Peningkatan perisian besar Ethereum baru sahaja disiarkan — inilah yang dilakukannya

Peningkatan terbesar Ethereum baru sahaja berkuat kuasa, dalam apa yang pakar industri memanggil pengubah permainan untuk keseluruhan sektor kripto. Setakat ini, semua tanda mencadangkan apa yang dipanggil gabungan — yang direka untuk mengurangkan penggunaan tenaga mata wang kripto sebanyak lebih daripada 99% — adalah satu kejayaan.

Blok transaksi bukti kepentingan yang pertama telah dimuktamadkan dengan hampir 100% kadar penyertaan pelanggan. Ini, setakat ini, senario terbaik.

Pembaikan kepada rangkaian ethereum secara asasnya mengubah cara blockchain mengamankan rangkaiannya dan mengesahkan transaksi. Kebanyakan perubahan ini berlaku di bawah hud dan ciri peningkatan yang berjaya adalah jika pengguna akhir tidak merasakan perbezaan dalam jam dan hari akan datang.

Mata wang kripto seperti ethereum dan bitcoin sering dikritik kerana proses perlombongan untuk menjana syiling baru. Sebelum penggabungan, kedua-dua rantai blok mempunyai rangkaian pelombong mereka sendiri yang luas di seluruh planet menjalankan komputer yang sangat khusus yang memecahkan persamaan matematik untuk mengesahkan transaksi. Bukti kerja menggunakan banyak tenaga, dan ia merupakan salah satu sasaran terbesar industri untuk kritikan.

Tetapi dengan peningkatan, ethereum telah berhijrah ke sistem yang dikenali sebagai bukti pegangan, yang menukar pelombong untuk pengesah. Daripada menjalankan bank besar komputer, pengesah memanfaatkan cache eter sedia ada mereka sebagai cara untuk mengesahkan transaksi dan menghasilkan token baharu. Ini memerlukan kuasa yang jauh lebih sedikit daripada perlombongan dan pakar mengatakan ia akan menjadikan protokol lebih selamat dan lebih mampan.

Harga eter melonjak berikutan penggabungan. Ia didagangkan pada sekitar $1,640, meningkat lebih daripada 3% dalam sejam terakhir.

Bolehkah crypto membersihkan imej kotornya?

Sembilan pasukan dan lebih daripada 100 pembangun bekerja pada penggabungan selama bertahun-tahun. Dalam beberapa jam yang akan datang, rangkaian pengaturcara yang terdesentralisasi yang tersebar di seluruh planet ini akan memantau pelancaran dan, jika perlu, nyahpepijat secepat mungkin.

Danny Ryan, pembangun teras yang berpangkalan di Denver yang telah mengusahakan penggabungan selama lima tahun, memberitahu CNBC bahawa mereka akan memerhatikan sebarang penyelewengan melalui kedua-dua sistem pemantauan automatik dan manual. Jika isu timbul, pasukan yang sepadan akan menyahpepijat dan mengeluarkan tampalan kepada pengguna, tetapi Ryan berkata mereka cukup yakin untuk menyertai gabungan memandangkan semua larian kering berjaya di dalam beberapa bulan lepas.

“Mungkin ada sejenis api kecil yang dapat dipadamkan dengan cepat,” kata Ryan. “Tetapi rangkaian secara keseluruhan – kerana redundansi merentasi semua perisian yang berbeza ini – kemungkinan besar akan stabil dan baik.”

Apa yang berubah

Sebahagian daripada mengapa penggabungan adalah masalah besar yang berkaitan dengan optik.

Minggu lepasRumah Putih dikeluarkan satu laporan memberi amaran bahawa operasi perlombongan bukti kerja boleh menghalang usaha untuk mengurangkan perubahan iklim. Mengurangkan penggunaan tenaga sebanyak kira-kira 99.95% bukan sahaja akan mewujudkan kemampanan yang lebih besar untuk rangkaian, tetapi ia juga akan pergi jauh ke arah merendahkan halangan kemasukan bagi pelabur institusi, yang bergelut dengan optik menyumbang kepada krisis iklim.

Penggabungan eter untuk mengurangkan penggunaan tenaga, mengehadkan syiling dalam edaran

Bank of America berkata dalam nota pada 9 September bahawa yang penting pengurangan dalam penggunaan tenaga selepas penggabungan “mungkin membolehkan sesetengah pelabur institusi membeli token yang sebelum ini dilarang daripada membeli token yang dijalankan pada rantaian blok yang memanfaatkan mekanisme konsensus bukti kerja (PoW).”

Penganalisis berkata bahawa wang institusi yang memasuki ruang aset digital pada skala adalah penting untuk masa depannya sebagai kelas aset.

Peningkatan ini juga mengubah tokenomik sekitar syiling asli ethereum, eter.

“Ether sendiri menjadi aset yang produktif, ” kata Ryan. “Ia bukan sesuatu yang anda mungkin buat spekulasi, tetapi ia sesuatu yang boleh memperoleh pulangan.”

Dalam era selepas penggabungan ini, eter mengambil beberapa ciri tipikal aset kewangan tradisional, seperti sijil deposit, yang membayar faedah kepada pemegang.

“Ia mungkin merupakan pulangan risiko terendah dalam ekosistem ethereum,” jelas Ryan, yang menambah bahawa hasil dalam sudut kewangan terdesentralisasi lain, atau DeFi, melibatkan mengambil risiko kontrak pintar dan jenis risiko pihak lawan yang lain.

Retak muncul dalam DeFi, 'Wild West' crypto

Peningkatan ini juga akan mengakibatkan pengurangan bekalan token eter dalam edaran dengan ketara, yang boleh membuka jalan untuk eter menjadi mata wang deflasi dalam beberapa minggu dan bulan akan datang. Sesetengah pelabur berkata ini juga boleh membantu menaikkan harga token.

Bekalan yang berkurangan itu adalah hasil daripada model pengesahan baharu yang menggantikan pelombong dengan “pengesah.” Ganjaran untuk pengesah adalah jauh lebih kecil daripada ganjaran yang diberikan kepada pelombong bukti kerja, bermakna kurang eter akan dihasilkan hasil daripada peningkatan ini. Pengesah juga dikehendaki mengunci token mereka untuk tempoh masa yang berpanjangan, menarik eter daripada edaran.

Selain itu, sebagai sebahagian daripada peningkatan itu berkuat kuasa Ogos 2021rangkaian sudah “membakar” atau memusnahkan secara kekal sebahagian daripada mata wang digital yang sebaliknya akan dikitar semula ke dalam edaran.

Baca lebih lanjut mengenai teknologi dan kripto daripada CNBC Pro

Pembangun mengatakan bahawa keselamatan rangkaian yang dipertingkatkan adalah satu lagi ciri kritikal peningkatan.

“Terdapat perubahan pada jaminan keselamatan rantaian itu,” kata Sean Anderson dari Sigma Prime.

Ambil serangan 51%, di mana seseorang atau konsortium orang mengawal 51% atau lebih mata wang kripto dan seterusnya mempersenjatai kawalan itu untuk membuat perubahan pada blockchain.

Anderson mengatakan bahawa adalah lebih mudah untuk pulih daripada serangan 51% ke atas rangkaian bukti kepentingan, kerana terdapat mekanisme terbina dalam untuk menghukum pelaku berniat jahat secara kewangan dengan mengurangkan kepentingan mereka.

“Oleh kerana aset ekonomi itu berada di dalam protokol, anda mendapat mod pemulihan yang lebih baik, jadi anda akan mendapat jenis profil keselamatan yang lebih baik,” kata Ryan kepada CNBC.

Beberapa jam akan datang, hari adalah kunci

Beberapa jam dan hari akan datang akan menjadi kunci untuk mengukur kesihatan peningkatan pasca rangkaian ethereum. Di sebalik tabir, pembangun akan memantau metrik seperti kadar penyertaan pengesah untuk menentukan bagaimana keadaan berlaku. Tetapi pengekod memberitahu CNBC bahawa dalam dunia yang ideal, pengguna akan langsung tidak menyedari peningkatan itu.

“Jika semuanya berjalan dengan sempurna, maka pengguna akhir tidak akan melihat perbezaan,” kata Anderson. “Jika sesiapa yang cuba berurus niaga di ethereum tidak menyedarinya, maka ia adalah lancar.”

Bolehkah ethereum menjatuhkan bitcoin sebagai raja kripto?

Peningkatan tidak serta-merta menjadikan ethereum lebih pantas, lebih murah atau lebih berskala. Tetapi ciri-ciri tersebut disertakan dengan peningkatan masa hadapan yang kini mungkin selepas penggabungan.

Kebolehskalaan, khususnya, adalah sesuatu yang dikatakan Ryan sangat diperlukan untuk rangkaian pada masa hadapan.

Pada masa ini, teknologi lapisan dua seperti sharding dan roll-up sedang berusaha untuk menangani perkara itu.

“Lebih berskala, lebih banyak keupayaan untuk memproses transaksi pengguna akan datang dalam talian secara selari melalui pembinaan lapisan dua yang dipanggil roll-up, tetapi skala itu tidak dipertingkatkan pada protokol teras itu sendiri,” sambung Ryan. Itu datang dalam peningkatan seterusnya.

Katie Talatiketua penyelidikan di firma pengurusan aset Arca, mengatakan bahawa pasukannya memerhati dengan teliti apa sahaja dalam ruang lapisan dua, terutamanya projek yang cuba menawarkan kebolehskalaan.

“Isu terbesar sekarang ialah ia sangat berpecah-belah,” kata Talati. “Anda berakhir dengan orang-orang ini yang kini berada di ethereum, tetapi mereka diam antara satu sama lain, kerana L2 tidak semestinya bercakap antara satu sama lain dengan mudah. ​​Jadi ia bukan satu pengalaman yang lancar,” katanya.

Bitcoin jatuh di bawah $19,000 apabila peningkatan Ethereum bermula ke gear penuh

We want to thank the writer of this post for this incredible web content

Peningkatan perisian besar Ethereum baru sahaja disiarkan — inilah yang dilakukannya


Discover our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/