Pentadbiran Biden bergantung pada Tesla untuk panduan dalam pembaharuan dasar bahan api boleh diperbaharui

23 Jun (Reuters) – Presiden AS Joe Biden jarang menyebut pengeluar kereta elektrik Tesla Inc (TSLA.O) di khalayak ramai. Tetapi secara persendirian pentadbirannya telah bergantung kepada syarikat itu untuk membantu merangka dasar baharu bagi membolehkan kenderaan elektrik (EV) mendapat manfaat daripada subsidi bahan api boleh diperbaharui yang lumayan, menurut e-mel yang disemak oleh Reuters.

Pentadbiran Biden menghubungi Tesla pada hari pertama memegang jawatan, menandakan permulaan siri mesyuarat mengenai topik antara pegawai persekutuan dan syarikat yang dikaitkan dengan industri EV selama beberapa bulan berikutnya, menurut e-mel.

Jangkauan awal dan meluas pentadbiran mencerminkan bahawa memperluaskan skop Standard Bahan Api Boleh Diperbaharui (RFS) AS untuk menjadikannya alat untuk mengelektrikkan armada kereta negara adalah salah satu keutamaan Biden dalam memerangi perubahan iklim.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

RFS, yang bermula sejak tahun 2005, ialah program persekutuan yang memerlukan bahan api pengangkutan yang dijual di Amerika Syarikat untuk mengandungi jumlah minimum bahan api boleh diperbaharui. Sehingga kini, ia merupakan subsidi untuk etanol berasaskan jagung.

Jangkauan Rumah Putih kepada Tesla juga menunjukkan bahawa, walaupun terdapat perlawanan dendam awam antara Biden dan pengasas Tesla, Elon Musk, pasukan Biden telah mencuba sejak awal untuk melibatkan pembuat kereta itu dalam salah satu desakan dasar utamanya. Biden telah menetapkan sasaran untuk membuat separuh daripada semua kenderaan baharu dijual pada 2030 kenderaan sifar pelepasan.

Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS, yang mentadbir RFS, dijangka mendedahkan cadangan perubahan kepada dasar itu pada tahun ini, menentukan pemenang dan kalah baharu dalam pasaran berbilion dolar untuk kredit, dikenali sebagai RIN, yang telah menyokong penanam jagung dan pengeluar biofuel selama lebih sedekad.

Tanda-tanda awal adalah bahawa pentadbiran cenderung kepada peraturan yang memberi manfaat kepada pembuat kereta seperti Tesla, memberikan mereka akses terbesar kepada apa yang dipanggil e-RINS, atau RIN elektrik. Tetapi pembaharuan itu juga boleh menyebarkan subsidi kepada industri berkaitan juga, seperti syarikat pengecas kereta dan tapak pelupusan sampah yang membekalkan biogas boleh diperbaharui kepada loji kuasa, menurut pemain industri.

“Kami telah mendengar melalui fakta bahawa syarikat kereta benar-benar, benar-benar akan menyukai peraturan ini,” kata Maureen Walsh, pengarah dasar persekutuan dengan Majlis Biogas Amerika, bercakap pada persidangan pada bulan Mei. Tetapi dia menambah: “Kami semua telah membuang timbunan itu.”

Idea untuk memasukkan kenderaan elektrik dalam RFS telah dipertimbangkan selama bertahun-tahun, tetapi mendapat sambutan apabila pasukan peralihan Biden menumpukan perhatian pada EV sebagai penyelesaian mesra pekerjaan kepada krisis iklim. Pengangkutan menyumbang lebih daripada satu perempat daripada pelepasan gas rumah hijau AS.

Rumah Putih tidak menjawab permintaan untuk komen.

EPA berkata ia sedang berunding dengan “semua pihak berkepentingan yang berminat” dalam semakan dasar RFSnya.

RFS semasa memerlukan penapis minyak untuk menggabungkan etanol dan biofuel lain ke dalam kumpulan bahan api atau membeli RIN daripada mereka yang melakukannya. Dasar itu telah mendorong ledakan ekonomi di negeri-negeri Farm Belt. Tetapi ia juga menimbulkan kemarahan kumpulan alam sekitar yang mengatakan pengeluaran jagung tambahan merosakkan tanah dan air sambil memanjangkan era enjin pembakaran dalaman.

Friends of the Earth, kumpulan alam sekitar, telah menyuarakan penolakan terhadap program e-RIN. Kumpulan itu melihat RFS sebagai dasar yang gagal meningkatkan pengeluaran bahan api karbon rendah generasi baharu, di samping memudaratkan alam sekitar. Ia juga melihat memperluaskan program itu sebagai cerun yang licin ke arah meningkatkan penggunaan bahan mentah untuk kayu dan sisa kayu, yang boleh menjana elektrik.

“RFS harus diubah suai untuk menangani pemberian untuk etanol jagung kotor. Ia tidak seharusnya diperluaskan untuk memasukkan pemberian baharu untuk pertanian kilang dan biojisim berkayu,” kata jurucakap Friends of the Earth, Lukas Ross.

BERPULANG KE TESLA

Pada pagi perasmian presiden Biden pada Januari 2021, kakitangan EPA Dallas Burkholder menghantar e-mel kepada pelobi terkemuka Tesla, Rohan Patel, untuk mengadakan mesyuarat tentang cara memasukkan kereta elektrik ke dalam RFS, menurut dokumen yang disemak oleh Reuters. Mereka menjadualkan mesyuarat selama seminggu kemudian, rekod menunjukkan.

Sejak itu, EPA Biden telah mengadakan mesyuarat tambahan mengenai topik dengan Tesla, kumpulan yang mewakili pengeluar biogas seperti Waste Management Inc (WM.N) dan Republic Services Inc (RSG.N) dan syarikat stesen pengecasan seperti ChargePoint Holdings Inc (CHPT.N)mengikut dokumen.

EPA juga telah mengadakan sekurang-kurangnya satu pertemuan dengan kakitangan Rumah Putih, termasuk penasihat iklim Ali Zaidi, untuk membincangkan pembaharuan, menurut e-mel.

Rumah Putih Biden telah menjadi penyokong industri EV yang tidak menyesal, menyematkan banyak harapan iklimnya untuk mendapatkan lebih banyak kereta elektrik di jalan raya. Rang undang-undang infrastruktur dwipartisan yang diluluskan tahun lepas termasuk $7.5 bilion untuk stesen pengecas EV baharu dan Biden telah berusaha untuk mengembalikan semula kredit cukai yang telah tamat tempoh untuk membantu pengguna membayar kenderaan baharu.

Walaupun begitu, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Musk, sering bertentangan dengan Rumah Putih, menghantar tweet kasar yang ditujukan kepada Biden. Pada bulan Februari, Biden secara terbuka mengakui peranan Tesla dalam pembuatan EV, selepas Musk berulang kali mengadu tentang diabaikan. baca lagi

APA YANG SEMUA ORANG MAHU

Tesla sedang mencari perubahan kepada RFS yang akan membolehkannya memperoleh kredit bahan api boleh diperbaharui berdasarkan jam kilowatt dipacu atau metrik yang serupa, menurut dua sumber yang biasa dengan rancangan itu. Syarikat itu juga telah meneroka perkongsian dengan pengeluar biogas untuk memberi mereka leverage dalam apa jua pasaran yang muncul daripada peraturan baharu itu, kata sumber itu.

Tesla tidak menjawab permintaan untuk komen untuk cerita ini.

Sementara itu, ahli industri pengecasan kereta juga mendesak untuk berkongsi.

Matthew Nelson, pelobi dengan Electrify America, sebuah kumpulan perdagangan syarikat pengecas, menulis kepada EPA pada bulan Oktober dan memberitahu mereka bahawa e-RIN akan melakukan lebih banyak untuk membolehkan matlamat 2030 Biden iaitu 500,000 stesen pengecasan dan 50% jualan EV berbanding polisi lain, mengikut e-mel. Beliau menambah bahawa syarikat yang mengenakan bayaran memerlukan kredit untuk bersaing dengan petrol.

Amerika Syarikat kini mempunyai kira-kira 48,000 stesen pengecas, tertumpu di sekitar kawasan pantai, menurut data Jabatan Tenaga.

Pengeluar biogas, seperti tapak pelupusan sampah, juga mahukan kredit, dengan alasan mereka menyediakan bahan api boleh diperbaharui kepada grid yang menjana kuasa untuk kenderaan elektrik.

Elektrik terbitan biogas sudah layak untuk menjana RIN. Tetapi EPA tidak pernah meluluskan permohonan daripada industri kerana ia masih belum menentukan cara terbaik untuk mengesan kuasa yang memasuki EV kembali ke asalnya.

Pada 2020, gas tapak pelupusan menjana kira-kira 10 bilion kilowatt jam elektrik, atau 0.3% daripada kuasa skala utiliti AS.

“Kami merasakan bahawa melaksanakan program elektrik dalam RFS sejajar dengan matlamat iklim pentadbiran Biden,” Carrie Annand, pengarah eksekutif Persatuan Kuasa Biojisim, menulis kepada EPA, menurut dokumen itu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh Jarrett Renshaw di Philadelphia dan Stephanie Kelly di New York Penyuntingan oleh Richard Valdmanis dan Matthew Lewis

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to give thanks to the writer of this article for this incredible content

Pentadbiran Biden bergantung pada Tesla untuk panduan dalam pembaharuan dasar bahan api boleh diperbaharui


You can view our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/