Perhimpunan akhir Mei dalam saham belum lagi menjadi sebab untuk perayaan pelabur

Jika anda berjaya tidur sepanjang bulan Mei atau sekadar mengelak aplikasi pembrokeran anda, tahniah.

Anda mungkin memperoleh beberapa keuntungan walaupun purata utama menghukum pelabur dengan kejatuhan yang menyayat hati sehingga 10% pada paras terendah bulan itu.

Apabila habuk mendap, S&P 500 (^GSPC) berakhir lebih tinggi secara pecahan manakala Dow (^DJI) meningkat hanya 13 mata. Komposit Nasdaq (^IXIC) kehilangan lebih 2.1% pada bulan Mei.

Perhimpunan enam hari untuk menutup bulan Mei menyebabkan pendarahan, tetapi realiti masih bijak. Nasdaq Composite baru sahaja mencatatkan kerugian bulanan keempat tahun ini — sesuatu yang tidak pernah dilakukan sejak 2002.

Indeks itu — bersama dengan budi bicara pengguna S&P 500 (^SP500-25) dan sektor perkhidmatan komunikasi (^SP500-50) — semuanya masih turun lebih daripada 20% pada 2022.

Stok tenaga adalah sekali lagi menonjol pada bulan Meimencetak 16% lagi untuk Dana SPDR Sektor Pilihan Tenaga (XLE). XLE kini meningkat sebanyak 57% tahun ini hasil usaha Chevron milik Warren Buffett (CVX) dan Petroleum Barat (OXY) — antara lain-lain lagi.

Dari segi runcit, stok barangan keperluan pengguna semakin dibelasah seperti sepupu mereka yang mengikut budi bicara, dengan sektor ini masing-masing turun 4.1% dan 5.1%, bulan ini.

Walmart itu (WMT) dan Sasaran (TGT) pendapatan yang membawa kepada kekalahan terbesar mereka sejak kemalangan 1987? Kerugian itu menyengat, dengan Walmart menyelesaikan turun 16% untuk bulan Mei, dan Sasaran turun 29%. Dan beberapa nama yang lebih kecil dalam sektor itu menjadi lebih teruk, dengan Abercrombie & Fitch (ANF) penumpahan 41% dan Bed Bath & Beyond (BBBY) menjunam 37%.

Satu titik terang pada bulan Mei ialah industri semikonduktor.

Saham-saham ini sebahagian besarnya mengelakkan debar yang dialami oleh kebanyakan pasaran, dan menggunakan rali terbaru untuk memulihkan kerugian awal bulan dan kemudian beberapa.

Kebanyakan nama cip (kuning, di bawah) ditutup dalam warna hijau untuk bulan Mei, walaupun semuanya mengalami kerugian – beberapa yang besar – untuk tahun ini.

Nvidia (NVDA) adalah yang paling teruk dalam bakul — turun 37% tahun setakat ini. Peranti Mikro Lanjutan (AMD) meningkat 19% pada bulan Mei tetapi masih turun 29% pada 2022. Fabrikasi dan pembuat litar bersepadu analog adalah yang paling teruk tahun ini — Texas Instruments (TXN), Peranti Analog (ADI), dan GlobalFoundries (GFS) semuanya turun kurang daripada 10% pada 2022.

Bezakan prestasi ini dengan beberapa bencana dalam ruang perisian di mana syarikat awan dan keselamatan siber terus terjejas.

Okta (OKTA), Zscaler (ZS), dan Snowflake (SALJI) setiap satu susut satu perempat daripada nilai mereka pada bulan Mei sahaja dan masing-masing turun 50% atau lebih teruk tahun ini. Syarikat permainan menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada kebanyakannya, dengan Activision Blizzard (ATVI) meningkat 3.0% pada bulan Mei dan 17% pada tahun tersebut. Seni Elektronik (EA) mencerminkan pulangan tersebut — naik 17% pada bulan tersebut dan turun 5.0% pada tahun tersebut.

Tetapi jangan lupa — kebanyakan nama yang berkaitan dengan perisian ini bernasib buruk seperti kebanyakan nama selepas gelembung teknologi 1990-an muncul.

Dengan nama-nama ini semakin murah, sesetengahnya telah diambil oleh pelabur dalam tawaran M&A, termasuk Broadcom’s (AVGO) bergerak untuk membeli VMWare (VMW) dalam apa yang akan menjadi salah satu daripada tawaran teknologi terbesar yang pernah ada.

Walau bagaimanapun, satu bulan yang tidak berubah, dan rali yang kukuh untuk menutupnya, tidak betul-betul mengubah watak pasaran ini.

Pasaran Ibu adalah pakar dalam mengawal ketakutan dalam ketamakan. lembu jantan tamak dan beruang sama kedua-duanya boleh dihukum dalam pasaran tanpa arah aliran. “Jika mereka tidak menakutkan anda, mereka melemahkan anda,” kata Brian Shannon di AlphaTrends.net.

Setakat ini pada 2022, perhimpunan terpanjang tahun ini berlangsung kira-kira dua minggu lalu pada bulan Mac. Jika lantunan semasa benar-benar menjadi sesuatu yang lebih, perlu diingat bahawa ramai pedagang dan penganalisis Wall Street meminta penyerahan diri atau penurunan ke paras terendah baharu. Itu belum berlaku, malah tidak perlu.

Ketika Jun bermula, kami secara rasmi memasuki musim panas yang sukar, di mana ramai peniaga menuju ke pantai, meninggalkan pasaran yang sudah tidak cair menjadi lebih tidak cair.

Daripada “jual pada bulan Mei dan pergi,” mungkin mantra pasaran baharu sepatutnya, “lindung nilai pada bulan Mei dan pergi.”

Jared Blikre ialah seorang wartawan yang memberi tumpuan kepada pasaran di Yahoo Finance Live. Ikut dia @SPYJared.

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Instagram, Youtube, Facebook, Papan selakdan BerpautIWe would like to give thanks to the author of this write-up for this awesome web content

Perhimpunan akhir Mei dalam saham belum lagi menjadi sebab untuk perayaan pelabur


Our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/