Penipu sedang menghantar mesej kepada anda dari nombor anda sendiri sekarang — inilah yang perlu dilakukan jika itu berlaku

Adakah anda menerima mesej teks yang pelik kebelakangan ini — daripada diri anda sendiri?

Jangan risau, anda tidak bersendirian dan anda mungkin tidak mengalami pengalaman luar badan. Trend terkini dalam mesej teks spam melibatkan pengguna telefon mudah alih yang menerima teks daripada nombor telefon mereka sendiri.

Mesej tersebut biasanya mendakwa berasal dari pembawa wayarles pengguna, merujuk bil wayarles penerima dan termasuk pautan ke “hadiah percuma.” Makluman spoiler: Pautan itu membawa kepada tapak web yang berpotensi berniat jahat sebaliknya, menurut pengguna di Reddit dan Twitter.

Semuanya berpotensi sangat mengelirukan. Berikut ialah perkara yang anda perlu tahu tentang teks spam ini dan perkara yang boleh anda lakukan mengenainya:

Mengapa saya mendapat teks ini?

Pada Isnin, The Verge melaporkan bahawa fenomena itu nampaknya hanya menjejaskan pelanggan Verizon Wireless. Jurucakap Verizon mengesahkan isu itu dalam satu kenyataan kepada CNBC Make It.

“Sebagai sebahagian daripada skim penipuan baru-baru ini, pelakon jahat telah menghantar mesej teks kepada beberapa pelanggan Verizon yang nampaknya datang dari nombor pelanggan sendiri,” kata jurucakap Verizon, Rich Young. “Sejak mendedahkan skim itu, syarikat kami telah melakukan usaha yang besar untuk mengehadkan aktiviti semasa.”

Young mencatatkan peningkatan baru-baru ini dalam mesej teks spam merentas semua pembawa wayarles, dan berkata Verizon “secara aktif bekerjasama dengan orang lain dalam industri kami dan dengan penguatkuasaan undang-undang AS sebagai sebahagian daripada penyiasatan yang bertujuan untuk mengenal pasti dan menghentikan penipu ini serta tindakan haram mereka.”

Robokiller, sebuah syarikat yang membuat aplikasi mudah alih untuk menyekat panggilan dan teks spam, berkata ia telah menjejaki lebih 5,000 insiden mesej teks spam nombor yang sama sepanjang minggu lalu, setakat Khamis.

Menurut Robokiller, versi tipikal teks spam memaparkan mesej yang mengatakan, “Mesej Percuma: Bil anda dibayar untuk bulan Mac,” bersama-sama dengan pautan meragukan yang mendakwa menawarkan hadiah percuma. Dalam kes lain, mesej spam termasuk pautan yang mendakwa membawa penerima ke tinjauan Verizon, menurut CNET.

Seorang penulis untuk The Verge menyatakan bahawa mengklik pada pautan dalam satu mesej tertentu membawa penulis ke laman web untuk Channel One Russia, rangkaian televisyen yang dikendalikan oleh kerajaan Rusia. “Kami tidak mempunyai sebarang tanda penglibatan Rusia” dalam teks spam, kata Young.

Jurucakap AT&T memberitahu CNBC Make It: “Kami memantau situasi ini dengan teliti dan tidak melihat apa-apa yang serupa pada rangkaian kami.” Jurucakap T-Mobile tidak segera menjawab permintaan CNBC Make It untuk komen.

Bagaimana pula dengan jenis teks spam yang lain?

Deretan teks spam nombor yang sama baru-baru ini berlaku di tengah-tengah peningkatan dalam keseluruhan teks spam yang diterima oleh pelanggan wayarles AS dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Tahun lepas, Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) diberi amaran bahawa teks spam telah berlaku meningkat semasa pandemik Covid-19, dengan penipu lebih cenderung untuk memangsa rakyat Amerika yang terdesak yang mengalami masalah kesihatan atau kewangan. Robokiller berkata rakyat Amerika menerima sejumlah 87.8 bilion mesej teks spam pada 2021peningkatan 58% daripada tahun sebelumnya.

Teks spam sering dirujuk sebagai SMS phishing, atau serangan “smishing”., di mana penipu cuba menipu pengguna wayarles supaya berkongsi maklumat peribadi atau mengklik pada pautan yang dipenuhi perisian hasad. Dalam sesetengah kes, spammer menipu ID Pemanggil telefon anda untuk menjadikannya kelihatan seperti teks atau panggilan datang daripada nombor tempatan atau berkaitan kerajaan, satu amalan yang dipanggil “spoofing.”

Dalam kes teks spam nombor yang sama, nampaknya “pelakon jahat” malah dapat memalsukan nombor penerima sendiri – menambah lapisan lain pada proses itu.

Apa yang boleh saya lakukan mengenainya?

Pakar keselamatan mencadangkan bahawa anda harus sentiasa berwaspada menjawab panggilan telefon atau mesej teks daripada nombor yang tidak dikenali atau tidak dikenali.

FCC menambah bahawa anda seharusnya “jangan sekali-kali berkongsi maklumat peribadi atau kewangan anda melalui e-mel, mesej teks atau melalui telefon.” Agensi itu juga menasihatkan agar tidak mengklik pautan atau lampiran yang anda terima dalam mana-mana mesej teks, dan untuk menghubungi rakan anda yang menghantar mesej kepada anda pautan sebelum mengklik, untuk memastikan ia tidak digodam.

Verizon menawarkan nasihat yang sama untuk berurusan potensi serangan pancingan data melibatkan teks yang mencurigakan. Syarikat itu mengatakan anda tidak sepatutnya membalas mesej yang mencurigakan sama sekali. Sebaliknya, Verizon menasihatkan pelanggan untuk memajukan teks spam, terutamanya yang mendakwa daripada Verizon, kepada SPAM (7726).

Anda juga boleh melaporkan teks dan e-mel spam berpotensi kepada agensi kerajaan dan penguatkuasa undang-undang, termasuk mengisi Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan borang aduan penipuan dalam talian dan Biro Penyiasatan Persekutuan Pusat Aduan Jenayah Internet.

Jika anda mengklik pada pautan berniat jahat, kata pakar taruhan terbaik anda ialah mengelak daripada memasukkan sebarang maklumat dan memutuskan sambungan peranti anda daripada internet secepat mungkin. Kemudian, pergi ke tetapan peranti anda, semak sebarang apl anda tidak ingat memuat turun dan memadamnya.

Anda juga boleh menggunakan apl antivirus untuk mengimbas peranti anda untuk mengesan perisian hasad dan menukar kata laluan mana-mana akaun yang anda fikir mungkin telah terjejas. Jika anda berpendapat mana-mana maklumat peribadi atau kewangan anda mungkin telah terjejas, anda juga boleh membekukan kredit anda untuk percuma, untuk mengelakkan potensi kecurian identiti.

Daftarlah sekarang: Dapatkan lebih bijak tentang wang dan kerjaya anda dengan surat berita mingguan kami

jangan ketinggalan:

Jika kata laluan anda kurang daripada 8 aksara, tukar kata laluan itu dengan segera, kata satu kajian baharu

Ini ialah 20 kata laluan yang paling biasa dibocorkan di web gelap — pastikan tiada kata laluan itu milik andaWe would like to say thanks to the writer of this post for this awesome content

Penipu sedang menghantar mesej kepada anda dari nombor anda sendiri sekarang — inilah yang perlu dilakukan jika itu berlaku


Find here our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/