‘Perkara yang paling bodoh’: Elon Musk menolak hidrogen sebagai alat untuk penyimpanan tenaga

Elon Musk mempunyai sejarah menyatakan pendapat yang kuat tentang hidrogen dan sel bahan api hidrogen. Beberapa tahun yang lalu, apabila subjek itu muncul semasa perbincangan dengan wartawan di Kongres Dunia Berita Automotif, pembesar kenderaan elektrik itu menggambarkan sel bahan api hidrogen sebagai “sangat bodoh.”

Jim Watson | AFP | Imej Getty

Tesla Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk telah mengulangi keraguannya tentang peranan hidrogen dalam peralihan yang dirancang kepada masa depan yang lebih mampan, menggambarkannya sebagai “perkara paling bodoh yang mungkin saya bayangkan untuk penyimpanan tenaga.”

Semasa temu bual di Financial Times Masa Depan Sidang Kemuncak Kereta pada hari Selasa, Musk ditanya sama ada dia berpendapat hidrogen mempunyai peranan untuk mempercepatkan peralihan daripada bahan api fosil.

“Tidak,” jawabnya. “Saya benar-benar tidak dapat menekankan perkara ini dengan cukup – bilangan kali saya ditanya tentang hidrogen, mungkin … ia lebih 100 kali ganda, mungkin 200 kali ganda,” katanya. “Adalah penting untuk memahami bahawa jika anda mahukan cara penyimpanan tenaga, hidrogen adalah pilihan yang tidak baik.”

Memperluas hujahnya, Musk terus menyatakan bahawa “tangki gergasi” akan diperlukan untuk memegang hidrogen dalam bentuk cecair. Sekiranya ia disimpan dalam bentuk gas, tangki “lebih besar” diperlukan, katanya.

Diterangkan oleh Agensi Tenaga Antarabangsa sebagai “pembawa tenaga serba boleh,” hidrogen mempunyai pelbagai aplikasi dan boleh digunakan dalam sektor seperti industri dan pengangkutan.

Pada 2019, IEA berkata hidrogen ialah “salah satu pilihan utama untuk menyimpan tenaga daripada tenaga boleh diperbaharui dan kelihatan menjanjikan untuk menjadi pilihan kos terendah untuk menyimpan elektrik sepanjang hari, minggu atau bulan.”

Organisasi yang berpangkalan di Paris itu menambah bahawa kedua-dua bahan api berasaskan hidrogen dan hidrogen mampu “mengangkut tenaga daripada tenaga boleh diperbaharui dalam jarak yang jauh – dari kawasan yang mempunyai sumber suria dan angin yang banyak, seperti Australia atau Amerika Latin, ke bandar-bandar yang kelaparan tenaga beribu-ribu kilometer. jauh.”

Baca lebih lanjut mengenai kenderaan elektrik daripada CNBC Pro

Musk mempunyai sejarah menyatakan pendapat yang kuat tentang hidrogen dan sel bahan api hidrogen.

Beberapa tahun yang lalu, apabila subjek itu muncul semasa perbincangan dengan wartawan di Kongres Dunia Berita Automotif, pembesar kenderaan elektrik itu menggambarkan sel bahan api hidrogen sebagai “sangat bodoh.”

Pada Jun 2020 dia tweet “sel bahan api = bodoh menjual,” menambah pada bulan Julai tahun itu: “Penjualan yang bodoh hidrogen tidak masuk akal.” Berdasarkan komennya minggu ini, dia masih tidak yakin tentang hidrogen.

“Ia tidak secara semula jadi berlaku di Bumi, jadi anda sama ada perlu membelah air dengan elektrolisis atau memecahkan hidrokarbon,” katanya kepada Financial Times.

“Apabila anda memecahkan hidrokarbon, anda benar-benar belum menyelesaikan masalah bahan api fosil, dan kecekapan elektrolisis adalah lemah.”

Hari ini, sebahagian besar pengeluaran hidrogen adalah berasaskan bahan api fosil. Kaedah pengeluaran lain termasuk menggunakan elektrolisis, dengan arus elektrik membelah air menjadi oksigen dan hidrogen.

Jika tenaga elektrik yang digunakan dalam proses ini datang daripada sumber yang boleh diperbaharui seperti angin atau suria maka ada yang memanggilnya hijau atau hidrogen boleh diperbaharui.

Projek hidrogen menggunakan elektrolisis telah menarik minat daripada syarikat besar dan pemimpin perniagaan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi nampaknya Musk bukan peminat.

“Kecekapan elektrolisis adalah … lemah,” katanya kepada Financial Times. “Jadi anda benar-benar menghabiskan banyak tenaga untuk … membelah hidrogen dan oksigen. Kemudian anda perlu mengasingkan hidrogen dan oksigen dan menekannya – ini juga memerlukan banyak tenaga.”

“Dan jika anda perlu mencairkan … hidrogen, ya Tuhanku,” sambungnya. “Jumlah tenaga yang diperlukan untuk … membuat hidrogen dan mengubahnya menjadi bentuk cecair adalah mengejutkan. Ia adalah perkara paling bodoh yang mungkin saya bayangkan untuk simpanan tenaga.”

Pandangan berbeza

Musk mungkin meremehkan peranan hidrogen dalam peralihan tenaga, tetapi suara-suara lain yang berpengaruh sedikit lebih optimistik. Ini termasuk Anna Shpitsberg, yang merupakan timbalan penolong setiausaha untuk transformasi tenaga di Jabatan Negara AS.

Semasa perbincangan panel baru-baru ini yang dikendalikan oleh Hadley Gamble CNBC, Shpitsberg memanggil hidrogen “sebuah teknologi mengubah permainan yang bercakap kepada pelbagai sumber lain … kerana ia boleh menyokong nuklear, ia boleh menyokong gas, ia boleh menyokong boleh diperbaharui, ia boleh membersihkan sebahagian besar daripadanya dan begitu juga CCUS [carbon capture utilization and storage].”

Di tempat lain, Februari melihat Michele DellaVigna, Goldman Sachs’ peneraju unit perniagaan ekuiti komoditi untuk rantau EMEA, menyerlahkan peranan penting yang dia rasakan pada masa hadapan.

“Jika kita mahu pergi ke bersih-sifar kita tidak boleh melakukannya hanya melalui kuasa boleh diperbaharui,” katanya.

“Kami memerlukan sesuatu yang mengambil peranan gas asli hari ini, terutamanya untuk menguruskan kemusim dan intermittency, dan itu adalah hidrogen,” DellaVigna berhujah, seterusnya menggambarkan hidrogen sebagai “molekul yang sangat berkuasa.”

Kuncinya, katanya, adalah untuk “menghasilkannya tanpa pelepasan CO2. Dan itulah sebabnya kita bercakap tentang hijau, kita bercakap tentang hidrogen biru.”

Hidrogen biru merujuk kepada hidrogen yang dihasilkan menggunakan gas asli — bahan api fosil — dengan pelepasan CO2 yang dihasilkan semasa proses ditangkap dan disimpan. Terdapat perbahasan yang didakwa sekitar peranan yang boleh dimainkan oleh hidrogen biru dalam penyahkarbonan masyarakat.

“Sama ada kita melakukannya dengan elektrolisis atau kita melakukannya dengan penangkapan karbon, kita perlu menjana hidrogen dengan cara yang bersih, ” kata DellaVigna. “Dan sebaik sahaja kami memilikinya, saya fikir kami mempunyai penyelesaian yang boleh menjadi, suatu hari nanti, sekurang-kurangnya 15% daripada pasaran tenaga global yang bermakna ia akan … melebihi satu trilion dolar pasaran setahun.”We would like to give thanks to the writer of this post for this awesome web content

‘Perkara yang paling bodoh’: Elon Musk menolak hidrogen sebagai alat untuk penyimpanan tenaga


You can find our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/