Perbelanjaan pengguna AS meningkat pada bulan Ogos apabila harga gas jatuh | Perniagaan CNNPerniagaan CNN

Satu lagi bulan kejatuhan harga gas memberi dompet rakyat Amerika sedikit penangguhan pada bulan Ogos. Itu menghantar pengguna kembali ke kedai bulan lepas.

Biro Banci melaporkan Khamis bahawa ukuran utama jualan runcit AS Ogos meningkat secara tidak dijangka sebanyak 0.3% pada asas bulanan, berikutan penurunan yang disemak semula sebanyak 0.4% pada bulan Julai. Jualan runcit, yang tidak diselaraskan untuk inflasi, meningkat sebanyak 9.1% daripada setahun lalu.

The penurunan berterusan harga gas dicerminkan oleh penurunan 4.2%. untuk bulan perbelanjaan di stesen minyak. Menyandarkan komponen yang tidak menentu ini, jualan meningkat sebanyak 0.8% untuk bulan tersebut. Inflasi makanan yang tinggi secara berterusan muncul dalam a Peningkatan 0.2% dalam perbelanjaan di kedai runcit pada asas bulan ke bulan.

Bacaan kukuh, menunjukkan pengguna yang berdaya tahan, berkemungkinan memberi lebih banyak peluru kepada Rizab Persekutuan, yang telah menaikkan kadar faedah dalam usaha untuk mengurangkan inflasi tertinggi dalam 40 tahun. Harga pengguna pada bulan Ogos meningkat sebanyak 8.3% sepanjang tahun lalu, Biro Statistik Buruh dilaporkan Selasa.

Daripada 13 kategori perbelanjaan runcit yang dijejaki oleh Biro Banci, lapan kategori meningkat pada bulan Ogos. Perbelanjaan di peruncit makanan dan minuman meningkat 0.5% untuk bulan itu dan telah meningkat sebanyak 7.2% sepanjang tahun lalu. Jualan meningkat di restoran dan bar, dan pengedar kereta melonjak sebanyak 2.8% pada bulan tersebut. Perbelanjaan untuk bahan binaan dan peralatan, pakaian dan barangan sukan juga meningkat.

Kedai pakaian dan gedung membeli-belah “mungkin dapat mengekalkan ramai pembeli yang kembali ke sekolah berbelanja di kedai,” kata Doug Hermanson, pakar ekonomi utama di Kantar. “Harga petrol telah turun sejak beberapa bulan lalu… Dari perspektif ibu bapa, ia membebaskan sedikit wang tunai yang mereka tidak sangka akan mereka perolehi pada bulan Mei atau Jun.”

Perbelanjaan Ogos jatuh di stesen minyak serta di peruncit perabot, kedai elektronik, kedai kesihatan dan penjagaan diri, dan di peruncit bukan kedai. Jualan bukan kedai, proksi kasar untuk e-dagang, mungkin jatuh pada bulan Ogos disebabkan oleh masa Amazon Prime Day pada bulan Julai, pemerhati pasaran mencadangkan.

“Elektronik dan perabot pengguna semakin mundur. Itu adalah saluran yang menunjukkan berat pasaran perumahan… terus mencecah sektor tersebut,” kata Hermanson. Data Freddie Mac mendapati bahawa kadar gadai janji meningkat melebihi paras 6% untuk minggu berakhir Khamis, paras tertinggi sejak musim gugur 2008 dan lebih daripada dua kali ganda kadar dari setahun yang lalu.

Laporan runcit itu mencadangkan bahawa kesan harga gas yang lebih rendah adalah faktor utama yang membantu rakyat Amerika menghadapi bulan lepas. Ini menimbulkan prospek yang membimbangkan bahawa kenaikan musim sejuk dalam kos gas atau pemanasan rumah boleh mencetuskan pemberhentian yang ketara, memandangkan pengguna mempunyai kurang serbuk kering hari ini berbanding setahun yang lalu, apabila kunci kira-kira isi rumah diperkukuh dengan lebih baik dengan penjimatan daripada sekatan dan bantuan kerajaan.

“Saya rasa pengguna bertindak balas terhadap beberapa perkara. Satu, mereka telah mengeluarkan banyak simpanan mereka dan juga bertindak balas terhadap harga tinggi untuk banyak barangan,” kata Luke Tilley, ketua ekonomi di Wilmington Trust.

Sakit pada pam memburukkan lagi keadaan ini, katanya. “Harga gas sudah tentu menjadi cabaran kepada pengguna. Mereka sangat bertindak seperti cukai. Jika kami melihat satu lagi kenaikan harga gas maka kami menjangkakan untuk melihat perbelanjaan yang lebih lemah dalam kebanyakan kategori jualan runcit yang lain ini.”

Pada mesyuaratnya minggu depan, bank pusat itu secara meluas dijangka meningkatkan kadar faedah penanda arasnya sebanyak 75 mata asas (atau tiga perempat daripada mata peratusan) untuk kali ketiga berturut-turut.

“The Fed telah berusaha keras untuk menekankan bahawa mereka akan dipacu data pada masa hadapan… daripada cuba meramalkan,” kata Ross Mayfield, penganalisis strategi pelaburan di Baird.

Pegawai Fed, bagaimanapun, juga perlu mengambil kira arus silang seperti semakan ke bawah yang mengejutkan kepada data jualan runcit Julai, yang dikira semula untuk mencerminkan kejatuhan 0.4% daripada bacaan awalnya mendatar. Ini menunjukkan bahawa pengguna mula menunjukkan sedikit keletihan, kata penganalisis.

“Pengguna masih berbelanja. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, mereka kurang membawa pulang,” kata ketua ekonomi Stifel, Lindsey Piegza dalam nota penyelidikan. “Dengan inflasi yang terus meningkat tanpa henti, pembeli bergelut untuk bersaing dengan harga yang tinggi yang menghakis kuasa beli,” katanya, sambil menambah bahawa perubahan dalam corak perbelanjaan menunjukkan bahawa pengguna mula bimbang tentang keselamatan kewangan mereka.

Ted Rossman, penganalisis industri kanan di Bankrate, berkata terdapat bukti bahawa kunci kira-kira isi rumah yang lebih kaya sedang bertahan manakala keluarga berpendapatan rendah bergelut untuk membeli barang keperluan, tetapi tekanan ekonomi ini menjalar spektrum pendapatan.

“Saya fikir kita mula melihat peningkatan itu,” katanya. [It’s] menghakis wang simpanan rakyat. Kami melihatnya dalam perkara seperti baki kad kredit,” yang katanya sedang menghampiri rekod tertinggi. “Terdapat kesan kumulatif untuk semua ini.”

We would like to say thanks to the author of this article for this awesome material

Perbelanjaan pengguna AS meningkat pada bulan Ogos apabila harga gas jatuh | Perniagaan CNN


Explore our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/