Pertumbuhan KDNK Q3 China melebihi jangkaan tetapi terdapat risiko

  • Pertumbuhan KDNK Q3 China semakin pantas seperti yang dijangkakan, mengatasi f’cast
  • September menyaksikan aktiviti perindustrian yang lebih baik daripada jangkaan
  • Momentum eksport pudar, import mencerminkan permintaan yang lembap
  • Sekatan COVID yang berterusan, seretan utama kelemahan harta benda

BEIJING, 24 Okt (Reuters) – Ekonomi China pulih pada kadar yang lebih pantas daripada jangkaan pada suku ketiga, tetapi sekatan COVID yang ketat, kemerosotan hartanah yang berpanjangan dan risiko kemelesetan global mencabar usaha Beijing untuk memupuk kebangkitan yang teguh pada tahun hadapan .

Dibantu oleh langkah kerajaan untuk memulihkan aktiviti, keluaran dalam negara kasar (KDNK) dalam ekonomi kedua terbesar dunia itu meningkat 3.9% pada suku Julai-September tahun ke tahun, data rasmi menunjukkan pada hari Isnin, melebihi ramalan kadar 3.4% dalam Tinjauan Reuters dan mempercepatkan daripada kadar 0.4% pada suku kedua.

Tetapi permintaan yang lemah di dalam negeri dan eksport yang perlahan menunjukkan pemulihan yang teruk apabila China kelihatan bersedia untuk meneruskan strategi sifar-COVID sedia ada selepas negara itu menyelesaikan rombakan kepimpinan dua kali sedekad pada hari Ahad, dengan Xi Jinping memperoleh penggal ketiga sebagai setiausaha agung Parti Komunis yang memerintah.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Saham Hong Kong jatuh dan saham China jatuh pada hari Isnin, dengan yuan melemah, selepas barisan keahlian baharu badan induk tertinggi China meningkatkan kebimbangan di kalangan pelabur bahawa Xi akan menggandakan dasar yang didorong oleh ideologi dengan kos pertumbuhan ekonomi.

Pada asas suku tahunan, KDNK meningkat 3.9% pada suku ketiga, berbanding penurunan yang disemak sebanyak 2.7% pada April-Jun dan jangkaan kenaikan 3.5%.

Data itu pada asalnya dijadualkan untuk dikeluarkan pada 18 Oktober tetapi ditangguhkan di tengah-tengah Kongres Parti Komunis utama minggu lalu.

“Ekonomi China mempunyai daya tahan, potensi dan latitud yang hebat,” kata Xi kepada pemberita pada Ahad ketika beliau melancarkan pasukan kepimpinan tertinggi Parti Komunis untuk lima tahun akan datang.

“Asas kukuhnya tidak akan berubah, dan ia akan kekal pada trajektori positif dalam jangka masa panjang.”

Ekonomi dirangsang oleh sektor pembuatan, dengan data berasingan menunjukkan pengeluaran perindustrian pada September meningkat 6.3% daripada tahun sebelumnya, mengatasi jangkaan untuk keuntungan 4.5% dan 4.2% pada Ogos.

Walaupun pemulihan, ekonomi menghadapi cabaran dalam pelbagai bidang di dalam dan luar negara. Sekatan pandemik China dan persengketaan dalam sektor hartanah utamanya telah memburukkan lagi tekanan luar daripada krisis Ukraine dan kelembapan global akibat kenaikan kadar faedah untuk mengekang inflasi yang panas.

Tinjauan Reuters meramalkan pertumbuhan China perlahan kepada 3.2% pada 2022, jauh di bawah sasaran rasmi sekitar 5.5%, menandakan salah satu prestasi terburuk dalam hampir setengah abad.

SAKIT PERDAGANGAN

Dalam tanda-tanda tekanan berterusan, eksport meningkat 5.7% daripada tahun sebelumnya pada bulan September, mengatasi jangkaan tetapi masuk pada kadar paling perlahan sejak April. Import meningkat lemah 0.3%, melepasi anggaran pertumbuhan 1.0%.

Jualan runcit meningkat 2.5%, kehilangan ramalan untuk peningkatan 3.3% dan susut daripada kadar 5.4% Ogos, menggariskan permintaan domestik yang masih rapuh.

Khususnya, jualan katering turun 1.7% pada bulan September daripada kenaikan 8.4% pada bulan Ogos berikutan langkah kawalan COVID yang lebih ketat.

Kadar pengangguran bandar yang ditinjau melonjak sehingga 5.5% pada bulan September, tertinggi sejak Jun, dengan kadar pengangguran bagi pencari kerja berumur antara 16 dan 24 pada 17.9%.

Lebih penting lagi, harga rumah baharu bulan ke bulan jatuh untuk bulan kedua berturut-turut pada bulan September, mencerminkan keengganan pembeli rumah yang berterusan dalam sektor ekonomi yang penting apabila pemaju yang berhutang berlumba-lumba mengumpulkan sumber dan menyampaikan projek tepat pada masanya.

“Set data ini menghantar mesej penting bahawa walaupun langkah-langkah COVID telah menjadi lebih fleksibel kerana ia bergantung kepada jumlah kes COVID, sekatan masih menjadi ketidakpastian besar kepada ekonomi dengan latar belakang krisis hartanah,” kata Iris Pang, ketua ekonomi China di ING.

“Ketidakpastian ini bermakna keberkesanan dasar pro-pertumbuhan akan terjejas.”

Pembuat dasar telah melancarkan lebih daripada 50 langkah sokongan ekonomi sejak akhir Mei, berusaha untuk meningkatkan ekonomi bagi mengurangkan tekanan pekerjaan, walaupun melalui mereka telah mengecilkan kepentingan mencapai sasaran pertumbuhan, yang ditetapkan pada Mac.

Pinjaman bank baharu di China meningkat hampir dua kali ganda pada September berbanding bulan sebelumnya dan jauh melebihi jangkaan, dibantu oleh usaha bank pusat untuk memulihkan ekonomi.

“Dari segi dasar, dasar keseluruhan akan kekal menyokong,” kata Hao Zhou, ketua ekonomi di Guotai Junan International.

“Pada pandangan kami, dorongan dasar selanjutnya diperlukan untuk menggalakkan pemulihan ekonomi, tetapi pengurangan kadar faedah tambahan tidak mungkin berlaku semasa tempoh kenaikan kadar bank pusat global yang agresif.”

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Ryan Woo dan Ellen Zhang; Penyuntingan oleh Sam Holmes dan Jacqueline Wong

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to give thanks to the author of this short article for this awesome content

Pertumbuhan KDNK Q3 China melebihi jangkaan tetapi terdapat risiko


You can find our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/