Perang Rusia boleh meningkatkan lagi harga kereta dan kekurangan

Sebuah kereta elektrik e-Golf dengan logo VW pada rim digambarkan dalam pengeluar kereta Jerman Volkswagen Transparent Factory di Dresden, timur Jerman, 28 April 2017. Perang dahsyat Rusia ke atas Ukraine membawa satu set masalah baharu kepada global industri auto. (Jens Meyer, Associated Press)

Anggaran masa membaca: 6-7 minit

DETROIT — BMW telah menghentikan pengeluaran di dua kilang Jerman. Mercedes sedang memperlahankan kerja di kilang pemasangannya. Volkswagen, memberi amaran tentang pemberhentian pengeluaran, sedang mencari sumber alternatif untuk alat ganti.

Selama lebih daripada setahun, industri automotif global telah bergelut dengan bencana yang besar kekurangan cip komputer dan bahagian penting lain yang telah mengecutkan pengeluaran, memperlahankan penghantaran dan menghantar harga untuk kereta baharu dan terpakai melonjak melampaui jangkauan berjuta-juta pengguna.

Sekarang, faktor baharu – Perang Rusia menentang Ukraine – telah melontarkan satu lagi halangan. Pendawaian elektrik yang sangat penting, dibuat di Ukraine, tiba-tiba tidak dapat dicapai. Dengan permintaan pembeli yang tinggi, bahan yang terhad dan perang yang menyebabkan gangguan baharu, harga kenderaan dijangka meningkat lebih tinggi pada tahun hadapan.

Kerosakan perang terhadap industri auto telah muncul pertama kali di Eropah. Tetapi pengeluaran AS mungkin akan terjejas akhirnya, juga, jika Rusia eksport logam – daripada paladium untuk penukar pemangkin kepada nikel untuk bateri kenderaan elektrik — terputus.

“Anda hanya perlu terlepas satu bahagian untuk tidak boleh membuat kereta,” kata Mark Wakefield, ketua bersama unit automotif global firma perunding Alix Partners. “Sebarang benjolan di jalan raya menjadi sama ada gangguan pengeluaran atau peningkatan kos yang sangat tidak dirancang.”

Masalah bekalan telah membingungkan pembuat kereta sejak wabak itu meletus dua tahun lalu, kadang kala menutup kilang dan menyebabkan kekurangan kenderaan. Pemulihan yang teguh berikutan kemelesetan menyebabkan permintaan untuk kereta jauh melebihi bekalan — ketidakpadanan yang menyebabkan harga kenderaan baharu dan terpakai melonjak jauh melebihi inflasi tinggi secara keseluruhan.

Di Amerika Syarikat, harga purata kenderaan baharu meningkat 13% pada tahun lalu, kepada $45,596, menurut Edmunds.com. Purata harga terpakai telah melonjak jauh lebih tinggi: Mereka naik 29% kepada $29,646 pada Februari.

Sebelum perang, S&P Global telah meramalkan bahawa pembuat kereta global akan membina 84 juta kenderaan tahun ini dan 91 juta tahun depan. (Sebagai perbandingan, mereka membina 94 juta pada 2018.) Kini ia meramalkan kurang daripada 82 juta pada 2022 dan 88 juta tahun depan.


Anda hanya perlu terlepas satu bahagian untuk tidak boleh membuat kereta.

–Mark Wakefield, unit automotif global Alix Partners


Mark Fulthorpe, pengarah eksekutif untuk S&P, adalah antara penganalisis yang berpendapat ketersediaan kenderaan baharu di Amerika Utara dan Eropah akan kekal sangat ketat — dan harga tinggi — sehingga 2023. Memandangkan masalah, pembeli yang diberi harga daripada kenderaan baharu- pasaran kenderaan akan meningkatkan permintaan untuk kereta terpakai dan memastikan harga tersebut dinaikkan juga — begitu juga untuk kebanyakan isi rumah.

Akhirnya, inflasi yang tinggi merentas ekonomi – untuk makanan, petrol, sewa dan keperluan lain – berkemungkinan akan menyebabkan sebilangan besar pembeli biasa tidak mampu membeli kenderaan baharu atau terpakai. Permintaan kemudiannya akan berkurangan. Dan seterusnya, akhirnya, akan harga.

“Sehingga tekanan inflasi mula benar-benar menghakis keupayaan pengguna dan perniagaan,” kata Fulthorpe, “ia mungkin bermakna mereka yang mempunyai kecenderungan untuk membeli kenderaan baharu, mereka akan bersedia untuk membayar dolar tertinggi.”

Satu faktor di sebalik prospek pengeluaran yang semakin malap ialah penutupan kilang kereta di Rusia. Minggu lalu, pembuat kereta Perancis Renault, salah satu pembuat kereta terakhir yang terus membina di Rusia, berkata ia akan menggantung pengeluaran di Moscow.

Transformasi Ukraine menjadi zon perang yang diperangi juga telah menyakitkan. Wells Fargo menganggarkan bahawa 10% hingga 15% daripada abah-abah pendawaian penting yang membekalkan pengeluaran kenderaan di Kesatuan Eropah yang luas telah dibuat di Ukraine. Dalam dekad yang lalu, syarikat pembuat kereta dan alat ganti melabur di kilang Ukraine untuk menghadkan kos dan mendekati loji Eropah.

Kekurangan pendawaian telah melambatkan kilang di Jerman, Poland, Republik Czech dan tempat lain, menyebabkan S&P mengurangkan unjurannya untuk pengeluaran kereta di seluruh dunia sebanyak 2.6 juta kenderaan untuk tahun ini dan seterusnya. Kekurangan itu boleh mengurangkan eksport kenderaan Jerman ke Amerika Syarikat dan tempat lain.

Dalam imej 21 Mac yang dibuat daripada video ini, Mark Wakefield, ketua bersama unit automotif global AlixPartners, bercakap semasa temu bual dengan The Associated Press di pejabat firma perunding di Southfield, Mich.
Dalam imej 21 Mac yang dibuat daripada video ini, Mark Wakefield, ketua bersama unit automotif global AlixPartners, bercakap semasa temu bual dengan The Associated Press di pejabat firma perunding di Southfield, Mich. (Foto: Mike Householder, Associated Press)

Abah-abah pendawaian ialah berkas wayar dan penyambung yang unik untuk setiap model; ia tidak boleh diperoleh semula dengan mudah kepada pembuat bahagian lain. Walaupun perang, pembuat abah-abah seperti Aptiv dan Leoni telah berjaya membuka semula kilang secara sporadis di Barat Ukraine. Masih Joseph Massaro, ketua pegawai kewangan Aptiv, mengakui bahawa Ukraine “tidak terbuka untuk sebarang jenis aktiviti komersial biasa.”

Aptiv, yang berpangkalan di Dublin, cuba mengalihkan pengeluaran ke Poland, Romania, Serbia dan mungkin Maghribi. Tetapi proses itu akan mengambil masa sehingga enam minggu, menyebabkan beberapa pembuat kereta kekurangan alat ganti pada masa itu.

“Jangka panjang,” kata Massaro kepada penganalisis, “kita perlu menilai sama ada dan bila masuk akal untuk kembali ke Ukraine.”

BMW sedang cuba untuk menyelaraskan dengan pembekal Ukrainenya dan melancarkan jaringan yang lebih luas untuk alat ganti. Begitu juga Mercedes dan Volkswagen.

Namun mencari bekalan alternatif mungkin hampir mustahil. Kebanyakan bahagian loji beroperasi hampir dengan kapasiti, jadi ruang kerja baharu perlu dibina. Syarikat memerlukan beberapa bulan untuk mengupah lebih ramai orang dan menambah syif kerja.

“Proses latihan untuk membawa kepada mempercepatkan tenaga kerja baharu – ia bukan perkara semalaman,” kata Fulthorpe.

Bintang Mercedes, dipamerkan di kilang Daimler-Benz di Sindelfingen, selatan Jerman, 1 Februari 2011.
Bintang Mercedes, dipamerkan di kilang Daimler-Benz di Sindelfingen, selatan Jerman, 1 Februari 2011. (Foto: Michael Latz, Associated Press)

Fulthorpe berkata beliau menjangkakan bekalan bahan akan semakin ketat dari kedua-dua Ukraine dan Rusia. Ukraine ialah pengeksport neon terbesar di dunia, gas yang digunakan dalam laser yang menggores litar pada cip komputer. Kebanyakan pembuat cip mempunyai bekalan enam bulan; lewat tahun, mereka boleh lari pendek. Itu akan memburukkan lagi kekurangan cip, yang sebelum perang telah melambatkan pengeluaran lebih daripada yang dijangkakan oleh pembuat kereta.

Begitu juga, Rusia ialah pembekal utama bahan mentah seperti platinum dan paladium, yang digunakan dalam penukar pemangkin pengurangan pencemaran. Rusia juga menghasilkan 10% daripada nikel dunia, bahan penting dalam bateri EV.

Bekalan mineral dari Rusia masih belum ditutup. Kitar semula mungkin membantu mengurangkan kekurangan. Negara lain mungkin meningkatkan pengeluaran. Dan beberapa pengeluar telah menimbun logam.

Tetapi Rusia juga merupakan pengeluar aluminium yang besar, dan sumber besi babi, digunakan untuk membuat keluli. Hampir 70% import besi babi AS datang dari Rusia dan Ukraine, kata Alix Partners, jadi pembuat keluli perlu beralih kepada pengeluaran dari Brazil atau menggunakan bahan alternatif. Dalam pada itu, harga keluli telah meningkat daripada $900 satu tan beberapa minggu lalu kepada $1,500 sekarang.

Setakat ini, rundingan ke arah gencatan senjata di Ukraine tidak ke mana-mana, dan pertempuran berterusan. Lonjakan virus baharu di China boleh memotong bekalan alat ganti juga. Penganalisis industri berkata mereka tidak mempunyai idea yang jelas apabila alat ganti, bahan mentah dan pengeluaran kereta akan mengalir secara normal.

Walaupun perjanjian dirundingkan untuk menangguhkan pertempuran, sekatan terhadap eksport Rusia akan kekal utuh sehingga persetujuan muktamad dicapai. Walaupun begitu, bekalan tidak akan mula mengalir seperti biasa. Fulthorpe berkata akan ada “mabuk lanjut kerana gangguan yang akan berlaku dalam rantaian bekalan yang meluas.”

Wakefield juga menyatakan bahawa disebabkan permintaan terpendam yang sengit untuk kenderaan di seluruh dunia, walaupun pembuat kereta memulihkan pengeluaran penuh, proses membina kenderaan yang mencukupi akan menjadi proses yang berlarutan.

Bilakah dunia mungkin menghasilkan bekalan kereta dan trak yang mencukupi untuk memenuhi permintaan dan menurunkan harga?

Wakefield tidak mengaku tahu.

“Kami berada dalam persekitaran kenaikan harga, persekitaran yang terhad (pengeluaran),” katanya. “Itu perkara yang pelik untuk industri auto.”

Foto

Cerita Berkaitan

Tom Krisher Dan Kelvin Chan

Lebih banyak cerita yang mungkin anda minati

We would love to say thanks to the writer of this short article for this remarkable web content

Perang Rusia boleh meningkatkan lagi harga kereta dan kekurangan


Check out our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/