Perspektif | Rempah labu menang. Sudah tiba masanya untuk menerimanya dan meneruskannya.

Komen

Minggu ini, Starbucks mula menjual bermusimnya rempah labu latte, acara tahunan yang telah menjadi simbolik memulakan pistol musim luruh yang segar, daun terapung, rajutan kabel dalam imaginasi kolektif kami. Tidak kisah bahawa, kembali di dunia sebelah kanan, peluh musim panas masih mengalir di belakang kita.

Tetapi sesuatu terasa berbeza tahun ini apabila kami menelusuri lorong kedai runcit, yang sudah sarat dengan pelbagai jenis adunan biskut dan adunan koko serta lilin yang berbau cengkih dan lada sulah yang sentiasa berkembang. Suasana, nampaknya, telah beralih kepada rempah labu. Atau sebaliknya, nampaknya rempah labu bukan lagi getaran yang dikenali. Sebaliknya, ia adalah hanya tidak dapat dielakkan. Seperti kematian, cukai dan album Taylor Swift baharu, rempah labu kini hanyalah sebahagian daripada keadaan manusia.

Buang rempah labu ke dalam longgokan perkara yang pernah menjadi penanda budaya tetapi kini dibaca sebagai neutral: Denim dan tatu, sebagai contoh, pernah dikhaskan untuk budaya balas, tetapi kini ia sama seperti di rumah di PTA seperti di demimonde . Muzik punk kini menjual van mini.

Begitu juga dengan rempah labu, yang dahulunya dilihat sebagai sebahagian daripada pilihan gaya hidup, penanda pembantu rasa yang paling bersemangat: wanita (kebanyakannya Putih, kebanyakannya dengan sorotan tanpa cela) yang menggemari brunch dan baju sejuk yang selesa serta memilih sendiri kebun epal dan papan tanda yang dilukis di dapur mereka mengingatkan mereka untuk bermimpi. Kini musim rempah labu tiba seperti fenomena meteorologi yang lain. Ia di sini untuk semua orang, suka atau tidak.

Piza jeruk bermula sebagai kebaharuan tetapi kini telah menjadi dill besar

“Anda pasti akan menemui sesuatu yang berempah labu, mungkin lempeng atau minuman bermusim,” kata Melanie Zanoza Bartelme, yang menjejaki trend makanan untuk firma penyelidikan pasaran Mintel. “Anda tidak boleh mengelak, jadi anda tidak perlu malu untuk menikmatinya. Ianya di sini. Ia ada di sekeliling kita.”

Emily Contois, seorang penolong profesor di Universiti Tulsa yang mengkaji makanan dan media, menyamakan pengarusutamaan perisa dengan Uggs, but bergaris halus yang membuatkan pemakainya kelihatan seperti mereka telah membakar kentang untuk kaki. Sangat bergaya pada penghujung 1990-an dan awal-awal lagi, mereka tidak lama lagi dihapuskan oleh elit fesyen hanya untuk dihidupkan semula secara ironisnya setiap kali. Kini, mereka hanyalah jenama lain. “Ia sama ada, ‘Oh, itu gelembung yang akan pecah,’ atau ‘Kami tidak pernah memakai ini lagi,'” katanya. “Tetapi kemudian but ini menjadi sebahagian daripada kehidupan kami.”

Beberapa sinis tidak dapat dielakkan masih mencemuh mereka yang memeluk #pumpkinspiceSZN dengan keghairahan Instagram, tetapi seiring dengan ejekan di media sosial, terdapat satu lagi tekanan pemikiran yang nampaknya ditanggung oleh kerja keras yang hampir universal beberapa tahun kebelakangan ini: Mungkin biarkan sahaja? Jika PSL bukan pilihan anda, hanya pesan latte biasa anda. Atau jangan. Adakah awak.

Sebagai seorang penyokong sikap itu memberi amaran di Twitter pada hari debut latte labu-labu Starbucks: “KAMU, dengar cakap saya. TIADA fitnah rempah labu hari ini. Hari ini kita akan membiarkan orang menikmati sesuatu!!!!”

“Siapa peduli jika seseorang teruja dengan album Taylor Swift atau latte rempah labu?” seorang lagi menulis. “Biarkan orang merasakan kegembiraan dan biarkan mereka sendirian.”

Ia bukan imaginasi anda: Produk rempah labu benar-benar berkembang biak. Mereka menyumbang lebih daripada $231 juta dalam jualan sepanjang tahun lepas, menurut data NielsenIQ, iaitu hampir 27 peratus lebih tinggi daripada tahun sebelumnya. Musim ini, Oreo menawarkan perisa rempah labu masa terhad buat kali pertama sejak 2017.

Rasanya tertumpu terutamanya dalam kategori sarapan, yang masuk akal memandangkan asal-usulnya yang ditanggung oleh barista. Anda boleh menemuinya dalam bijirin (termasuk Special K, Frosted Mini-Wheats dan Cheerios), barangan bakar (Bagel Thomas dan muffin Inggeris dan Pillsbury Grands) dan yogurt (Chobani, Siggi’s dan Oui). Krim kopi dan minuman sejuk berlimpah. Dalam pusingan membeli-belah di kawasan Washington baru-baru ini, saya tidak melihat sebarang produk kebaharuan yang menandakan zaman kegemilangan rempah labu puncak. Tiada Spam, misalnya, atau kerepek kentang, yang saya ambil sebagai tanda perjalanan perisa itu melepasi trend.

Tiada siapa yang mendasarkan keperibadian mereka pada memilih ais krim strawberi berbanding coklat, atau menganggap persona kepada mereka yang melakukannya. Jadi bagaimana rempah labu menganggap tempatnya sendiri dalam senarai perisa yang boleh dinikmati tanpa membuat sesuatu yang besar daripadanya? Mari kita kembali seketika ke zaman dahulu pada tahun 2003, apabila Starbucks memperkenalkan latte bermusimnya yang dibumbui dengan rasa hangat rempah pembakar.

Memandangkan popularitinya tersebar di suapan media sosial yang baru muncul ketika itu, “rempah labu menjadi simbol asas keasaman,” seperti yang dinyatakan oleh rakan sekerja saya Maura Judkis pada tahun 2017. Akhirnya Becky Asas dunia menerimanya sebagai totem mereka, diraikan pada baju dan cawan dengan kata-kata seperti “anda mempunyai saya di rempah labu.”

Saya menggunakan setiap item rempah labu. Sekarang ketiak saya berbau buah pala.

Hampir dua dekad kemudian, kita berada dalam gelombang keempat rempah labu, di mana seseorang boleh memesan minuman sejuk berempah labu tanpa beban atau ironi, terima kasih kepada perintis awal, sudah tentu, tetapi juga terima kasih kepada keanehan sifat manusia dan pemasar makanan yang memahaminya. Nampaknya terdapat peluang untuk rasa awal musim luruh, terletak di suatu tempat di antara buah-buahan cerah musim panas dan pelbagai cita rasa percutian, daripada pudina hingga roti halia.

Alam semula jadi – dan kapitalisme – membenci kekosongan. “Terdapat pembukaan,” kata Bartelme. Mempunyai rasa yang menarik apabila musim panas akan berakhir boleh menghiburkan, katanya. “Ia semacam pampasan. Rempah labu berkata, ‘Hanaskan saya, pegang saya dalam pelukan kopi anda dan beritahu saya semuanya akan baik-baik saja.’”

Contois menawarkan penjelasan yang lebih suram untuk rayuan bermusim itu. Oleh kerana perubahan iklim mengakibatkan musim panas dengan rekod panas dan ribut ganas, dia menyatakan, idea musim luruh yang ditimbulkan oleh perisa rempah labu adalah lebih meyakinkan. “Kami mempunyai musim panas yang kejam yang tidak selesa dan berbahaya, jadi kami mendambakan udara yang sejuk dan daun yang rangup,” katanya. “Kerinduan itu nyata.”

Alasan yang lebih jelas ia telah ditangkap? Nah, rempah labu, dengan adunan kayu manis, bunga cengkih, buah pala, halia dan lada sulah, sebenarnya cukup sedap setakat profil rasa.

Pada penghujung bulan Ogos, saya mula membelek-belek rak runcit, mencari pembungkus rempah labu yang membara. Saya mengumpul lebih daripada sedozen item dan mencubanya selama beberapa hari, dengan harapan bahawa rempah serak dan tekstur hangat yang mereka janjikan akan membawa saya dari realiti semasa saya, di mana AC tidak cukup kuat untuk sup. -lembap, 90-lebih udara di sekeliling saya dan perkataan terakhir yang saya gunakan untuk menggambarkan sikap saya ialah “dicergaskan semula.”

Ternyata walaupun rempah labu sangat baik, ia tidak semestinya menaikkan apa sahaja medium yang menyampaikannya. Saya selalu suka Frosted Mini-Wheats. Versi bermusim, walaupun diwarnakan secara agresif dengan pembekuan oren, adalah perubahan yang bagus. Saya peminat yogurt Greek, dan saya menikmati versi ke hadapan buah pala Chobani. Muffin Thomas English yang disapu mentega dan secawan teh Harney & Sons — kedua-duanya dibumbui dengan kemanisan rempah pembakar yang lembut — adalah snek petang yang menarik, yang mungkin saya pilih untuk petang yang sejuk walaupun saya tidak dalam misi pelik ini.

Berikut adalah resipi kami untuk campuran rempah labu yang boleh anda buat di rumah

Sebaliknya, saya secara amnya mengelak kopi Starbucks dan rasa pahitnya, dan lelaran kacang dan minuman sejuk yang dibumbui labu secara tegas tidak mengubah pendapat saya. Saya juga cuba memasukkan krimer berempah labu dari Coffee Mate dan Starbucks, dan ia pasti tidak membantu. Tetapi sekali lagi, saya lebih suka susu biasa dalam kopi saya. Adakah anda suka Oreos? Kemudian anda mungkin akan menghargai penjelmaan musim luruh mereka, yang bau pedasnya melekat pada tangan saya lama selepas saya menggilapnya.

Semua memberitahu, percubaan saya tidak membuatkan saya selesa, hanya sejuk. Tidak mengikut suhu, sudah tentu. Semasa saya menulis ini, saya menyisir rambut saya menjadi simpul yang lembap dan terfikir untuk mengambil kipas dari tingkat atas. Tetapi ia memberi saya pengajaran: Walau bagaimanapun menarik, rempah labu tidak boleh menutup sifat sebenar apa-apa. Mantranya tidak cukup untuk meyakinkan saya bahawa hari-hari yang lebih sejuk dan lebih menyenangkan akan datang. Tetapi saya tidak apa-apa masih memerap dalam panas lewat musim panas dan makanannya seperti tomato merah lemak terakhir dan jagung mentega dan hamburger dihidupkan panggangan.

Dan sementara saya menikmatinya, saya hanya akan menikmati rempah labu sebagai sedikit monokultur yang popular pada zaman yang sukar ini. Saya tidak bersendirian dalam pemikiran itu. Baru-baru ini, Bartelme ternampak stesen servis berhampiran rumahnya menawarkan “penukaran minyak rempah labu,” dan ia membuatkan dia tersenyum. “Kita semua sedang bergurau sekarang.”

We want to say thanks to the author of this short article for this amazing content

Perspektif | Rempah labu menang. Sudah tiba masanya untuk menerimanya dan meneruskannya.


Find here our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/