Permulaan pembayaran yang cepat dan mudah, ditutup selepas menghabiskan wang pelabur

Ketua Pegawai Eksekutif Pantas Domm Holland di Sidang Kemuncak Web 2021 di Lisbon. Pada hari Selasa, dia mengumumkan syarikat permulaan itu akan menutup pintunya.

Harry Murphy/Fail Sukan untuk Sidang Kemuncak Web melalui Ge


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Harry Murphy/Fail Sukan untuk Sidang Kemuncak Web melalui Ge


Ketua Pegawai Eksekutif Pantas Domm Holland di Sidang Kemuncak Web 2021 di Lisbon. Pada hari Selasa, dia mengumumkan syarikat permulaan itu akan menutup pintunya.

Harry Murphy/Fail Sukan untuk Sidang Kemuncak Web melalui Ge

Fast, permulaan yang sibuk yang menarik lebih daripada $120 juta dalam pelaburan untuk membantu orang ramai mempercepatkan pembelian dalam talian, akan ditutup, menurut ketua eksekutif syarikat itu, Domm Holland.

Fast telah menyerlah dalam bidang yang penuh sesak oleh syarikat permulaan pembayaran satu klik selepas ia memperoleh kemasukan wang tunai $102 juta dalam pusingan pengumpulan dana tahun lepas yang diketuai oleh syarikat pembayaran gergasi Stripe.

Syarikat itu memulakan pusingan pengumpulan dana seterusnya, cuba membawa masuk wang baharu pada penilaian melebihi $1 bilion, juga dikenali sebagai status unicorn di Silicon Valley, apabila ia menghadapi masalah.

Fast telah mengupah ratusan pekerja, termasuk eksekutif bergaji tinggi, tetapi produk permulaan itu menjana sedikit pendapatan, menurut beberapa bekas pekerja. Penerbitan teknologi Maklumat pertama kali dilaporkan yang Fast menjana kira-kira $600,000 tahun lepas.

Beberapa pekerja berpangkat dan fail, yang syarikat itu rujuk sebagai “Fastronauts,” memberitahu NPR bahawa mereka telah menyedari Holland mencurahkan wang yang besar ke dalam tawaran yang bertujuan untuk mencipta buzz pemasaran, seperti perkongsian dengan pasukan sukan. Mereka mempersoalkan faedahnya.

“Dengan Cepat,” kata seorang bekas pekerja yang tidak mahu namanya disiarkan kerana takut akan tindakan balas. “Ia seperti, ‘berapa cepat kita boleh membakar wang?'”

NPR menerbitkan penyiasatan pada bulan Februari di mana beberapa orang yang rapat dengan Fast menimbulkan keraguan tentang pembuatan keputusan Holland, dan orang lain yang mengenalinya di negara asalnya Australia mendedahkan kepahitan yang berlarutan tentang kejatuhan syarikatnya di sana.

Dalam satu kenyataan yang mengesahkan penutupan Fast, Holland berkata beliau berterima kasih kepada pekerja dan pelabur yang berkongsi visinya untuk menambah baik cara pembeli membeli barangan dalam talian.

“Kadang-kadang penjejak tidak sampai ke puncak gunung. Tetapi walaupun dalam situasi itu, mereka membuka jalan yang akan diikuti oleh semua orang lain,” kata Holland sambil menambah bahawa syarikat itu telah melakukannya dengan perisian pembayaran satu kliknya. .

Affirm, syarikat permulaan pinjaman pengguna San Francisco, berkata ia akan melanjutkan tawaran pekerjaan kepada sebahagian besar jurutera Fast “untuk memajukan produk sedia ada kami,” kata jurucakap syarikat itu. Tidak jelas berapa ramai jurutera yang akan menerima pekerjaan itu.

Naik cepat dan beralun

Fast diasaskan pada 2019 oleh Holland, bekas eksekutif Uber Allison Barr Allen dan usahawan Australia Joshua Abulafia.

Tetapi selepas kira-kira setahun, Holland dan Abulafia terlibat dalam pertikaian mengenai kewangan dan hala tuju syarikat. Abulafia telah ditolak keluar, menurut beberapa bekas pekerja yang dekat dengan situasi itu. Abulafia tidak tersedia untuk mengulas pada hari Selasa.

Pergolakan awal tidak melambatkan Belanda. Dia berzigzag di sekitar Lembah Silikon dengan menyebut dirinya “CEO terpantas di dunia” menerima perhatian media yang bersinar dan muncul di podcast, menggembar-gemburkan butang daftar keluarnya yang “tanpa geseran”.

Pantas bertujuan untuk membawa ciri pembayaran satu klik yang kini tersedia di Amazon ke seluruh Internet. Paten Amazon pada pembayaran satu klik telah tamat tempoh lima tahun yang lalu, mencetuskan serangan emas di kalangan syarikat seperti Fast untuk cuba menawarkan alat itu ke seluruh web.

Paypal dan Apple adalah antara pemain terbesar dan paling hebat di angkasa lepas. Tetapi Holland, seorang pemimpin berkarisma yang terkenal dengan hijinks seperti aksi kereta lumba dan terjun udara, meyakinkan pelabur Silicon Valley bahawa syarikatnya akan mengatasi pesaing yang lebih kecil seperti Bolt dan Shopify.

Tetapi walaupun Holland mencetuskan keterujaan baharu dalam kalangan pelabur teknologi, penyiasatan NPR mendapati bahawa produk keluar masuk syarikat adalah paling baik dan tidak digunakan pada semua produk oleh peniaga yang didakwa syarikat itu sebagai rakan kongsi terbesarnya.

Jurutera yang diupah pantas di Nigeria untuk membina versi awal teknologi Fast yang digunakan untuk menarik pelabur–sebelum memecat jurutera tersebut secara tiba-tiba. Segelintir daripada mereka memberitahu NPR bahawa Holland mengambil kredit untuk kerja mereka. Walaupun bukan perkara luar biasa bagi syarikat untuk mengupah jurutera luar pesisir semasa mereka memulakan perniagaan, pengalaman itu meninggalkan beberapa jurutera Nigeria dengan perasaan negatif.

NPR juga mendapati bahawa perniagaan masa lalu Holland, syarikat permulaan menunda Australia yang berakhir dengan pembubaran, mengalami pertikaian dengan kerajaan Australia, dan beberapa perniagaan menunda ibu-dan-pop mengatakan bahawa, secara kolektif, mereka kehilangan berjuta-juta dolar. Holland mendakwa dia cuba membantu perniagaan tersebut, tetapi ada yang melihat kejayaan Holland kemudiannya sebagai tidak adil.

Sesetengah penduduk tempatan dilaporkan menyedari bahawa Holland mula menggunakan “Domm” dan bukannya “Dominic” sebaik sahaja dia berpindah ke AS dan melancarkan Fast, dan melihatnya sebagai cara lari dari masa lalunya. Jurucakap Holland dengan tegas menafikan perkara ini dan menegaskan dia telah lama menggunakan nama panggilan itu.

Tawaran $1 juta kepada Chainsmokers

Berikutan pelaburan $102 juta dalam Fast, beberapa pekerja menyedari perbelanjaan syarikat yang disifatkan oleh sesetengah pihak kepada NPR sebagai “sembrono” dan “melebih-lebih,” terutamanya apabila ia melibatkan percubaan untuk mendapatkan sokongan selebriti.

E-mel yang disemak oleh NPR menunjukkan bagaimana, atas arahan Holland, Fast menempah duo elektronik Amerika iaitu Chainsmokers untuk memainkan acara semasa persidangan runcit pada 16 Januari di New York City. Seorang pekerja yang mempunyai pengetahuan langsung mengenai susunan itu berkata Fast bersetuju untuk membayar kumpulan itu $1 juta untuk persembahan itu, perjanjian yang termasuk artis membuat video promosi dengan Holland. Apabila NPR bertanya kepada jurucakap Fast, mereka enggan memberikan sebarang maklumat tentang pertunjukan itu.

Acara itu akhirnya ditangguhkan kerana lonjakan coronavirus Omicron. Wakil untuk Chainsmokers cuba mengesahkan tempahan semula, tetapi e-mel tidak dikembalikan, e-mel syarikat menunjukkan.

“Kugiran ini telah dibuat tawaran dan saya ingin tahu sama ada acara ini masih diteruskan mengikut panggilan kami. Saya amat menghargai jika seseorang boleh menghubungi kami dengan jawapan,” tulis Mac Clark dari Agensi Seniman Kreatif, yang mewakili kumpulan itu, pada 1 Feb.

Clark enggan mengulas untuk cerita ini.We would like to say thanks to the writer of this write-up for this amazing web content

Permulaan pembayaran yang cepat dan mudah, ditutup selepas menghabiskan wang pelabur


Our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/