Perang perdagangan sebenar dengan China telah bermula

Bekas Presiden Trump melancarkan “perang perdagangan” dengan China pada 2018 yang kebanyakannya menghasilkan beberapa siri pertempuran ekonomi dan penyelesaian logistik. Perdagangan antara kedua-dua negara diteruskan, dengan beberapa kerosakan cagaran di mana Trump melontarkan tarif, atau China menolak tindakan balas.

Dengan sambutan yang jauh lebih rendah, pentadbiran Biden telah melancarkan sisi luas baharu terhadap China yang boleh mendatangkan lebih banyak kerosakan kepada ekonominya daripada apa yang Trump fikirkan, dan mencetuskan tindakan balas yang tidak pernah berlaku sebelum ini oleh China. Pada 7 Oktober, pentadbiran Biden mengejutkan dunia dengannya kawalan eksport baharu yang secara berkesan melarang penjualan cip komputer dan teknologi pembuatan cip Amerika termaju ke China. Walaupun beberapa negara membuat cip canggih, kebanyakan teknologi di sebalik pengeluaran itu adalah Amerika, yang bermaksud larangan Biden akan menghalang keupayaan China untuk membangunkan kecerdasan buatan, superkomputer, senjata canggih dan perhiasan mahkota ekonomi digital moden yang lain.

“Kawalan baharu ini [are] mercu tanda tulen dalam hubungan AS-China,” Gregory Allen dari Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa menulis dalam a analisis terkini peraturan baru. “Tindakan ini menunjukkan tahap campur tangan kerajaan AS yang belum pernah berlaku sebelum ini untuk memulakan dasar baharu AS yang secara aktif mencekik segmen besar industri teknologi China—mencekik dengan niat untuk membunuh.”

Sehingga kini, dasar China Biden masih kabur. Dia mengekalkan tarif Trump pada kira-kira $350 bilion import China, tanpa menyatakan sama ada dia mungkin menyemaknya sebagai sebahagian daripada strategi yang lebih luas atau meneruskan pendekatan Trump sedikit demi sedikit ke China. Apa yang jelas sekarang ialah Biden merancang untuk menganggap China lebih sebagai ancaman ketenteraan dan ekonomi daripada mana-mana pendahulunya. Beberapa hubungan ekonomi sudah pasti akan berterusan, tetapi kerajaan AS kini mengamalkan sejenis strategi pembendungan ekonomi—menundukkan perdagangan dan perdagangan kepada keselamatan negara buat kali pertama sejak China menyertai Pertubuhan Perdagangan Dunia pada tahun 2001 dan menjadi “kilang dunia.”

Risiko yang semakin meningkat yang ditimbulkan oleh China

Hubungan AS dengan China telah renggang sejak pentadbiran Obama, kerana China membangunkan program yang agresif mencuri teknologi Baratmenggunakan subsidi kerajaan untuk merebut bahagian pasaran dalam industri global utamadan membina tentera berotot mampu menguatkuasakan ideologi komunis China di Asia dan seterusnya. Pada masa yang sama, ia menjadi jelas bahawa pergerakan besar-besaran kerja kilang ke China telah mengosongkan tenaga buruh kolar biru Amerika, dengan sedikit atau tiada untuk menggantikan berjuta-juta pekerjaan yang hilang.

[Follow Rick Newman on Twitter, sign up for his newsletter or sound off.]

Trump memberi tumpuan kebanyakannya pada defisit perdagangan AS dengan China, yang secara amnya dianggap oleh ahli ekonomi sebagai cara tersalah arah untuk menangani risiko yang semakin meningkat yang ditimbulkan oleh China. Tarif Trump sepatutnya merangsang pembuatan baru Amerika, dengan menaikkan kos import China dan menjadikan pengeluaran AS lebih kompetitif. Tetapi tidak ada perubahan yang bermakna pengeluaran perindustrian AS sejak tarif Trump berkuat kuasa. Terdapat satu lagi perubahan ketara, walau bagaimanapun: Banyak import barangan bertarif dari China telah digantikan dengan import barangan bukan tarif dari negara lain, kerana Chad Bown dari Peterson Institute for International Studies telah menunjukkan. Itu hanyalah shuffles aliran import, yang tidak melakukan apa-apa untuk meningkatkan ekonomi AS atau mewujudkan pekerjaan Amerika.

Speaker Dewan Rakyat AS Nancy Pelosi (D-CA) diapit oleh ahli Kongres ketika dia menandatangani “Mencipta Insentif Bermanfaat untuk Menghasilkan Semikonduktor (CHIPS) dan Akta Sains 2022,” undang-undang yang akan mensubsidi industri semikonduktor domestik kerana ia bersaing dengan syarikat di China dan negara lain, semasa majlis pendaftaran bil di Capitol Hill di Washington, AS, 29 Julai 2022. REUTERS/Jonathan Ernst

Selepas pandemik COVID 2020, yang mendedahkan pergantungan yang terlalu membimbangkan AS terhadap barangan import dari China dan tempat lain, Biden berikrar untuk mengukuhkan rantaian bekalan domestik untuk produk dan teknologi kritikal. Akta Pengurangan Inflasi, misalnya, merangkumi keperluan kandungan domestik yang tinggi untuk kenderaan elektrik supaya layak mendapat subsidi persekutuan. Ia juga termasuk insentif berkuasa untuk pembangunan domestik mineral kritikal seperti litium, kobalt dan nikel.

The Akta CHIPs+, yang diluluskan oleh Kongres pada bulan Julai, merupakan usaha dua parti yang luar biasa untuk meningkatkan pengeluaran semikonduktor AS. Kebanyakan Republikan dan beberapa Demokrat biasanya menentang “dasar perindustrian” sedemikian, menganggap lebih baik untuk insentif pasaran swasta untuk menentukan siapa yang membina apa di mana. Tetapi terdapat konsensus yang semakin meningkat tentang keperluan untuk memerangi sokongan kerajaan untuk industri utama di China dan juga beberapa negara demokratik dengan program serupa di sini di rumah.

Pada bulan September, Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan memberi ucapan di mana beliau memberi isyarat perubahan dalam dasar AS mengenai eksport teknologi yang telah lama wujud. “Kami perlu menyemak semula premis lama untuk mengekalkan kelebihan ‘relatif’ berbanding pesaing dalam teknologi utama tertentu,” katanya. “Memandangkan sifat asas teknologi tertentu, seperti logik termaju dan cip memori, kita mesti mengekalkan petunjuk sebanyak mungkin.”

Kenyataan Sullivan mendapat perhatian syarikat teknologi, tetapi tiada siapa yang pasti apa yang dia maksudkan, tepatnya, sehingga kerajaan mengumumkan kawalan eksport baharu pada 7 Okt. Gregory Allen dari CSIS mengesan empat teras utama kepada dasar Biden baharu, yang secara amnya bertujuan untuk mengganggu Industri kecerdasan buatan China: menafikan akses kepada cip termaju, perisian yang digunakan untuk mereka bentuk cip tersebut, peralatan yang digunakan untuk menghasilkan cip tersebut dan komponen yang masuk ke dalam peralatan pengeluaran. Terdapat juga sekatan ke atas “orang AS” yang bekerja dengan syarikat China—sebagai vendor atau perunding, katakan—dalam industri yang disasarkan.

“Ringkasnya,” Allen menyimpulkan, “Amerika Syarikat tidak mahu China mempunyai kemudahan pengkomputeran AI dan pengkomputeran super canggih. Dalam mempersenjatai kedudukan chokepoint dominannya dalam rantaian nilai semikonduktor global, Amerika Syarikat menggunakan kuasa teknologi dan geopolitik pada skala yang luar biasa.”

‘Sesuatu yang penting akan berlaku dari segi tindakan balas’

Kesannya adalah serta-merta. Pembekal cip AS seperti Intel (INTC), Nvidia (NVDA), AMD (AMD), KLA (KLAC), Bahan Gunaan (AMAT) dan Penyelidikan LAM (LRCX) mempunyai menghentikan penghantaran ke China kerana mereka mengetahui apa yang dibenarkan di bawah peraturan baharu dan apa yang tidak. Epal (AAPL) mempunyai menjatuhkan rancangan untuk menggunakan cip yang dibuat oleh firma China YMTC dalam iPhone akan datang, menurut Nikkei Asia. Gergasi teknologi yang berpangkalan di negara lain, seperti TSMC Taiwan, mungkin akan terjejas juga, memandangkan hubungan rapat dengan industri AS. Saham teknologiyang mengalami tahun yang buruk, dijual lebih jauh selepas pengumuman 7 Okt.

China mungkin akan bertindak balas. “Saya mengandaikan sesuatu yang penting akan berlaku dari segi tindakan balas, kerana kesan peraturan ini agak ketara,” Kevin Wolf, bekas Penolong Setiausaha Perdagangan untuk Pentadbiran Eksport, berkata pada podcast baru-baru ini. China boleh menyekat import mineral kritikal AS dari China atau menghukum syarikat AS yang menjalankan perniagaan di China, yang akan menjadi bentuk peningkatan yang berotot. Ia juga boleh menyasarkan sekutu AS yang mesti mematuhi beberapa elemen peraturan baharu AS, termasuk Korea Selatan, Jepun dan Taiwan. Presiden China Xi Jinping berkemungkinan akan menyebut langkah itu sebagai bukti usaha Amerika untuk mengekang China, mungkin menyemarakkan sentimen nasionalistik.

Terdapat risiko kepada usaha pembendungan ekonomi ini. Masih akan ada pembukaan untuk firma dari negara lain untuk mengisi jurang dengan teknologi cip mereka sendiri, contohnya. Pegawai Amerika berkata mereka akan menghabiskan satu atau dua tahun depan cuba mendapatkan sekutu untuk menyertai embargo cip China, tetapi sesetengah negara boleh melihatnya sebagai peluang untuk mengecas pembangunan industri cip mereka sendiri. China juga boleh menentang jangkaan dan membuat lebih banyak kemajuan teknologi sendiri daripada yang dijangkakan.

Walau bagaimanapun, dari segi politik, sekatan baharu Biden nampaknya akan kekal, tidak kira parti mana yang memenangi Rumah Putih pada 2024. Kapitalisme militan China dan permusuhan terhadap Taiwan dan jiran lain telah meninggalkannya dengan beberapa rakan di Washington, dan tidak ada “lembut terhadap China” sayap dalam mana-mana pihak yang bersedia menyokong kesederhanaan. Memandangkan Biden telah mengekalkan tarif Trump, presiden seterusnya mungkin akan mengukuhkan embargo cip Biden, dan mungkin mencari cara lain untuk mengetatkan skru di China.

Perang perdagangan tidak baik, tetapi beberapa mungkin perlu.

Rick Newman ialah kolumnis kanan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter di @rickjnewman

Klik di sini untuk berita politik berkaitan perniagaan dan wang

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe want to give thanks to the author of this article for this remarkable content

Perang perdagangan sebenar dengan China telah bermula


Explore our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/