Perniagaan Eropah sedang memikirkan semula rancangan mereka untuk China yang ‘tertutup’

Pelaburan langsung asing dari Jerman ke China meningkat kira-kira 30% dalam lapan bulan pertama tahun ini berbanding setahun lalu, kata Kementerian Perdagangan China pada Isnin.

Vcg | Kumpulan Visual China | Imej Getty

BEIJING — Perniagaan Eropah di China sedang menilai semula rancangan pasaran mereka selepas kawalan Covid tahun ini mengasingkan lagi negara itu daripada seluruh dunia, kata Joerg Wuttke, presiden Dewan Perniagaan Kesatuan Eropah di China.

Dasar ketat Covid China telah menyekat perjalanan antarabangsa dan aktiviti perniagaan — terutamanya selepas a penguncian selama dua bulan tahun ini di Shanghai.

Langkah-langkah keras sejak dua tahun lalu pada mulanya membantu China pulih lebih cepat daripada kejutan pandemik berbanding negara lain.

Tetapi dasar itu semakin berbeza dengan dunia yang semakin melonggarkan banyak sekatan Covid.

Bagi perniagaan Eropah, “kami bercakap tentang pelarasan semula sepenuhnya pandangan kami terhadap China sejak enam bulan lalu,” kata Wuttke kepada pemberita pada taklimat untuk kertas jawatan tahunan China dewan, yang dikeluarkan Rabu.

Beliau berkata penutupan dan ketidakpastian untuk perniagaan telah menjadikan China sebagai negara “tertutup” dan “berbeza secara tersendiri” yang mungkin mendorong syarikat untuk keluar.

Setakat ini, kebanyakan syarikat belum keluar – hanya beberapa syarikat yang sangat kecil, kata Wuttke. Tetapi dia menegaskan dewan itu tidak dapat meninjau perniagaan yang memutuskan untuk tidak memasuki China sama sekali.

Saya telah berada di sini selama 40 tahun dan saya tidak pernah melihat perkara seperti ini, di mana secara tiba-tiba membuat keputusan ideologi adalah lebih penting daripada membuat keputusan ekonomi.

Joerg Wuttke

presiden, Dewan Perniagaan EU di China

Pelaburan langsung asing dari EU ke China menurun sebanyak 11.8% pada 2020 berbanding tahun sebelumnya, menurut kertas kedudukan dewan. Angka yang lebih terkini tidak tersedia.

“Walaupun masih terdapat ‘kumpulan terpilih syarikat multinasional berprofil tinggi bersedia untuk membuat percikan berbilion dolar,’ trend penurunan FDI tidak mungkin akan berbalik manakala eksekutif Eropah sangat dihadkan daripada melakukan perjalanan ke dan dari China untuk membangunkan projek lapangan hijau yang berpotensi, “kata kertas itu.

Ekonomi China berkembang sebanyak 2.5% pada separuh pertama tahun ini, jauh di bawah sasaran rasmi sekitar 5.5%. Beijing menunjukkan pada akhir Julai negara mungkin tidak mencapai sasaran itu.

Sementara itu, pihak berkuasa telah menunjukkan sedikit tanda untuk menghapuskan apa yang dipanggil dasar sifar-Covid dinamik.

China telah mengurangkan masa kuarantin untuk pelancong antarabangsa dan domestik. Tetapi penguncian sporadis, sama ada daripada pulau pelancongan Hainan atau bandar Chengdu, telah mengekalkan ketidakpastian perniagaan meningkat.

Wuttke berkata beliau menjangkakan China yang paling awal boleh membuka sempadannya ialah lewat 2023, berdasarkan masa yang diperlukan untuk memberi vaksin secukupnya kepada penduduk.

‘Ideologi mengatasi ekonomi’

Perniagaan Eropah yang kekal di China semakin menghadapi persekitaran di mana “ideologi mengatasi ekonomi,” kata kertas kedudukan dewan itu dalam ringkasan eksekutifnya.

“Saya telah berada di sini selama 40 tahun dan saya tidak pernah melihat perkara seperti ini, di mana secara tiba-tiba, membuat keputusan ideologi adalah lebih penting daripada membuat keputusan ekonomi,” kata Wuttke. “Dan mungkin itu juga dikuatkan dengan suara dari luar, Amerika[n] sekatan, Amerika memotong China, jadi saya boleh memahami sebahagiannya mengapa sikap berdikari begitu tinggi dalam agenda.”

Beliau merujuk kepada desakan China dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk membina teknologi sendiri dan industri lain.

Sementara itu, antara langkah lain, AS telah menyekat syarikatnya daripada membekalkan komponen utama kepada syarikat teknologi China seperti Huawei.

Baca lebih lanjut mengenai China daripada CNBC Pro

Dewan itu tidak menyatakan secara khusus tentang ideologi ini, tetapi mengatakan dasar Covid China merangkumi “perpindahan negara dari seluruh dunia.”

Dasar itu tidak berubah walaupun terdapat banyak perbualan yang panjang dan terus terang dengan pegawai kerajaan China, kata Wuttke.

“Saya fikir mereka ini, mereka tersepit antara apa yang mereka lihat perlu dilakukan, boleh dilakukan,” katanya. “Kalau begitu [there’s] arahan yang sangat tegas, sangat jelas dari atas, ini adalah bagaimana ia perlu, itulah ideologi. Dan bagaimana anda boleh mencabar ideologi?”

Presiden China Xi Jinping berkata awal bulan ini bahawa negara itu “terus bertindak balas terhadap Covid-19 dan menggalakkan pembangunan ekonomi dan sosial dengan cara yang diselaraskan dengan baik,” menurut parafrasa beliau. kenyataan yang dikongsi oleh Kementerian Luar Negeri China.

Walaupun Xi berkata “China telah memasuki peringkat pembangunan baharu,” beliau mengekalkan bahawa “pintu keterbukaan dan kerjasama mesra China akan sentiasa terbuka kepada dunia,” menurut kenyataan itu. Kenyataannya dibuat semasa lawatan pertamanya ke luar negara sejak wabak itu bermula – ke Kazakhstan dan Uzbekistan – di mana dia bertemu dengan pemimpin beberapa negara di rantau ini.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, pemimpin China itu telah berusaha untuk menghimpunkan negara di sekeliling Parti Komunis yang memerintah dan rancangannya untuk “peremajaan hebat negara China.” Xi bersedia untuk mengukuhkan kuasanya pada mesyuarat politik besar bulan depan.

Pasaran besar China

Perniagaan asing yang sudah berada di China secara amnya masih kekal buat masa ini.

Walaupun ekonomi China berkembang lebih perlahan, saiz dan asasnya yang rendah “sebenarnya membuat kes yang meyakinkan [for foreign businesses]kami masih akan berjaya,” kata Wuttke.

Sesetengah, terutamanya gergasi kereta Jerman, melabur lebih banyak.

Untuk lapan bulan pertama tahun ini, pelaburan langsung asing dari Jerman meningkat kira-kira 30% daripada tahun sebelumnya — lebih pantas daripada kadar 23.5% yang dicatatkan untuk tujuh bulan pertama, kata Kementerian Perdagangan China pada hari Isnin.

Bagaimanapun, kementerian tidak mengeluarkan angka terkini untuk pelaburan dari AS, yang ditunjukkan oleh data rasmi berkembang kira-kira 36% dalam tujuh bulan pertama tahun itu.

Perniagaan asing masih boleh mencari bidang peluang tertentu.

China sedang menambah baik akses pasaran tempatan, walaupun di kawasan di mana penduduk tempatan sudah menguasai atau “terdesak” untuk pelaburan asing, kata Wuttke. “Jika tidak, terus terang, saya akan berhenti menghasilkan kertas ini.”

Mengapa China tidak menunjukkan tanda untuk berundur daripada strategi 'sifar-Covid'nya

We would like to thank the writer of this short article for this awesome content

Perniagaan Eropah sedang memikirkan semula rancangan mereka untuk China yang ‘tertutup’


Take a look at our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/