

Kali ini, walau bagaimanapun, tahap itu beralih kepada rintangan kerana percubaan lembu jantan untuk mengikuti norma sejarah berulang kali gagal. Oleh itu, hujung bulan mungkin “menarik”, kata pencipta model harga Stock-to-Flow PlanB, kerana ia akan menandakan penutupan bulanan pertama di bawah 200WMA yang pernah ada.

Carta yang disertakan pada 26 Jun menunjukkan hubungan Bitcoin dengan 200WMA berbanding jarak dari peristiwa separuh bloknya, ini menggambarkan kitaran empat tahunyang mengandungi paradigma pasaran beruang yang dirujuk sebelum ini.

Sementara itu, Checkmate, penganalisis utama dalam rantaian di Glassnode, menyatakan lagi ciri penurunan harga luar biasa yang mencirikan harga BTC pada masa ini.

Selain berada di bawah 200WMA, beliau menyatakan, BTC/USD juga berada di bawahnya harga direalisasikan dan jauh dalam zon “beli” metrik Berbilang Mayer.

Seperti Cointelegraph baru-baru ini dilaporkanBerganda Mayer menunjukkan sejauh mana harga di bawah purata pergerakan 200 hari dan dengan itu kemungkinan pembelian pada tahap tertentu akan menjana pulangan tidak simetri.

“Peristiwa sedemikian pada masa lalu hanya berlaku untuk 13 daripada 4,360, mewakili 0.2% daripada semua hari dagangan,” tulis Checkmate dalam sebahagian tweet.

Penguasaan Bitcoin melonjak dari paras tertinggi berbilang bulan

Baru-baru ini altcoin penderitaan malah lebih daripada Bitcoin kerana pergolakan daripada pelbagai projek utama termasuk Terra dan Celsius.

Kini, bagaimanapun, jadual berubah — Penguasaan Bitcoin telah berbalik selepas meningkat tahun ini, membawa kepada cadangan bahawa altcoin boleh menjadi tempat untuk berada dalam jangka pendek.

“Dominasi Bitcoin bergerak ke bawah dengan kuat. Kelebihannya terletak pada altcoin sekarang,” akaun Twitter popular BTCfuel diringkaskan.

Selepas mencapai paras tertinggi 11 bulan sebanyak 48.36% pada 11 Jun, bahagian Bitcoin bagi keseluruhan had pasaran kripto telah menurun kepada 43.46% pada masa penulisan — perubahan yang ketara dalam masa kurang dari tiga minggu.

Bagi peniaga veteran Peter Brandt, kekuatan relatif Bitcoin berbanding alt mungkin lebih penting daripada yang dijangkakan.

“Carta ini boleh menjadi ‘cerita’ yang besar,” katanya berhujah mengenai data penguasaan modal pasaran.

“Penutupan yang menentukan di atas 50% akan menjadi sangat positif.”

Sementara itu, yang lain yakin bahawa walaupun pembalikan terkini, ia bukan masa altcoins untuk bersinar dalam apa-apa cara yang bermakna ke hadapan.

Menurut Venturefounder, memegang BTC masih menjadi pertaruhan terbaik pelabur.

“Altcoin naratif pasaran beruang biasa mengeluarkan lebih banyak Bitcoin,” suite perdagangan Decentrader tambah dalam ulasan berasingan mengenai aksi penguasaan terkini.

“Bagaimanapun, selama 2 minggu terakhir altcoin (umumnya) telah menunjukkan prestasi. Jadi sama ada: ‘Kali ini berbeza’ atau ‘Ini tidak akan bertahan.’ Penguasaan kekal dalam julat 40-48%.”

1656322002 253 Pengguna Google berpendapat BTC sudah mati — 5 perkara yang
Carta lilin 1 hari penguasaan Bitcoin. Sumber: TradingView

Bitcoin menjadi arus perdana semula — atas sebab yang salah

Bitcoin lebih popular di kalangan pengguna internet arus perdana berbanding bila-bila masa dalam lebih setahun — tetapi adakah ia sesuatu yang patut diraikan?

Berkaitan: 5 mata wang kripto teratas untuk ditonton minggu ini: BTC, UNI, XLM, THETA, HNT

Data daripada Aliran Google mengesahkan bahawa lebih ramai orang telah meng-googling “Bitcoin” bulan ini berbanding pada bila-bila masa sejak Mei 2021.

1656322002 255 Pengguna Google berpendapat BTC sudah mati — 5 perkara yang
Data carian Google di seluruh dunia untuk “Bitcoin.” Sumber: Google Trends

Walau bagaimanapun, seperti sekarang, tindakan harga BTC menyasarkan paras rendah jangka panjang, bukannya paras tinggi, menunjukkan bahawa peristiwa menurun yang mencetuskan minat arus perdana.

Paras tertinggi sepanjang masa November lalu, sebagai perbandingan, kelihatan seperti radar apabila ia berkaitan dengan minat carian.

Oleh itu, aktiviti untuk frasa seperti “Bitcoin sudah mati” telah meningkat, ini diperhatikan oleh pengguna media sosial sebagai tanda kemungkinan bahawa pasaran berada dalam fasa “kapitulasi”.

Pandangan dan pendapat yang dinyatakan di sini adalah semata-mata dari pengarang dan tidak semestinya mencerminkan pandangan Cointelegraph.com. Setiap langkah pelaburan dan perdagangan melibatkan risiko, anda harus menjalankan penyelidikan anda sendiri apabila membuat keputusan.