‘Penyusunan Semula Hebat’ memainkan peranan besar dalam menaikkan harga rumah

Kerja jauh membolehkan beberapa orang berpindah ke tempat lebih jauh dari pejabat mereka dan mendorong orang lain untuk membeli rumah yang lebih besar untuk menampung gaya hidup baharu mereka. Permintaan untuk lebih banyak rumah dan keupayaan untuk berpindah ke iklim yang lebih panas memainkan peranan yang besar dalam mendorong harga rumah lebih tinggi, menurut Biro Penyelidikan Ekonomi Kebangsaan yang baharu kertas kerja oleh penyelidik dari Federal Reserve Bank of San Francisco dan University of California, San Diego.

Harga rumah meningkat sebanyak 23.8% semasa wabak, menurut analisis berwajaran populasi penyelidik indeks harga rumah Zillow antara Disember 2019 dan November 2021. Dan kajian itu mendapati bahawa kerja jauh menyumbang 15.1% daripada pertumbuhan itu.

Penemuan menunjukkan terdapat lebih daripada sekadar spekulasi di sebalik pertumbuhan caj turbo dalam harga rumah semasa wabak itu, kata Johannes Wieland, seorang profesor ekonomi bersekutu di University of California, San Diego, dan pengarang bersama kajian itu. Beliau menambah bahawa evolusi kerja jauh berkemungkinan besar akan memberi kesan besar ke atas laluan masa depan harga rumah dan inflasi.

“Kami agak terkejut kerja jauh mempunyai kesan ini, sebaik sahaja kami melihat anggarannya, ” kata Wieland. “Kami memikirkan tentang bagaimana orang yang berpindah ke lokasi yang berbeza akan menjadi penting. Dan memang begitu. Tetapi orang yang tinggal di kawasan metro — orang yang memerlukan lebih banyak ruang di rumah jika mereka bekerja di rumah — itulah yang sebenarnya menaikkan harga. Itulah sebahagian besar cerita.”

Penemuan itu menyokong apa yang dilihat oleh ahli ekonomi di Zillow sepanjang wabak itu.

“Kami telah melihat apa yang kami panggil ‘Penyusunan Semula Hebat’ yang telah menyumbang kepada permintaan untuk perumahan di seluruh negara,” kata Chris Glynn, ahli ekonomi pengurusan kanan di Zillow. “Ia telah mempercepatkan trend yang wujud sebelum wabak. Penghijrahan ke tempat seperti Austin [Texas] dan Raleigh [North Carolina] telah berlaku untuk sementara waktu, tetapi wabak itu mempercepatkannya kerana ketidakterkaitan antara pejabat dan rumah yang membolehkan orang ramai membuat pilihan tentang tempat tinggal mereka.”

Apa yang menjadikan tempat kerja jauh yang panas

Sun Belt menarik pekerja terpencil yang mencari gaya hidup cuaca panas walaupun sebelum wabak. Tetapi para penyelidik mendapati bahawa trend itu memperoleh momentum lebih lanjut semasa wabak, mendorong harga rumah di kawasan tersebut pada kadar yang lebih cepat daripada sebelum wabak.

Menjelang akhir suku keempat 2021, harga rumah sedia ada median keluarga tunggal di Austin telah meningkat sebanyak 26% daripada tahun sebelumnya, menurut Persatuan Realtors Kebangsaan. Harga di Phoenix juga naik sebanyak 26% dan di Boise, Idaho, sebanyak 24.3%.

Para penyelidik mendapati bahawa bandar-bandar yang sudah mempunyai sebahagian besar pekerja terpencil sebelum wabak itu cenderung untuk menarik lebih banyak lagi selepas penutupan wabak mendorong seluruh gelombang orang untuk bekerja dari jauh.

“Di mana lebih ramai orang bekerja dari jauh, di situlah harga rumah berkembang,” kata Wieland, yang menyatakan bahawa bandar seperti Austin, Boise, Phoenix dan San Diego menyaksikan beberapa kenaikan harga rumah terbesar di negara ini.

Bandar-bandar yang mesra kerja jauh ini berkongsi tiga ciri utama, katanya. Yang pertama ialah industri utama yang membolehkan kerja jauh. Pekerjaan teknologi, sebagai contoh, mudah dilakukan dari jauh kerana kebanyakannya melibatkan kerja pada komputer, katanya.

Aspek kedua ialah kepadatan penduduk yang lebih rendah, di mana terdapat lebih banyak ruang dan lebih banyak perumahan mampu milik berbanding di bandar-bandar terbesar di negara ini.

“Sukar untuk bekerja di rumah di New York City, sebagai contoh,” katanya sambil menjelaskan kos sara hidup di sana bermakna mempunyai ruang tambahan untuk pejabat adalah premium. “Kawasan berketumpatan rendah lebih menarik untuk kerja jauh.”

Ciri ketiga ialah iklim yang lebih hangat atau gaya hidup yang menarik. “Terdapat lebih banyak kerja terpencil yang cuacanya baik,” katanya. “Apabila anda tidak terikat dengan lokasi kerana pekerjaan anda, anda boleh memilih tempat yang anda mahu. Banyak tempat ini…menarik kepada orang yang boleh berpindah ke tempat untuk gaya hidup dan bukan untuk bekerja.”

Itulah sebabnya banyak bandar di Sun Belt menyaksikan kenaikan harga rumah yang begitu besar semasa wabak itu, jelasnya.

Kesan pantas terhadap harga rumah

Pandemik mendorong kami untuk mengubah cara kami bekerja dengan cepat, kata Wieland.

“Tidak ada tempoh aman di mana kami telah mengubah cara kami bekerja dengan cara yang begitu pantas,” katanya. “Tiba-tiba, kami semakin jauh dari tempat kerja kami. Kami tidak memerlukan ruang pejabat. Kami kini memerlukan ruang rumah ini untuk bekerja.”

Berfikir untuk menjual rumah anda? Ini mungkin masanya

Dalam dunia yang sempurna, anda ingin melihat ekonomi menyesuaikan diri dengan perubahan dalam pilihan dan peluang ini, katanya. “Tetapi ia sukar untuk dilakukan dengan perumahan dalam tempoh satu atau dua tahun, terutamanya pada masa apabila bekalan tidak begitu tinggi untuk bermula,” katanya. “Itulah salah satu sebab mengapa harga rumah naik pada kadar yang begitu pantas.”

Dalam penyelidikan mereka, Wieland dan pengarang bersamanya John A. Mondragon, penasihat penyelidikan ekonomi di Federal Reserve Bank of San Francisco, melihat pasaran perumahan yang terjejas oleh banyak pembolehubah, termasuk bekalan rendah rumah untuk dijual, bonjol demografi Milenium mencapai umur belian rumah biasa dan pemotongan kadar faedah Fed semasa pandemik, yang mengakibatkan kadar gadai janji sangat rendah selama lebih daripada setahun.

Para penyelidik mengukur jumlah harga rumah di kawasan itu meningkat kerana ia berkaitan dengan jumlah pekerja terpencil yang tinggal di kawasan itu.

Kertas kerja NBER diedarkan untuk tujuan perbincangan dan ulasan, tetapi ia belum disemak atau disemak oleh Lembaga Pengarah NBER yang mengiringi penerbitan rasmi NBER.

We want to say thanks to the author of this post for this outstanding material

‘Penyusunan Semula Hebat’ memainkan peranan besar dalam menaikkan harga rumah


You can find our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/