Perjanjian rangkaian sosial Trump berada di bawah penelitian juri.

Penyenaraian awam syarikat media sosial bekas Presiden Donald J. Trump mendapat tamparan baru pada hari Isnin apabila syarikat shell kaya tunai bergabung dengan syarikat Encik Trump didedahkan dalam pemfailan kawal selia bahawa juri besar persekutuan di New York baru-baru ini mengeluarkan sepina kepada syarikat dan pengarahnya.

Sepina juri besar telah dikeluarkan dalam tempoh minggu lalu, menurut pemfailan oleh Digital World Acquisition, sebuah syarikat pemerolehan tujuan khas, atau SPAC, yang mengumumkan penggabungan dengan Trump Media & Technology Group pada bulan Oktober. Selepas penggabungan, Trump Media akan menganggap penyenaraian dan perdagangan Dunia Digital sebagai syarikat awam.

Pendedahan oleh Dunia Digital adalah petunjuk pertama bahawa pendakwa raya persekutuan di Manhattan telah menyertai dalam penelitian penggabungan antara Dunia Digital dan Trump Media, yang telah disiasat oleh pengawal selia kewangan selama berbulan-bulan. Siasatan itu mengancam untuk melambatkan lagi penyiapan penggabungan itu, yang akan memberikan syarikat Encik Trump dan platform media sosialnya, Truth Social, dengan modal sehingga $1.3 bilion, sebagai tambahan kepada penyenaraian pasaran saham.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa serta Pihak Berkuasa Kawal Selia Industri Kewangan membuka siasatan dalam masa beberapa minggu selepas pengumuman penggabungan. Pemfailan Dunia Digital pada hari Isnin berkata sepina juri besar mencari maklumat yang serupa dengan apa yang telah diminta oleh SEC.

Juri besar persekutuan juga mencari “maklumat mengenai Rocket One Capital.” Pemfailan itu tidak mendedahkan maklumat yang dikehendaki juri besar mengenai Rocket One, sebuah firma modal teroka di Miami.

Didalam pemfailan berasingan, Dunia Digital mendedahkan bahawa Bruce Garelick telah meletak jawatan sebagai pengarah. Encik Garelick disenaraikan dalam pemfailan Dunia Digital sebagai ketua pegawai strategi di Rocket One.

Encik Garelick tidak segera menjawab permintaan untuk komen. Pemfailan itu tidak memberi alasan untuk meletak jawatan.

The Siasatan SEC telah memberi tumpuan kepada sama ada terdapat perbincangan serius antara kepimpinan Dunia Digital dan Trump Media sebelum SPAC diumumkan pada bulan September dan mengapa ceramah tersebut tidak didedahkan dalam pemfailan peraturan. SPAC, yang mengumpul wang untuk didedahkan kepada umum dengan harapan mencari calon penggabungan, tidak sepatutnya mempunyai sasaran pemerolehan dalam fikiran apabila mereka mengumpul wang daripada pelabur.

Pengawal selia juga meminta maklumat tentang aktiviti perdagangan luar biasa dalam sekuriti Dunia Digital sebelum pengumuman penggabungan. di sana adalah lonjakan besar dalam perdagangan Waran Dunia Digital — sekuriti yang memberi hak kepada pemegangnya untuk membeli saham pada tarikh kemudian dan pada harga tertentu — sebelum pengumuman penggabungan.

Trump Media mengeluarkan kenyataan sebagai tindak balas kepada pendedahan Dunia Digital yang mengatakan ia “berfokus pada menuntut semula hak rakyat Amerika untuk bersuara.” Syarikat itu menambah, “Kami menggalakkan – dan akan bekerjasama dengan – pengawasan yang menyokong misi penting SEC untuk melindungi pelabur runcit.”

Sepina juri besar biasanya dikeluarkan berkaitan dengan kemungkinan penyiasatan jenayah. Jurucakap peguam AS di Manhattan, Damian Williams, enggan mengulas mengenai sepina juri besar yang dikeluarkan kepada Dunia Digital.

Trump Media’s Truth Social, klon media sosial seperti Twitter yang telah diambil oleh Encik Trump untuk menyiarkan mesej pada dan, selepas mula perlahan, telah mula mengumpulkan penganut, terutamanya di kalangan konservatif dan penyokong bekas presiden yang lain. Encik Trump adalah dihalang daripada Twitter pada Januari 2021 selepas berulang kali menyiarkan mesej yang mendakwa pilihan raya presiden 2020 telah dicuri dan kerana tidak cepat mengecam serangan 6 Januari ke atas bangunan Capitol.

Elon Musk, usahawan berbilang bilionair yang telah membuat tawaran untuk membeli Twitter, telah berkata beliau akan membenarkan Encik Trump kembali ke platform media sosial yang lebih besar jika beliau menyelesaikan perjanjiannya. Encik Trump telah berkata beliau tidak berniat untuk kembali ke Twitter.

Tetapi perjanjian pelesenan antara Trump Media dan bekas presiden membenarkan dia menghantar mesej a sifat politik di Twitter atau platform media sosial lain.

Dalam pemfailan peraturan, Dunia Digital telah berkata Truth Social “wujud untuk menyediakan penggunanya platform pertuturan bebas yang benar dan mengelakkan pembatalan oleh Big Tech.”

Encik Trump ialah pengerusi Trump Media, gelaran yang dijangka kekalkan beliau sekiranya penggabungan itu selesai. Devin Nunes, bekas ahli kongres Republikan dari California, ialah ketua eksekutif Trump Media, yang baru-baru ini memindahkan pejabat korporatnya ke Sarasota, Fla.

Nampaknya tiada sesiapa yang dikaitkan dengan Trump Media telah menerima sebarang sepina, menurut pemfailan Digital World.

Tidak jelas bagaimana Rocket One Capital telah ditarik ke dalam siasatan. Firma modal teroka itu diketuai oleh Michael Shvartsman, yang tidak membalas permintaan untuk komen. Tidak lama selepas Dunia Digital mendedahkan sepina juri besar, Rocket One telah mengeluarkan sebahagian besar daripadanya laman web awam.

Siasatan selari oleh pendakwa raya persekutuan dan pengawal selia sekuriti datang ketika masa semakin berkurangan pada tarikh akhir 8 September untuk melengkapkan penggabungan. Perjanjian penggabungan yang dicadangkan membenarkan tarikh akhir untuk perjanjian itu dilanjutkan kepada 8 Mac 2023.

Tetapi pemegang saham dalam SPAC telah menjadi semakin berat hati untuk melanjutkan tarikh akhir untuk melengkapkan penggabungan kerana harga saham banyak SPAC telah merosot dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Saham Dunia Digital, yang ditutup minggu lalu pada $27.82, jatuh lebih daripada 10 peratus pada dagangan awal pada hari Isnin. Saham telah merosot lebih daripada 70 peratus daripada kemuncak Mac, tetapi kekal jauh di atas harga penyenaraian $10.

Sekiranya penggabungan tidak selesai, Dunia Digital perlu memulangkan hampir $300 juta yang diperoleh dalam IPO kepada para pemegang saham. $1 bilion yang dikatakan oleh berpuluh-puluh dana lindung nilai mereka akan melabur dalam perjanjian yang lengkap akan dibatalkan.

Prestasi buruk SPAC telah menyebabkan beberapa penggabungan yang dirancang dibatalkan atas persetujuan pihak-pihak. Perjanjian yang dicadangkan antara Trump Media dan Dunia Digital membenarkan kedua-dua pihak bersetuju untuk menamatkan perjanjian itu.

Awal tahun ini, Trump Media mengumpul kira-kira $15 juta dalam pembiayaan daripada sekumpulan pelabur yang tidak dinamakan.

Kitty Bennett menyumbang penyelidikan.

We wish to thank the author of this write-up for this awesome content

Perjanjian rangkaian sosial Trump berada di bawah penelitian juri.


Visit our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/