Penghantaran Tesla meningkat pada suku Elon Musk panggilan sangat sukar

Penghantaran kenderaan Tesla Inc meningkat pada suku pertama, tetapi terlepas jangkaan Wall Street kerana syarikat itu bergelut dengan gangguan rantaian bekalan global dan penutupan singkat Covid-19 di kilangnya di Shanghai.

“Ini adalah suku yang *luar biasa* sukar disebabkan gangguan rantaian bekalan & dasar sifar Covid China,” Ketua Eksekutif Tesla Elon Musk tweet pagi Sabtu. Pekerja Tesla dan pembekal utama “menyelamatkan hari ini,” tambahnya.

DAPATKAN PERNIAGAAN FOX DALAM PERJALANAN DENGAN KLIK DI SINI

Pembuat kereta elektrik itu berkata pada hari Sabtu bahawa ia menghantar 310,000 kenderaan ke seluruh dunia dalam tiga bulan pertama tahun ini, meningkat kira-kira 68% daripada tempoh yang sama tahun lalu. Penghantaran tidak berubah secara kasar dari suku akhir 2021.

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk Jurugambar: Andrew Harrer/Bloomberg melalui Getty Images

Tesla sedang mengembangkan kapasiti pengeluaran secara besar-besaran untuk memenuhi permintaan yang berkembang pesat, menambah kilang baharu kerana ia cuba mengekalkan pertumbuhan dalam penghantaran sebanyak purata 50%. Wall Street menjangkakan Tesla akan menghantar sekitar 317,000 kenderaan pada suku pertama untuk menjana apa yang dijangkakan menjadi rekod keuntungan suku tahunan apabila syarikat mencatatkan pendapatan dalam beberapa minggu.

Pembuat kereta utama lain melaporkan jualan AS yang perlahan untuk suku pertama disebabkan kekurangan kenderaan.

PENGACARA ELON MUSK PETIK LIRIK EMINEM DALAM PEMFAILAN UNDANG-UNDANG SEK TERKINI

Kilang terbesar Tesla, yang terletak di Shanghai, China, melahu pengeluaran untuk empat hari terakhir suku itu disebabkan wabak Covid-19 di bandar itu, menimbulkan persoalan tentang bagaimana ia mungkin memberi kesan kepada penghantaran suku tersebut. Kilang itu membina Model 3s dan Model Ys, dan tahun lepas, Tesla menjual lebih daripada 470,000 kereta yang dibuat di kilang itu.

Penghantaran Tesla meningkat pada suku Elon Musk panggilan sangat sukar

Kota Shanghai yang berpenduduk 25 juta orang telah dikurung separa dalam beberapa hari kebelakangan ini di tengah-tengah wabak Kes-kes Covid19. Penduduk berhampiran kilang Tesla diarah tinggal di dalam rumah mereka, pengangkutan awam dihentikan dan lalu lintas di kawasan itu sangat terhad.

Kilang China juga ditutup selama dua hari lebih awal pada bulan Mac sementara syarikat itu menguji pekerja untuk Covid-19.

“Saya tidak fikir ia akan menjejaskan penghantaran secara material,” kata Tu Le, pengarah urusan Sino Auto Insights menjelang keputusan penghantaran. “Januari, Februari, Mac terkenal lambat untuk jualan kenderaan di China.”

ELON MUSK MENGAMBIL JAB DI UAW SKANDAL EMBEZZLEMENT LEBIH DARI $2J, KATA TESLA MENJADIKAN BEBERAPA PEKERJANYA JUTAWAN

Beliau berkata angka jualan akan terus dipantau dengan teliti kerana kesan penutupan berkaitan pandemik terhadap negara tidak dapat diramalkan.

1648974357 99 Penghantaran Tesla meningkat pada suku Elon Musk panggilan sangat sukar

Kereta Model Y digambarkan semasa majlis perasmian Tesla Gigafactory baharu untuk kereta elektrik di Gruenheide, Jerman, 22 Mac 2022. Patrick Pleul/Pool melalui REUTERS (Patrick Pleul/Pool melalui REUTERS / Foto Reuters)

Penghantaran kenderaan Model S dan Model X berjumlah 14,724. Tesla juga menyampaikan gabungan 295,324 sedan Model 3 dan kenderaan utiliti sukan kompak Model Y. Tesla tidak mengeluarkan penghantaran mengikut wilayah. Selain itu, syarikat itu berkata ia mengeluarkan 305,407 kenderaan.

Model 3 dan Model Y ialah kereta terlaris Tesla dan tulang belakang pengeluarannya. Encik Musk berkata syarikat itu tidak bercadang untuk memperkenalkan mana-mana model kenderaan baharu pada 2022.

Ticker Keselamatan Terakhir Ubah Ubah %
TSLA TESLA INC. 1,084.59 +6.99 +0.65%

Tesla mula menghantar Model Y dari kilang baharu, yang terletak di Jerman bulan lepas. Syarikat itu dijadualkan membuka kilang lain di Austin, Texas, pada hari Khamis. Ia berkata kilang Jerman akhirnya akan meningkatkan sehingga 500,000 kenderaan setahun, bermula dengan Model Y.

Isu rantaian bekalan global merentas industri dan mencatatkan kadar inflasi boleh memberi kesan kepada trajektori pertumbuhan Tesla.

Encik Musk bulan lepas tweet bahawa Tesla melihat “tekanan inflasi yang ketara baru-baru ini dalam bahan mentah & logistik.” Harga untuk Model 3 dan Model Y telah melonjak sebanyak 30% sepanjang tahun lalu, menurut Bernstein Research.

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Namun, penganalisis meramalkan Tesla akan meneruskan corak penghantaran lebih banyak kenderaan setiap suku berturut-turut sepanjang tahun dengan jumlah setahun penuh kepada 1.5 juta kereta dan SUV teratas.

Tulis kepada Meghan Bobrowsky di Meghan.Bobrowsky@wsj.com

We would love to thank the author of this write-up for this remarkable content

Penghantaran Tesla meningkat pada suku Elon Musk panggilan sangat sukar


Discover our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/