Pfizer akan membayar $11.6 bln untuk Biohaven untuk memanfaatkan pasaran migrain

10 Mei (Reuters) – Pfizer Inc (PFE.N) berkata pada hari Selasa ia akan membayar $11.6 bilion untuk membeli Biohaven Pharmaceutical Holding Co (BHVN.N)membuat pertaruhan besar terhadap keupayaannya untuk meningkatkan jualan pil terlaris dalam kelas baru ubat migrain.

Lembaga pengarah kedua-dua syarikat telah meluluskan perjanjian itu, kata mereka. Saham Biohaven melonjak 70% kepada $141.31, manakala Pfizer naik sedikit pada $48.83.

Pfizer penuh dengan wang tunai daripada lonjakan hasil sekali dalam seumur hidup daripada vaksin dan terapeutik COVID-19 dan telah berkata ia sedang mencari untuk membeli syarikat atau ubat yang boleh menambah sekurang-kurangnya $25 bilion dalam jualan tahunan menjelang akhir tahun dekad.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pengeluar ubat yang berpangkalan di New York berkata ubat migrain Biohaven boleh melebihi $6 bilion dalam jualan tahunan pada kemuncaknya.

Aset utama yang diperoleh Pfizer daripada pemerolehan itu ialah Nurtec ODT yang telah diluluskan oleh Biohaven, yang tergolong dalam kelas rawatan migrain yang dipanggil perencat peptida berkaitan gen kalsitonin (CGRP). Syarikat itu juga mempunyai enam ubat migrain lain dalam pembangunan.

Nurtec, yang membawa masuk jualan $462.5 juta pada 2021, bersaing dengan dua pil perencat CGRP daripada AbbVie Inc. Dadah terlaris dalam kelas adalah ubat suntikan yang dijual oleh Eli Lilly and Co (LLY.N) dan Amgen Inc (AMGN.O).

“Ubat-ubatan oral CGRP, walaupun masih merupakan pendatang baru dalam ruang yang sangat kukuh, terus membuat kemajuan yang mantap dalam mengganggu pasaran migrain yang lebih luas di AS,” kata Ketua Eksekutif BioHaven Vlad Coric.

Biohaven meramalkan jualan Nurtec sebanyak $825 juta hingga $900 juta pada 2022.

Pfizer berkata ia menjangkakan pil akhirnya mengatasi pukulan.

Perjanjian itu menambah “francais migrain terobosan ke dalam portfolio kami, yang kemudiannya boleh kami tingkatkan dan bawa kepada lebih ramai pesakit dengan keupayaan komersial kami,” kata Ketua Pejabat Inovasi Perniagaan Pfizer Aamir Malik pada panggilan persidangan.

Pfizer berkata ia akan menggandakan saiz tenaga jualan Nurtec, yang akan membolehkannya memanggil 70,000 doktor tambahan di Amerika Syarikat. Ia mengunjurkan bahawa pil perencat CGRP akhirnya akan mewakili sekitar 40% daripada preskripsi untuk ubat migrain, meningkat daripada sekitar 5% pada masa ini.

Di bawah syarat perjanjian itu, Pfizer akan memperoleh semua saham Biohaven yang belum dimilikinya dengan harga tunai $148.50 sesaham, premium 78.6% kepada harga penutup hari Isnin. Ia mengambil 2.6% kepentingan dalam Biohaven pada bulan November.

Pfizer bercadang untuk menukar ubat bukan migrain Biohaven menjadi sebuah syarikat awam baharu, katanya. Pemegang saham Biohaven akan menerima 0.5 saham syarikat baharu untuk setiap saham saham Biohaven yang mereka miliki sekarang.

Bersama-sama dengan kebanyakan sektor bioteknologi, saham Biohaven telah jatuh mendadak dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kehilangan 45% daripada nilainya sejak ia mencecah $151.26 pada bulan Oktober.

“Satu berat pada sektor ini ialah kekurangan relatif M&A sejak akhir-akhir ini, dan… kami fikir berita ini mungkin hanya apa yang diarahkan oleh doktor untuk memulihkan sentimen,” kata penganalisis Piper Sandler, Christopher Raymond.

Perjanjian Biohaven adalah yang terbesar Pfizer sejak pembelian $14 bilion pembuat ubat kanser Medivation pada 2016.

“Pelabur akan menyukai perjanjian ini,” kata penganalisis Wells Fargo Mohit Bansal dalam nota. “Memandangkan kunci kira-kira Pfizer yang kukuh, ini masih merupakan pemerolehan kecil dan kami menjangkakan lebih banyak tawaran sebegitu.”

Pembelian Biohaven ialah tawaran terbesar Pfizer sejak 2016
Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Manas Mishra di Bengaluru; Penyuntingan oleh Arun Koyyur dan Bill Berkrot

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to give thanks to the author of this short article for this outstanding web content

Pfizer akan membayar $11.6 bln untuk Biohaven untuk memanfaatkan pasaran migrain


Check out our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/