Pengumuman Ken Griffin mengenai perpindahan Citadel datang pada masa yang ingin tahu secara politik untuk jutawan itu

Apabila lelaki terkaya Illinois, Ken Griffin, diumumkan Khamis bahawa dia merancang untuk memindahkan ibu pejabat firma pelaburannya dari Chicago ke Miami, ia bukan sahaja perkembangan utama untuk Citadel, ia juga datang pada masa yang menarik dari segi politik untuk pengurus dana lindung nilai jutawan itu.

Pengundi Republikan Illinois bersedia pada hari Selasa untuk menerima atau menolak beberapa atau semua ahli senarai calon GOP untuk pejabat seluruh negeri yang dibiayai oleh Griffin $50 juta. Batu tulis itu diketuai oleh Datuk Bandar Aurora Richard Irvin, yang bersaing untuk menjadi calon dari Republikan untuk gabenor.

Mempertimbangkan masa dan optik politik, ia menunjukkan kepada ucapan konsesi awal yang berpotensi. Irvin berada dalam persaingan sengit enam penjuru untuk pencalonan dan menghadapi tentangan hebat daripada Senator negeri Darren Bailey dari Xenia.

Bailey telah dibantu, sebahagiannya, oleh banyak iklan TV yang dibayar oleh Gabenor Demokrat JB Pritzker dan Persatuan Gabenor Demokratik yang disokong Pritzker yang melabel Bailey sebagai “terlalu konservatif” untuk Illinois. Ia adalah dorongan kilas untuk konservatif untuk menyokong Bailey, yang Demokrat fikir akan lebih mudah untuk dikalahkan pada musim gugur.

Dalam satu kenyataan Khamis hanya beberapa jam selepas pengumuman Griffin, Irvin menyalahkan Pritzker atas pemergian Citadel dan kerana enggan “mengakui apa yang dilihat semua orang, iaitu pentadbirannya yang bercukai tinggi dan pro-jenayah secara literal mendorong pekerjaan dan perniagaan keluar dari negeri.”

“Dalam bulan lepas sahaja, Illinois kehilangan Boeing, Caterpillar dan kini Citadel,” kata Irvin, sambil menyatakan pengumuman terbaru oleh kontraktor pertahanan dan pembuat kapal terbang dan Caterpillar Inc. bahawa mereka akan memindahkan ibu pejabat korporat mereka ke Virginia dan Texas, masing-masing.

Sambil menambah cadangan untuk pencalonannya, Irvin berkata, “Ia adalah corak yang jelas yang tidak menunjukkan tanda-tanda akan berakhir melainkan kami menewaskan Pritzker pada bulan November, dan saya satu-satunya orang dalam perlumbaan ini dengan rekod kejayaan yang terbukti untuk mengambil semula Illinois.”

Pemimpin Republikan Rumah Illinois Jim Durkin dari Western Springs berkata pemergian Griffin adalah petanda iklim perniagaan moden negeri itu.

Durkin memetik “Goldfinger” Ian Fleming, di mana penjahat itu memberitahu James Bond, “‘Mereka mempunyai pepatah di Chicago. Sekali adalah kebetulan. Dua kali adalah kebetulan. Kali ketiga, ia adalah tindakan musuh.’ Pertama ialah Boeing. Kedua ialah Caterpillar. Ketiga, ia adalah Citadel,” kata Durkin.

“Maksud saya, ini satu kenyataan yang besar. Apa yang kita lihat dengan pejabat korporat ini, (Pritzker) tidak boleh menolaknya sebagai beberapa pekerjaan kolar putih,” katanya. “Ini akan bergema di seluruh negara. Inilah keadaan Illinois sekarang berbanding keadaan dahulu.”

Nota Griffin kepada pekerja mengatakan Citadelnya akan berpindah ke ibu pejabat baharu di daerah kewangan Miami selepas lebih 30 tahun di Chicago. Citadel mempunyai kira-kira 1,000 pekerja di Chicago dan akan mengekalkan pejabat di bandar itu.

Walaupun Boeing dan Caterpillar telah mengumumkan mereka akan pergi, jurucakap Pritzker Emily Bittner berkata perniagaan besar lain, seperti Kellogg Co.telah mengumumkan mereka akan berpindah ke Illinois.

“Kami akan terus mengalu-alukan perniagaan tersebut – termasuk Kellogg, yang baru minggu ini mengumumkan ia memindahkan ibu pejabat terbesarnya ke Illinois – dan menyokong industri baru muncul yang sudah mencipta pekerjaan yang baik dan melabur berbilion-bilion di Illinois, seperti pusat data, kenderaan elektrik dan kuantum pengkomputeran,” kata Bittner dalam satu kenyataan.

Usaha Pritzker untuk mengalahkan Irvin dalam pemilihan utama GOP melambangkan perhubungan yang pahit antara gabenor jutawan negeri dan Griffin. Griffin sering menyebut kebimbangan jenayah di Chicago sebagai sebab yang berpotensi untuk memindahkan Citadel, menyalahkan Pritzker dan dasar-dasarnya tetapi tidak Datuk Bandar Lori Lightfoot, termasuk pada acara Oktober 2021 di Kelab Ekonomi Chicago.

Pada pilihan raya November 2020, Griffin membelanjakan $53.75 juta untuk menentang item agenda tandatangan Pritzker, pindaan perlembagaan yang dicadangkan ditolak oleh pengundi untuk menukar negeri daripada cukai pendapatan kadar rata kepada levi kadar bergraduat. Pritzker membelanjakan $58 juta untuk menggalakkan laluannya.

Dalam perlumbaan gabenor 2018, Griffin memberikan Gabenor Republikan Bruce Rauner sepenggal $22.5 juta dalam usahanya untuk pemilihan semula yang kalah menentang Pritzker, yang membelanjakan lebih daripada $170 juta wangnya sendiri untuk kempennya. Griffin memberi Rauner $13.5 juta untuk usaha Rauner yang memenangi 2014.

Juga pada 2020, Griffin mengepam $4.5 juta ke dalam kumpulan yang menentang pengekalan Hakim Mahkamah Agung Illinois Demokrat Thomas Kilbride. Kilbride kemudiannya menjadi hakim mahkamah pertama yang kehilangan undi pengekalan. Kali ini, dengan pilihan raya di luar Cook County untuk a Mahkamah Agung persempadanan semulaGriffin telah memberi kumpulan itu lebih daripada $6.25 juta.

Sejak 2002, rekod Lembaga Pilihan Raya Negeri Illinois menunjukkan, Griffin telah menyumbang $179 juta kepada calon negeri dan tempatan, terutamanya Republikan, dan organisasi. Tetapi Griffin juga merupakan penyokong kewangan Datuk Bandar Chicago Richard M. Daley dan Rahm Emanuel.

Pada bulan Mei, Griffin mengumumkan dia menderma $25 juta untuk melancarkan dua akademi yang berpangkalan di Universiti Chicago untuk menyediakan latihan polis lanjutan kepada pemimpin penguatkuasa undang-undang dan organisasi gangguan keganasan.

Griffin juga telah memberikan kira-kira $40 juta kepada pelbagai kumpulan luar yang ingin mempengaruhi keputusan perlumbaan kongres di seluruh negara dalam pilihan raya pertengahan penggal. Itu telah menjadikan beliau salah seorang penderma individu terkemuka di negara yang terlibat dalam membentuk semula Kongres kitaran ini.

Griffin juga merupakan penderma individu teratas kepada Gabenor Florida Ron DeSantis, memberikannya $5 juta.

Jika dia memutuskan untuk menumpukan sumbernya kepada Florida, pemergian Griffin boleh bermakna masa depan pengumpulan dana yang lebih susut untuk Republikan Illinois yang telah mengira kekayaannya untuk membantu sebahagiannya menampung perbelanjaan mewah Pritzker untuk Demokrat.

Ketika Republikan menerkam berita untuk membidas kepimpinan Demokrat di Illinois dan Chicago, sekurang-kurangnya seorang Demokrat Chicago terkemuka tidak menitiskan banyak air mata mengenai pemergian Citadel.

Wakil AS Jesus “Chuy” Garcia dari Chicago berkata berita mengenai perpindahan Citadel “tidak mengejutkan” kerana Griffin sebelum ini telah memindahkan pekerjaan dari Illinois.

“Saya rasa dia berasa lebih dialu-alukan sebagai seorang Republikan, sebagai konservatif utama, di negeri di mana DeSantis adalah gabenor,” Garcia, seorang Demokrat yang progresif, berkata sebelum penampilan di Persatuan Kebangsaan Latino Pegawai Dipilih dan Dilantik, yang mengadakan tahunannya. pertemuan di Chicago. “Saya doakan pekerjanya selamat.”

Tetapi Garcia berkata dia juga tidak akan terkejut jika Griffin terus “campur tangan” dalam politik Illinois dari tempat barunya.

“Jutawan masih boleh menjejaskan pilihan raya, tidak kira di mana mereka berada,” katanya.

rap30@aol.com

dpetrella@chicagotribune.com

Daftar untuk The Spin untuk mendapatkan berita popular dalam politik dihantar ke peti masuk anda pada petang hari bekerja.

We would like to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding material

Pengumuman Ken Griffin mengenai perpindahan Citadel datang pada masa yang ingin tahu secara politik untuk jutawan itu


Find here our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/