Penghapusan Kekayaan $71 Bilion Mark Zuckerberg Meletakkan Fokus Pada Perjuangan Meta

Ia kurang daripada dua tahun lalu apabila Mark Zuckerberg, 38, bernilai $106 bilion. (Fail)

Pivot Mark Zuckerberg ke dalam metaverse telah merugikannya dalam dunia nyata.

Walaupun dalam tahun yang sukar untuk hampir setiap gergasi teknologi AS, kekayaan yang dipadamkan daripada ketua pegawai eksekutif Meta Platforms Inc. menonjol. Kekayaannya telah dipotong separuh dan kemudian beberapa, turun sebanyak $71 bilion setakat tahun ini, yang paling banyak di kalangan orang kaya yang dijejaki oleh Indeks Billionaires Bloomberg. Pada $55.9 bilion, nilai bersihnya berada di kedudukan ke-20 dalam kalangan bilionair global, tempat terendahnya sejak 2014 dan di belakang tiga Walton dan dua ahli keluarga Koch.

Kurang daripada dua tahun lalu apabila Zuckerberg, 38, bernilai $106 bilion dan antara kumpulan elit bilionair global, dengan hanya Jeff Bezos dan Bill Gates menguasai kekayaan yang lebih besar. Kekayaannya melonjak ke puncak $142 bilion pada September 2021, apabila saham syarikat mencapai setinggi $382.

Bulan berikutnya, Zuckerberg memperkenalkan Meta dan menukar nama syarikat itu daripada Facebook Inc. Dan ia sebahagian besarnya menurun dari situ kerana ia bergelut untuk mencari tapaknya di alam semesta teknologi.

Laporan pendapatannya baru-baru ini adalah suram. Ia bermula pada bulan Februari, apabila syarikat itu mendedahkan tiada pertumbuhan dalam pengguna Facebook bulanan, mencetuskan kejatuhan bersejarah dalam harga sahamnya dan mengurangkan kekayaan Zuckerberg sebanyak $31 bilion, antara kemerosotan satu hari terbesar dalam kekayaan yang pernah ada. Isu lain termasuk pertaruhan Instagram pada Reels – jawapannya kepada platform video pendek TikTok – walaupun ia bernilai kurang dalam hasil pengiklanan, manakala industri secara keseluruhan telah terjejas oleh perbelanjaan pemasaran yang lebih rendah disebabkan kebimbangan terhadap kelembapan ekonomi.

Saham itu juga diseret ke bawah oleh pelaburan syarikat dalam metaverse, kata Laura Martin, penganalisis kanan internet di Needham & Co. Zuckerberg telah berkata beliau menjangkakan projek itu akan kehilangan jumlah wang yang “ketara” dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang.

Sementara itu, Meta “harus mendapatkan kembali pengguna ini daripada TikTok,” kata Martin. Ia juga dihalang oleh “penelitian dan campur tangan kawal selia yang berlebihan,” katanya.

Syarikat yang berpangkalan di Menlo Park, California adalah lebih teruk pada tahun 2022 berbanding kebanyakan rakan sebaya FAANGnya. Ia turun kira-kira 57% tahun ini, jauh lebih banyak daripada penurunan sebanyak 14% untuk Apple Inc., 26% untuk Amazon.com Inc. dan 29% untuk induk Google Alphabet Inc. Meta malah mengecilkan jurang kerugian pada tahun 2022 dengan Netflix Inc ., iaitu turun kira-kira 60%.

Jika bukan kerana usahanya ke dalam realiti maya, gergasi media sosial itu “akan lebih sejajar dengan kedudukan Alphabet,” kata Mandeep Singh, penganalisis teknologi di Bloomberg Intelligence. Meta boleh memintas isu ini dengan memutarkan beberapa perniagaannya yang lain, seperti WhatsApp atau Instagram, katanya.

Hampir semua kekayaan Zuckerberg terikat dalam saham Meta. Beliau memegang lebih 350 juta saham, menurut kenyataan proksi terbaru syarikat itu. Harga sedikit berubah pada $146.18 pada 12:22 tengah hari di New York.

Zuckerberg telah mencuba jenis penjenamaan semula. Dia baru-baru ini memuat naik video dirinya berlatih seni mempertahankan diri campuran dan berulang kali merujuk dirinya sebagai “pereka produk” dalam perbualan tiga jam di podcast Joe Rogan.

(Kecuali tajuk utama, cerita ini belum disunting oleh kakitangan NDTV dan diterbitkan daripada suapan bersindiket.)

We wish to say thanks to the writer of this article for this amazing web content

Penghapusan Kekayaan $71 Bilion Mark Zuckerberg Meletakkan Fokus Pada Perjuangan Meta


Visit our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/