Perjanjian Figma $20 bilion adalah rampasan kuasa bersejarah untuk pelabur permulaan dalam tahun yang menyedihkan

Adobe sedang membayar harga 2021. Dah 2022.

dinding Jalan benci ia. Silicon Valley sangat teruja.

Dalam setahun yang menampilkan sifar IPO berteknologi tinggi berprofil tinggi dan lebih banyak tajuk berita tentang massa pemberhentian kerja daripada pusingan pembiayaan yang besar, pemerolehan Adobe $20 bilion untuk Figma pada hari Khamis adalah apa yang sesetengah orang mungkin panggil sebagai pelanggaran naratif. Tidak ada pembida lain di luar sana yang menaikkan harga, menurut seorang yang biasa dengan perkara itu yang meminta untuk tidak dinamakan kerana butirannya adalah sulit.

Perisian reka bentuk berasaskan awan Figma telah menjadi sakit kepala yang semakin meningkat untuk Adobe sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Ia lebih murah (malah terdapat peringkat percuma), lebih mudah digunakan, kolaboratif dan moden, dan telah merebak seperti api dalam kalangan pereka di syarikat besar dan kecil. Hasil berulang tahunan dijangka meningkat dua kali ganda untuk tahun kedua berturut-turut, melepasi $400 juta pada 2022.

“Ini adalah ancaman besar kepada Adobe,” kata Lo Toney, rakan kongsi pengurusan Plexo Capital, yang melabur dalam dana permulaan dan teroka, kepada “TechCheck” CNBC pada hari Khamis. “Ini adalah satu langkah pertahanan tetapi juga memerhatikan arah aliran ini di mana peraturan reka bentuk dan reka bentuk penting.”

Itulah sebabnya Adobe membayar kira-kira 50 kali pendapatan berikutan tempoh tahun ini yang menyaksikan pelabur membuang saham yang menguasai gandaan tinggi. Untuk syarikat awan teratas dalam Indeks Awan Muncul BVP Nasdaqgandaan hadapan telah jatuh kepada lebih 9 kali ganda hasil daripada kira-kira 25 pada Februari 2021.

Tonton wawancara penuh CNBC dengan Lo Toney dari Plexo Capital

Kepingan salji, Atlassian dan Cloudflaretiga saham awan dengan gandaan hasil tertinggi, masing-masing menjunam 41%, 33% dan 51% tahun ini.

Selepas pengumuman pada hari Khamis, saham Adobe merosot lebih daripada 17% dan menuju ke hari terburuk mereka sejak 2010. Syarikat itu berkata dalam satu persembahan slaid bahawa perjanjian itu tidak dijangka menambah pendapatan larasan sehingga “akhir tahun tiga.”

Figma kali terakhir mengumpul modal swasta pada a Penilaian $10 bilion pada Jun 2021, puncak mania perisian. Syarikat itu telah mendapat manfaat daripada pergerakan bekerja dari rumah semasa wabak, kerana lebih ramai pereka memerlukan alat yang boleh membantu mereka bekerjasama semasa dipisahkan daripada rakan sekerja mereka.

Tetapi kini, walaupun dengan lebih banyak pejabat dibuka semula, trend hibrid tidak melakukan apa-apa untuk membawa Figma keluar dari landasan, manakala produk mesra pandemik lain seperti Zum dan DocuSign telah perlahan secara mendadak.

Memandangkan kejatuhan dalam saham awan, syarikat peringkat akhir telah mengelak daripada pasaran IPO – dan pembiayaan swasta dalam banyak kes – untuk mengelak daripada mengambil potongan rambut pada penilaian tinggi mereka. Tomasz Tunguz dari Redpoint Ventures menulis dalam a catatan blog pada hari Khamis bahawa sebelum perjanjian ini, “perisian yang disokong teroka AS M&A menjejaki tahun terburuk sejak 2017.”

Dalam persekitaran sedemikian, keupayaan Figma untuk keluar pada harga dua kali ganda dari 15 bulan lalu adalah rampasan kuasa untuk pelabur awal.

Tiga firma teroka yang mengetuai pusingan terawal Figma — Index Ventures, Greylock Partners dan Kleiner Perkins — semuanya memiliki peratusan kepentingan dalam dua digit, kata orang yang biasa dengan perkara itu. Ini bermakna mereka masing-masing akan memulangkan lebih $1 bilion. Pelabur dalam pusingan 2021 menggandakan wang mereka. Mereka termasuk Rakan Kongsi Modal Tahan Lama dan Morgan Stanley Counterpoint.

Manakala nombor-nombor seperti itu secara rutin direkodkan semasa rekod tahun IPO pada 2020 dan 2021, mereka asing tahun ini, kerana pelabur mengira dengan inflasi yang meningkat, kadar faedah yang meningkat dan pergolakan geopolitik.

Terlalu muda untuk minum

Dylan Field, pengasas bersama dan ketua pegawai eksekutif Figma Inc., di San Francisco, California, AS, pada Khamis, 24 Jun 2021.

David Paul Morris | Bloomberg | Imej Getty

Rimer berkata Figma telah melalui perjalanan yang agak sukar sejak dia pertama kali bertemu dengan pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Dylan Field, yang telah berhenti daripada kolej untuk memulakan syarikat sebagai sebahagian daripada program Thiel Fellowship, di mana jutawan teknologi Peter Thiel menawarkan geran $100,000 kepada usahawan yang menjanjikan. Ketika mereka bertemu, Field baru berusia 19 tahun.

“Saya membawanya makan malam dan tidak dapat membelikannya minuman,” kata Rimer.

Bagi Adobe, Figma menandakan pengambilalihan terbesar syarikat dalam sejarah 40 tahunnya dengan margin yang luas. Perjanjian terdahulu terbesarnya datang pada 2018, apabila Adobe memperoleh vendor perisian pemasaran Marketo untuk $4.75 bilion. Sebelum itu, yang terbesar ialah Macromedia untuk $3.4 bilion pada tahun 2005.

Ketua Pegawai Eksekutif Adobe Shantanu Narayen menjelaskan rasional syarikatnya di CNBC, kerana penanda saham syarikatnya pada skrin berkelip merah terang.

“Figma sebenarnya adalah salah satu syarikat yang jarang ditemui ini yang telah mencapai halaju melarikan diri yang luar biasa,” kata Narayen, Ketua Pegawai Eksekutif Adobe sejak 2007. “Mereka mempunyai produk hebat yang menarik minat berjuta-juta orang, mereka mempunyai halaju melarikan diri kerana ia berkaitan dengan prestasi kewangan mereka dan sebuah syarikat yang menguntungkan, yang sangat jarang berlaku, seperti yang anda tahu, dalam syarikat perisian sebagai perkhidmatan.”

Adobe memerlukan pertumbuhan dan pangkalan pengguna baharu daripada Figma untuk mengekalkan kedudukan dominannya dalam reka bentuk. Bagi pelabur, Narayen hanya boleh meminta mereka bermain permainan panjang.

“Ia akan menjadi nilai yang hebat untuk pemegang saham mereka,” kata Narayen mengenai Figma, “serta pemegang saham Adobe.”

Jordan Novet CNBC menyumbang kepada laporan ini

TONTON: Temu bual CNBC dengan CEO Adobe Shantanu Narayen

Tonton wawancara CNBC dengan CEO Adobe Shantanu Narayen

We wish to give thanks to the author of this post for this awesome content

Perjanjian Figma $20 bilion adalah rampasan kuasa bersejarah untuk pelabur permulaan dalam tahun yang menyedihkan


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/