Perancis memasuki ’emas putih’ tergesa-gesa kerana pengeluar utama menyasarkan untuk membekalkan Eropah dengan litium

Bateri Litium-ion yang diambil gambar di kemudahan Volkswagen di Jerman. EU sedang mencari untuk meningkatkan bilangan kenderaan elektrik di jalan rayanya pada tahun-tahun akan datang.

Ronny Hartmann | AFP | Imej Getty

Gergasi mineral yang beribu pejabat di Paris Imerys merancang untuk membangunkan projek pengekstrakan litium yang diharapkan dapat membantu memenuhi permintaan dan bekalan yang selamat untuk pasaran kenderaan elektrik yang sedang berkembang pesat di Eropah.

Dalam satu kenyataan Isnin, Imerys berkata Projek Emilinya akan ditempatkan di tapak di tengah Perancis, dengan syarikat itu menyasarkan 34,000 tan metrik pengeluaran litium hidroksida setiap tahun mulai 2028.

Menurut perniagaan, tahap pengeluaran ini cukup untuk “melengkapkan kira-kira 700,000 kenderaan elektrik setahun.”

Di samping penggunaannya dalam telefon bimbit, komputer, tablet dan pelbagai alat lain yang sinonim dengan kehidupan moden, litium – yang sesetengahnya digelar “emas putih” – adalah penting untuk bateri yang menggerakkan kenderaan elektrik.

Projek yang sedang dirancang oleh Imerys sedang dibentuk pada masa ekonomi utama seperti EU sedang mencari untuk meningkatkan bilangan kenderaan elektrik di jalan mereka.

EU merancang untuk menghentikan penjualan kereta dan van diesel dan petrol baharu dari 2035. UK, yang meninggalkan EU pada 31 Januari 2020, sedang mengejar sasaran yang sama.

Dengan permintaan untuk litium yang semakin meningkat, Kesatuan Eropah – yang mana Perancis adalah ahlinya – cuba untuk menambah bekalannya sendiri dan mengurangkan pergantungan pada bahagian lain di dunia.

Dalam terjemahan ucapan Negara Kesatuan bulan lepas, Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen berkata “lithium dan nadir bumi tidak lama lagi akan menjadi lebih penting daripada minyak dan gas.”

Selain menangani keselamatan bekalan, von der Leyen, yang bertukar antara beberapa bahasa semasa ucapannya, juga menekankan kepentingan pemprosesan.

“Hari ini, China mengawal industri pemprosesan global,” katanya. “Hampir 90% … daripada nadir bumi[s] dan 60% litium diproses di China.”

“Jadi kami akan mengenal pasti projek strategik di sepanjang rantaian bekalan, daripada mengekstrak kepada penapisan, daripada pemprosesan kepada kitar semula,” tambahnya. “Dan kami akan membina rizab strategik di mana bekalan berisiko.”

Baca lebih lanjut mengenai kenderaan elektrik daripada CNBC Pro

Kembali ke Perancis, Imerys berkata ia sedang memuktamadkan apa yang disifatkannya sebagai “kajian skop teknikal” untuk “meneroka pelbagai pilihan operasi dan memperhalusi aspek geologi dan perindustrian yang berkaitan dengan kaedah pengekstrakan dan pemprosesan litium.”

Tapak yang dipilih untuk projek itu telah, sejak akhir 19ke abad, telah digunakan untuk menghasilkan sejenis tanah liat yang dipanggil kaolin untuk digunakan dalam industri seramik.

Perbelanjaan modal pembinaan projek litium yang dicadangkan dianggarkan sekitar 1 bilion euro (kira-kira $980 juta), tambah Imerys.

“Apabila berjaya disiapkan, projek itu akan menyumbang kepada cita-cita peralihan tenaga Perancis dan Kesatuan Eropah,” kata syarikat itu. “Ia juga akan meningkatkan kedaulatan perindustrian Eropah pada masa apabila pengeluar kereta dan bateri sangat bergantung kepada litium yang diimport, yang merupakan elemen utama dalam peralihan tenaga.”

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pelbagai faktor telah mewujudkan titik tekanan apabila ia datang kepada pembekalan bahan yang penting untuk EV, isu yang diketengahkan oleh Agensi Tenaga Antarabangsa awal tahun ini dalam Tinjauan EV Globalnya.

“Peningkatan pesat dalam jualan EV semasa pandemik telah menguji daya tahan rantaian bekalan bateri, dan perang Rusia di Ukraine telah memburukkan lagi cabaran itu,” kata laporan IEA, sambil menambah bahawa harga bahan seperti litium, kobalt dan nikel telah melonjak.

“Pada Mei 2022, harga litium melebihi tujuh kali lebih tinggi daripada pada awal 2021,” tambahnya. “Permintaan bateri yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan kekurangan pelaburan struktur dalam kapasiti bekalan baharu adalah faktor utama.”

Baca lebih lanjut mengenai tenaga daripada CNBC Pro

Dalam temu bual baru-baru ini dengan CNBC, Ketua Pegawai Eksekutif Mercedes-Benz melakar keadaan semasa permainan, kerana dia melihatnya mengenai bahan mentah yang diperlukan untuk EV dan baterinya.

“Harga bahan mentah agak tidak menentu dalam tempoh 12 hingga 18 bulan lalu — ada yang meningkat dan sebenarnya ada yang turun semula,” kata Ola Kallenius.

“Tetapi adalah benar apabila kita menjadi elektrik, semua-elektrik dan semakin banyak pembuat kereta memasuki ruang elektrik, terdapat keperluan untuk meningkatkan kapasiti perlombongan dan kapasiti penapisan untuk litium, nikel, dan beberapa bahan mentah yang diperlukan untuk menghasilkan kereta elektrik.”

“Kami mempunyai semua yang kami perlukan sekarang, tetapi kami perlu melihat ke dalam jangka pertengahan hingga panjang dan bekerjasama dengan industri perlombongan di sini untuk meningkatkan kapasiti.”

We want to thank the author of this post for this awesome web content

Perancis memasuki ’emas putih’ tergesa-gesa kerana pengeluar utama menyasarkan untuk membekalkan Eropah dengan litium


We have our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/