Pound Britain jatuh ke paras terendah baharu berbanding dolar selepas cukai dikurangkan

LONDON – Pound Britain mencecah paras terendah sepanjang masa Isnin berbanding dolar AS di tengah-tengah kebimbangan pasaran mengenai rancangan kerajaan baharu untuk meningkatkan pertumbuhan selepas ia mendedahkan perubahan terbesar kepada sistem cukai dalam tempoh 50 tahun.

Penurunan mendadak dalam nilai paun memberi tekanan kepada kerajaan Britain ketika ia bergelut dengan hutang awam yang melambung tinggi dan krisis kos sara hidup, di tengah-tengah kemerosotan keyakinan pelabur. Ia juga meningkatkan prospek bahawa bank pusat Britain mungkin campur tangan dalam pasaran mata wang untuk menyokong pound.

Kemerosotan Sterling sebahagiannya mencerminkan kekuatan dolar AS, yang telah dirangsang oleh kadar faedah yang lebih tinggi. Tetapi paun juga telah jatuh berbanding euro, menunjukkan kebimbangan khusus tentang ekonomi British.

Siapa Liz Truss, perdana menteri UK yang baharu?

Pound jatuh ke paras terendah pada $1.0327 dalam dagangan Asia pada awal Isnin, sebelum kembali pulih dan stabil sekitar $1.07 — masih turun jauh daripada kedudukannya pada pagi Jumaat sebelum kerajaan melancarkan “bajet mini”nya.

Mata wang yang lebih lemah, sudah tentu, tidak semestinya mencerminkan ekonomi yang lemah. Dalam banyak kes, ia mungkin berfaedah, contohnya menjadikan eksport British lebih murah untuk pengguna di Amerika Syarikat — dan oleh itu, paun yang lemah akan meningkatkan jualan luar negara untuk syarikat yang berorientasikan eksport. Tetapi ini bermakna bahawa apa-apa sahaja dalam denominasi dolar, seperti kos tenaga, akan melonjak untuk pengguna.

Ia adalah berita baik untuk pelancong AS di United Kingdom, yang tiba-tiba mendapati bahawa dolar mereka pergi jauh lebih jauh.

Namun dalam hal ini, ia seolah-olah menggambarkan hilangnya keyakinan terhadap keupayaan kerajaan menguruskan kewangan negara.

Pada hari Jumaat, Kwasi Kwarteng, canselor baru perbendaharaan, atau menteri kewangan, mengumumkan pakej pemotongan cukai bernilai 45 bilion pound ($48 bilion). Kadar tertinggi 45 peratus untuk cukai pendapatan telah dikurangkan, had untuk bonus jurubank akan dimansuhkan, dan cukai ke atas pembelian rumah telah dipotong – langkah yang sebahagian besarnya akan membantu lebih ramai warga kaya dengan harapan mereka akan meningkatkan perbelanjaan mereka.

Walaupun perdana menteri baharu, Liz Truss, telah mengikrarkan pemotongan cukai semasa kempen kepimpinannya, skala pemotongan itu masih mengejutkan ramai pemerhati ekonomi.

“Dalam persekitaran ekonomi semasa ia adalah satu perjudian yang besar,” menulis Thomas Pope, seorang ahli ekonomi dengan Institut Kerajaan. Ini adalah perubahan besar daripada dasar pendahulu Truss, Boris Johnson, yang tahun lalu telah mengumumkan kenaikan cukai untuk membantu membayar bagi memerangi wabak itu.

Kerajaan Britain yang baharu berharap dengan mengurangkan cukai dan peraturan, ia akan dapat menjana pertumbuhan yang akan membantu membiayai perkhidmatan awam dan akhirnya membayar hutang.

Truss, yang baru tiga minggu dalam pekerjaan baharunya, telah mempertahankan bonanza pemotongan cukai.

Dalam baru-baru ini temudugaJake Tapper dari CNN menyatakan kepada Truss bahawa parti pembangkang British mengatakan bahawa rancangannya “secara melulu meningkatkan defisit” dan Presiden Biden “pada dasarnya, mengatakan pendekatan anda tidak berkesan.”

Minggu lepas, Biden tweeted: “Saya muak dan bosan dengan ekonomi yang merudum. Ia tidak pernah berkesan.” Beliau merujuk kepada ekonomi bahagian penawaran yang terkenal oleh Presiden Ronald Reagan, yang menyerupai pendekatan Truss.

Dalam temu bual itu, Truss menjawab: “UK mempunyai salah satu tahap hutang paling rendah dalam G-7. Tetapi kita mempunyai salah satu tahap cukai tertinggi. Pada masa ini, kami mempunyai kadar cukai tertinggi selama 70 tahun. Dan apa yang saya tekad untuk lakukan sebagai perdana menteri, dan apa yang canselor bertekad untuk lakukan, adalah memastikan kami memberi insentif kepada perniagaan untuk melabur. Dan kami juga membantu rakyat biasa dengan cukai mereka.”

Truss meneruskan: “Itulah sebabnya saya rasa tidak wajar untuk memiliki insurans nasional yang lebih tinggi dan cukai syarikat yang lebih tinggi, kerana itu akan menyukarkan kami untuk menarik pelaburan yang kami perlukan di UK. Ia akan menjadi lebih sukar untuk menjana pekerjaan baharu tersebut. ”We would love to give thanks to the author of this post for this incredible material

Pound Britain jatuh ke paras terendah baharu berbanding dolar selepas cukai dikurangkan


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/