Perletakan Jawatan Besar berakar umbi di seluruh dunia | Perniagaan CNN


London
Perniagaan CNN

Dalam tempoh 12 bulan yang lalu, a rekod bilangan rakyat Amerika telah berhenti kerja, dan pekerja di seluruh dunia telah memberi perhatian.

“Perletakan jawatan yang Hebat ialah orang berkata, ‘Walau apa pun keadaannya, saya mahukan yang lebih baik,'” Patrecia Ming Buckley memberitahu CNN Business. Lelaki berusia 35 tahun itu, yang berpangkalan di Sydney, membuat keputusan untuk meninggalkan pekerjaannya di perundingan EY Ogos lalu.

Dua tahun sejak Covid-19 mengganggu kehidupan di seluruh planet, Amerika Syarikat tidak mempunyai monopoli terhadap faktor memandu “Perletakan Jawatan Yang Hebat.” Ketidakpuasan hati dengan keadaan kerja, pekerjaan yang tidak memberangsangkan dan bos yang buruk telah menjadi global, serta mempunyai keinginan untuk mendapatkan tawaran yang lebih baik daripada syarikat yang kekurangan kakitangan.

Data untuk pasaran lain sering ketinggalan. Tetapi angka terkini kini menunjukkan bahawa peletakan jawatan telah melonjak di United Kingdom, Australia dan Perancis juga. Dan sementara pakar mengatakan gelombang berhenti tidak menjadi kenyataan di negara seperti itu Jerman dan Singapura, tinjauan menunjukkan pekerja di sana juga sedang mengintai pintu keluar.

Tinjauan Disember oleh tapak pekerjaan Memang kira-kira 1,000 pekerja di Singapura mendapati hampir separuh daripada responden tidak pasti sama ada mereka akan kekal dalam jawatan semasa mereka dalam tempoh enam bulan akan datang. Hampir satu perempat berhasrat untuk meninggalkan majikan mereka pada separuh pertama tahun ini. Data LinkedIn untuk Januari menunjukkan peningkatan ketara dalam bilangan pekerja yang bertukar industri di Sepanyol, Belanda dan Itali berbanding awal 2021.

Dan dalam kajian pekerja yang ditugaskan oleh syarikat pemesejan Slack, yang meliputi Australia, United Kingdom, Amerika Syarikat, Jerman, Jepun dan Perancis, keterbukaan untuk mencari pekerjaan baharu telah meningkat setiap suku tahun sejak Jun.

“Penentukuran semula inilah yang orang ada lakukan di mana mereka memikirkan semula peranan kerja dalam kehidupan mereka,” kata Brian Elliott, naib presiden kanan di Slack yang mengetuai inisiatif Forum Masa Depan. “Mereka memikirkan semula – bukan sahaja dari segi perkara seperti pampasan – tetapi juga, dengan jelas, perkara seperti fleksibiliti, tujuan, keseimbangan.”

Anthony Klotz, seorang profesor pentadbiran perniagaan di Texas A&M University yang dikreditkan dengan mencipta frasa “Perletakan Jawatan Yang Hebat,” trend yang dikenal pasti pada akhir 2020 yang dia fikir boleh memangkinkan transformasi pasaran buruh AS.

Terdapat tertunggak orang yang ingin meninggalkan pekerjaan mereka, kerana orang ramai tinggal di tempat semasa fasa awal wabak itu. Laporan burnout tersebar luas. Orang ramai bertanya soalan besar tentang tujuan hidup sambil duduk di atas timbunan simpanan yang besar. Dan terdapat potensi geseran kerana mereka yang telah bekerja dari jauh dan kini mengutamakan fleksibiliti dipanggil semula ke pejabat.

Teori itu tepat: Pada 2021, 47.8 juta pekerja di Amerika Syarikat meninggalkan pekerjaan mereka secara sukarela, jumlah tertinggi sejak Biro Statistik Buruh mula menjejaki data setahun penuh pada 2001. Bilangan yang berhenti kerja kekal meningkat pada bulan Januari dan Februari tahun ini.

Dalam sesetengah kes, orang ramai meninggalkan pasaran buruh untuk menjaga kanak-kanak atau saudara mara yang lebih tua. Kekurangan pekerja dalam industri seperti peruncitan dan hospitaliti meningkatkan permintaan untuk buruh, menggalakkan orang ramai untuk memanfaatkan pasaran yang kompetitif untuk peranan dengan faedah atau gaji yang lebih baik. Orang yang bekerja di meja, yang bosan dengan waktu pandemik yang panjang dan mesyuarat Zoom, mula memutuskan bahawa mereka sudah cukup.

“Saya memakai terlalu banyak topi untuk seorang,” kata Bobbi Conclin, yang berhenti kerja dalam pembelian dan penjualan di Cintas bulan lepas. Lelaki berusia 25 tahun itu, yang berpangkalan di New Jersey, berkata dia keletihan kerana bekerja 10 hingga 12 jam sehari, dan memulakan peranan baharu di sebuah syarikat e-dagang beberapa hari kemudian.

Faktor yang dikenal pasti Klotz tidak eksklusif untuk Amerika Syarikat. Tetapi perdebatan telah hangat mengenai sama ada Perletakan Jawatan Besar telah tiba di pasaran pekerjaan lain.

Para penumpang pagi di daerah perniagaan Singapura pada Februari 2022.

“Kami melihat ‘Rombakan Hebat’ dan bukannya ‘Perletakan Jawatan Hebat,’” Josh Frydenberg, bendahari Australia, berkata dalam ucapan bulan lepas.

Dalam catatan Facebook awal tahun ini, Kementerian Tenaga Manusia Singapura berkata walaupun “spekulasi bahawa Singapura boleh melihat gelombang ‘Perletakan Jawatan’ yang serupa,” “statistiknya menunjukkan sebaliknya.” Kadar peletakan jawatan negara adalah 1.7% pada akhir tahun lepas, sedikit di bawah paras sebelum Covid. Presiden Bank Pusat Eropah Christine Lagarde telah ditekankan bahawa negara-negara EU tidak “mengalami apa-apa seperti The Great Resignation.”

Di Eropah, banyak kerajaan menggunakan secara meluas program kerja jangka pendek, yang menggalakkan syarikat yang bergelut untuk mengekalkan berpuluh juta pekerja tetapi mengurangkan waktu kerja mereka. Kerajaan kemudiannya memberi subsidi sebahagian daripada gaji mereka. Ini berbeza daripada pendekatan di Amerika Syarikat, di mana pekerja menerima faedah selepas mereka dipecat atau dihantar melalui pos cek rangsangan yang menambah simpanan mereka tanpa mengira status pekerjaan — dan mungkin telah membantu mengurangkan pusing ganti.

“Di seluruh Eropah, sebahagian besarnya, orang ramai tinggal bersama majikan yang mereka ada,” kata Guillaume Menuet, ketua strategi pelaburan dan ekonomi untuk Eropah, Timur Tengah dan Afrika di Citi Private Bank.

Tetapi terdapat tanda-tanda perpecahan. Di Perancis, bilangan peletakan jawatan pada suku ketiga 2021, data terkini yang tersedia, adalah yang tertinggi dalam rekod sejak 2007.

kerajaan Australia kata bulan lepas bahawa 1 juta pekerja memulakan peranan baharu dalam tempoh tiga bulan hingga November 2021. Kadar pertukaran pekerjaan hampir 10% melebihi purata pra-pandemi.

Dan di United Kingdom, kadar pekerja berumur 16 hingga 64 tahun yang berpindah dari pekerjaan ke pekerjaan berada pada paras tertinggi sepanjang masa iaitu 3.2% antara Oktober dan Disember.

Namun Tony Wilson, pengarah Institut Kajian Pekerjaan, berpendapat dakwaan bahawa Perletakan Jawatan Besar telah melintasi Atlantik adalah keterlaluan, dengan menyatakan kadar ini hanya lebih tinggi sedikit daripada pada awal 2000-an.

Jelas sekali bukan orang Amerika sahaja yang berfikiran berbeza tentang kerja.

Joan Pons Laplana, 47 tahun di Sheffield, England, berhenti kerja sebagai jururawat kanan di Perkhidmatan Kesihatan Negara hampir setahun yang lalu. Dia kini bekerja sebagai guru, melatih orang daripada latar belakang yang kurang bernasib baik supaya mereka boleh mencari pekerjaan di NHS.

Laplana berkata dia berasa bersalah meninggalkan profesion yang dicintainya pada masa hospital menghadapi kekurangan sumber yang besar. Tetapi apabila dia didiagnosis dengan gangguan tekanan pasca trauma selepas bekerja dalam rawatan rapi semasa dua gelombang Covid pertama, dia tahu itu adalah keputusan yang dia perlu buat untuk memelihara kesihatan mentalnya.

Joan Pons Laplana, yang tinggal di Sheffield, England, berhenti kerja sebagai jururawat kanan di Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan pada April 2021.

“Idea tentang kematian anda – bahawa anda boleh menjadi yang seterusnya – sangat hadir,” katanya. Selain itu, dia sering menjadi satu-satunya orang yang menjaga pesakit yang hampir mati dan berkomunikasi dengan keluarga mereka yang bersedih. “Hari demi hari, ia mempunyai tol.”

Thibault Prat, 28 tahun di Paris, Perancis, telah memberi notis dan akan meninggalkan kerja membeli dan menjual elektrik pada Mei selepas hampir lima tahun. Katanya, dia bekerja berjam-jam, lebih-lebih lagi harga elektrik melambung tinggi.

Dia juga menjadi kecewa kerana dia tidak menghasilkan apa-apa dalam tugasnya, dan tidak mahu memasukkan nombor ke dalam hamparan Excel kerana masyarakat bergelut dengan isu seperti wabak dan krisis iklim.

“Terdapat jurang yang semakin meningkat antara kepercayaan saya dan pekerjaan saya yang saya tidak boleh hidup dengan apa-apa lagi,” katanya.

Prat berkata beliau merancang untuk mengambil cuti beberapa bulan sebelum mencari pekerjaan di bahagian lain industri seperti sektor nuklear.

Tinjauan pekerja menunjukkan bahawa Prat tidak akan bersendirian dalam menilai pilihannya. Laporan Forum Masa Depan yang diterbitkan pada bulan Januari mendapati bahawa 53% pekerja di Perancis dan 55% di Jerman dan Jepun terbuka untuk mencari pekerjaan baharu pada tahun hadapan. Jumlah itu meningkat kepada 64% di Australia dan 60% di United Kingdom.

Kesediaan untuk mencari peluang baharu ini muncul apabila peluang pekerjaan terus meningkat, dan majikan dalam beberapa industri sanggup membayar lebih untuk mengambil pekerja. Di United Kingdom, di mana reformasi pasaran buruh yang berkaitan dengan Brexit juga berlaku, kini terdapat 4.4 kekosongan untuk setiap 100 pekerjaan — tertinggi sepanjang masa.

“Dengan kekurangan bakat yang begitu besar di UK sekarang, orang ramai cukup yakin dan bersedia untuk berpindah pekerjaan,” kata Mark Cahill, pengarah urusan firma kakitangan ManpowerGroup, UK dan Ireland.

Kementerian Tenaga Manusia Singapura juga menyatakan bahawa ia bersedia untuk lebih banyak peletakan jawatan dalam beberapa bulan akan datang.

“Dalam sektor yang mempunyai pekerjaan bergaji rendah, orang ramai boleh berpindah kerana peluang yang lebih baik. Dalam sektor pertumbuhan di mana terdapat permintaan kukuh untuk buruh, kadar pengambilan dan peletakan jawatan dijangka lebih tinggi,” kata agensi itu pada Januari.

Di Australia, kerajaan berkata pekerja yang berpindah kerja biasanya mendapat kenaikan gaji antara 8% dan 10%.

Mariano Mamertino, pakar ekonomi kanan untuk Eropah, Timur Tengah dan Afrika di LinkedIn, berkata pasaran buruh di Eropah juga dijangka menjadi lebih kukuh tahun ini, yang boleh memberi lebih ramai orang peluang untuk menukar peranan. Kira-kira 58% orang Eropah berkata mereka sedang mempertimbangkan untuk menukar pekerjaan tahun ini, menurut tinjauan LinkedIn terhadap kira-kira 9,000 pekerja — walaupun ia telah selesai sebelum Rusia menyerang Ukraine, yang ahli ekonomi telah memberi amaran boleh mendorong rantau itu ke dalam kemelesetan.

Pengguna menunggu di platform di stesen kereta api Auber RER di daerah kewangan di Paris pada Januari 2022.

“Apabila pasaran buruh menjadi sangat ketat, ia adalah apabila terdapat lebih banyak peluang,” kata Mamertino.

Dalam profesion seperti kejururawatan, terutamanya, terdapat tanda-tanda bahawa burnout mencapai tahap yang tidak mampan. A tinjauan daripada lebih 9,500 jururawat oleh Kolej Kejururawatan Diraja UK yang diterbitkan akhir tahun lalu mendapati bahawa 57% daripada responden berfikir tentang meninggalkan pekerjaan mereka atau secara aktif merancang untuk meninggalkannya. Alasan utama yang diberikan ialah rasa tidak dihargai dan rasa letih.

Ming Buckley, pekerja yang berpangkalan di Sydney yang meninggalkan EY – salah satu firma perakaunan “4 Besar” – berkata kesihatan mental juga memainkan peranan besar dalam keputusannya untuk berlepas.

“Saya baru mula merasakan saya adalah sebahagian daripada mesin besar,” katanya. “Saya tidak pernah melihat diri saya sebagai seseorang yang akan menjadi sebahagian daripada perlumbaan untuk mendaki tangga korporat.”

Dia mengambil cuti beberapa bulan dan baru-baru ini mula menemu duga. Kali ini, dia mencari peranan sambilan di organisasi bukan untung — sesuatu yang lebih sejajar dengan nilainya dan akan membolehkannya melancarkan perniagaan bimbingan dan tunjuk ajar secara sampingan. Ia adalah satu pencerahan — dibantu oleh wabak itu.

“Saya tidak fikir orang bangun satu hari dan sangat tidak berpuas hati dengan pekerjaan mereka,” kata Ming Buckley. “Saya fikir ia telah dibina selama bertahun-tahun dan bertahun-tahun.”

We wish to say thanks to the writer of this short article for this remarkable material

Perletakan Jawatan Besar berakar umbi di seluruh dunia | Perniagaan CNN


Our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/