Pfizer berkata tangkapan COVID-19 yang diubah suai meningkatkan perlindungan terhadap varian omicron

Picagari disediakan dengan vaksin Pfizer COVID-19 di klinik vaksinasi di Chester, Pa., pada 15 Dis, 2021. Pfizer berkata mengubahsuai vaksin COVID-19 untuk menyasarkan varian omicron dengan lebih baik adalah selamat dan meningkatkan perlindungan.

Matt Rourke/AP


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Matt Rourke/AP


Picagari disediakan dengan vaksin Pfizer COVID-19 di klinik vaksinasi di Chester, Pa., pada 15 Dis, 2021. Pfizer berkata mengubahsuai vaksin COVID-19 untuk menyasarkan varian omicron dengan lebih baik adalah selamat dan meningkatkan perlindungan.

Matt Rourke/AP

Pfizer mengumumkan pada hari Sabtu bahawa mengubahsuai vaksin COVID-19 untuk menyasarkan varian omicron dengan lebih baik adalah selamat dan berkesan — hanya beberapa hari sebelum pengawal selia membahaskan sama ada akan menawarkan suntikan penggalak yang dikemas kini kepada rakyat Amerika pada musim gugur ini.

Vaksin yang digunakan pada masa ini di AS masih menawarkan perlindungan yang kuat terhadap penyakit COVID-19 yang teruk dan kematian – terutamanya jika orang telah mendapat dos penggalak. Tetapi vaksin tersebut menyasarkan strain coronavirus asal dan keberkesanannya terhadap sebarang jangkitan menurun dengan ketara apabila mutan omicron super berjangkit muncul.

Kini dengan saudara-mara omicron yang lebih mudah ditularkan tersebar secara meluas, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan sedang mempertimbangkan untuk memesan perubahan resipi untuk vaksin yang dibuat oleh kedua-dua Pfizer dan pesaing Moderna dengan harapan penggalak yang diubah suai dapat melindungi dengan lebih baik daripada satu lagi lonjakan COVID-19 yang dijangka pada musim gugur dan musim sejuk ini. .

Pfizer dan rakan kongsinya BioNTech mengkaji dua cara berbeza untuk mengemas kini tangkapan mereka — hanya menyasarkan omicron, atau penggalak gabungan yang menambah perlindungan omicron pada vaksin asal. Mereka juga menguji sama ada untuk mengekalkan dos standard hari ini — 30 mikrogram — atau menggandakan kekuatan tangkapan.

Dalam kajian ke atas lebih 1,200 orang dewasa pertengahan umur dan lebih tua yang sudah mendapat tiga dos vaksin, Pfizer berkata kedua-dua pendekatan penggalak mendorong lonjakan besar dalam antibodi melawan omikron.

“Berdasarkan data ini, kami percaya kami mempunyai dua calon disesuaikan omicron yang sangat kuat,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer Albert Bourla dalam satu kenyataan.

Penggalak omicron sahaja Pfizer mencetuskan tindak balas imun yang paling kuat terhadap varian itu.

Tetapi ramai pakar mengatakan suntikan gabungan mungkin pendekatan terbaik kerana ia akan mengekalkan manfaat terbukti vaksin COVID-19 yang asli sambil menambah perlindungan baharu terhadap omicron. Dan Pfizer berkata sebulan selepas orang menerima pukulan kombonya, mereka mengalami peningkatan 9 hingga 11 kali ganda dalam antibodi melawan omikron. Itu lebih daripada 1.5 kali lebih baik daripada dos lain vaksin asal.

Dan yang penting, kajian makmal awal menunjukkan tangkapan tweak juga menghasilkan antibodi yang mampu melawan saudara mara yang berbeza secara genetik omicron bernama BA.4 dan BA.5, walaupun tahap tersebut tidak setinggi itu.

Moderna baru-baru ini mengumumkan hasil yang serupa daripada ujian pukulan gabungannya, yang dipanggil oleh saintis sebagai vaksin “bivalen”.

Kajian itu tidak direka untuk menjejaki sejauh mana penggalak yang dikemas kini menghalang kes COVID-19. Juga tidak jelas berapa lama sebarang perlindungan tambahan akan bertahan.

Tetapi penasihat saintifik FDA akan membahaskan data secara terbuka pada hari Selasa, ketika mereka bergelut sama ada untuk mengesyorkan perubahan kepada resipi vaksin – sebelum keputusan serupa oleh negara lain.

We want to say thanks to the author of this article for this amazing web content

Pfizer berkata tangkapan COVID-19 yang diubah suai meningkatkan perlindungan terhadap varian omicron


Visit our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/