Pound Britain menjunam ke rekod rendah berbanding dolar

Kejatuhan hampir 5% kepada hanya di atas $1.03 datang semasa dagangan di Asia dan Australia pada hari Isnin dan melanjutkan terjunan 3.6% dari hari Jumaat, mendorong ramalan pound boleh menjunam ke pariti dengan dolar AS. Ia pulih sedikit apabila pedagang Eropah datang dalam talian, meningkat semula kepada $1.07.

The kemerosotan mata wang berikutan pengumuman Canselor Perbendaharaan British Kwasi Kwarteng pada hari Jumaat bahawa United Kingdom akan melaksanakan pemotongan cukai terbesar dalam tempoh 50 tahun pada masa yang sama dengan meningkatkan pinjaman dan perbelanjaan kerajaan.

Langkah-langkah fiskal pemotongan cukai baharu, termasuk membatalkan rancangan untuk kenaikan cukai perbadanan dan mengurangkan kadar tertinggi cukai pendapatan, telah dikritik sebagai “ekonomi yang merosot” oleh Parti Buruh pembangkang malah dicela oleh ahli-ahli Canselor. parti Konservatif sendiri.

Kwarteng meningkat dua kali ganda pada hujung minggu, membayangkan dalam temu bual TV Ahad tentang lebih banyak pemotongan cukai akan datang, berkata langkah Jumaat adalah “hanya permulaan” apabila kerajaan berusaha sedaya upaya untuk pertumbuhan.

Bekas canselor Tory Lord Ken Clarke mengkritik pemotongan cukai pada hari Ahad, mengatakan ia boleh membawa kepada kejatuhan pound.

“Saya khuatir itu jenis perkara yang biasanya dicuba di negara-negara Amerika Latin tanpa kejayaan,” kata Clarke dalam temu bual dengan radio BBC.

Pound telah dibelasah oleh rentetan data ekonomi yang lemah, tetapi juga kenaikan tajam dolar AS, pelaburan tempat selamat yang menyaksikan aliran masuk dalam masa ketidaktentuan.

Euro juga mencecah paras terendah 20 tahun selepas Giorgia Meloni mendakwa kemenangan dalam pilihan raya umum di Itali. Pelabur memantau kerajaan paling kanan sejak era fasis Benito Mussolini, yang telah menimbulkan kebimbangan mengenai perpaduan dalam Kesatuan Eropah.

Tetapi pound lebih menderita daripada kebanyakannya disebabkan oleh prospek ekonomi di United Kingdom, yang menghadapi inflasi tertinggi di kalangan negara G7, dan perjudian fiskal besar kerajaan terhadap pertumbuhan. Ia telah kehilangan hampir 21% setakat tahun ini, berbanding dengan kejatuhan sebanyak 15% dalam euro.

Rekod terendah sebelum ini untuk pound British berbanding dolar AS adalah 37 tahun yang lalu pada 25 Februari 1985, apabila 1 paun bernilai lebih sedikit daripada $1.05.

“Sekiranya terdapat sebarang peningkatan kepada perang di Ukraine…kita akan melihat penurunan mendadak dalam Pound dan juga Euro,” kata Clifford Bennett, ketua ekonomi di ACY Securities, sebuah firma broker Australia.

“Seseorang tidak seharusnya memandang rendah krisis yang melanda seluruh Eropah pada masa ini dan pound lebih terdedah daripada kebanyakannya,” katanya.

Dolar adalah super duper perkasa sekarang. Inilah maksudnya untuk anda

Pasaran Asia dan mata wang retak

Dolar AS yang melonjak juga menyebabkan mata wang utama Asia jatuh pada hari Isnin.

Yuan China merosot 0.5% di pasaran darat ke paras terendah dalam tempoh lebih 28 bulan. Yuan luar pesisir jatuh 0.4%.

Penurunan pesat mendorong Bank Rakyat China untuk mengenakan keperluan rizab risiko sebanyak 20% ke atas jualan hadapan pertukaran asing bank kepada pelanggan, mulai Rabu. Itu sepatutnya menjadikannya lebih mahal untuk membeli mata wang asing melalui derivatif, yang mungkin memperlahankan kadar penurunan yuan.

Di tempat lain di rantau ini, yen Jepun turun 0.6% berbanding dolar kepada 144. Khamis lalu, bank pusat Jepun campur tangan dalam pasaran mata wang buat pertama kali sejak 1998 untuk menyokong yen apabila mencecah 145. Yen melantun sedikit berikutan campur tangan, tetapi tidak lama kemudian meneruskan kejatuhan.
Inflasi adalah masalah global. Begini cara bank pusat menanganinya
Pasaran saham di Asia juga masuk kegawatan pada hari Isnin, selepas saham AS dijual pada hari Jumaat kerana kebimbangan terhadap kemelesetan ekonomi semakin meningkat.
Korea Selatan Kospi (KOSPI) merosot 2.7%, Jepun Nikkei 225 (N225) turun 2.4%, dan S&P/ASX 200 Australia turun 1.4%. China Indeks Komposit Shanghai (SHCOMP) turun 0.1%.

“Sentimen risiko telah menerima tamparan hebat oleh tindakan dan panduan dasar terbaru Fed,” kata penganalisis DBS dalam laporan penyelidikan pada hari Isnin.

Rizab Persekutuan pada hari Rabu meluluskan kenaikan 75 mata asas ketiga berturut-turut dalam langkah agresif untuk menangani inflasi panas yang melanda ekonomi AS.

Walaupun tanpa tindakan Fed, Eropah sedang menghadapi kemelesetan akibat perang di Ukraine, dan China sedang melihat “dinamik pertumbuhan yang agak lemah” kerana faktor domestik, kata penganalisis DBS.

“Selain itu, penurunan mendadak dalam mudah tunai dolar AS dan kadar faedah AS yang lebih tinggi secara mendadak, prospek ekonomi dunia kelihatan sangat tidak menentu,” tambah mereka.

Pembetulan: Versi sebelumnya cerita ini salah nyatakan penurunan dalam paun pada hari Jumaat.

We would love to thank the author of this article for this outstanding content

Pound Britain menjunam ke rekod rendah berbanding dolar


Visit our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/