Powell Fed ke Amerika: Bersiap sedia untuk menghadapi lebih banyak kesakitan di hadapan

“Kami sentiasa memahami bahawa memulihkan kestabilan harga sambil mencapai peningkatan yang agak sederhana dalam pengangguran dan pendaratan lembut akan menjadi sangat mencabar,” kata Powell.

Kenaikan kadar terkini berlaku hanya beberapa minggu sebelum pilihan raya pertengahan penggal, dan sementara bank pusat secara amnya mengekalkan sokongan politik untuk langkah itu, termasuk daripada Presiden Joe Biden dan hampir semua Republikan, terdapat penolakan yang semakin meningkat.

“Hari ini Fed memutuskan untuk mempertaruhkan pengangguran besar-besaran dalam usaha menentang inflasi,” Janelle Jones, bekas ketua ekonomi di Jabatan Buruh Biden yang kini berada di Kesatuan Antarabangsa Pekerja Perkhidmatan, tweet. “Meningkatkan kadar faedah, dan mendorong ekonomi ke arah kemelesetan, akan mengakibatkan berjuta-juta pekerja menganggur atau mengambil pemotongan gaji.”

Bagi pihak mereka, pegawai Fed berharap perjuangan inflasi akan dimenangi sebahagian besarnya menjelang 2024, di mana mereka menjangkakan untuk mula mengurangkan kadar kembali ke tahap yang kurang menghukum.

Adakah ada lagi yang perlu kita ketahui?

Kenaikan kadar tiga perempat daripada mata peratusan – tiga kali ganda peningkatan sejarah biasa – membawa kadar pinjaman utama Fed ke tahap tertinggi sejak 2008, dan ia telah mencapai tahap itu pada kadar yang sangat pantas. Kadar itu kini berada di antara 3 peratus dan 3.25 peratus, hanya enam bulan selepas ia hampir sifar, pergerakan yang telah menyebabkan kadar gadai janji melonjak dan saham menjunam (pengguna masih berbelanja). Pegawai menjangkakan untuk meneruskan kadar hiking melepasi 4 peratus menjelang akhir tahun ini.

Ditanya sama ada unjuran Fed untuk pengangguran membayangkan pegawai tidak lagi mengharapkan untuk mengelakkan kemelesetan yang menyakitkan, Powell mengakui bahawa ramalan mereka adalah untuk peningkatan “sederhana” dalam kadar pengangguran mengikut piawaian sejarah kepada 4.4 peratus tahun depan, berdasarkan seberapa cepat mereka melihat inflasi pelonggaran.

Ini kerana keadaan ekonomi semasa tidak seperti mana-mana kempen kenaikan kadar Fed sebelum ini.

Pertama, pembukaan pekerjaan boleh jatuh tanpa menyebabkan banyak peningkatan dalam kadar pengangguran. Kedua, pasaran mahupun pengguna tidak menjangkakan bahawa inflasi akan terus kekal setinggi ini. Dan ketiga, kejutan bekalan yang mendorong tekanan harga mula perlahan-lahan bertambah baik.

“Sejauh mana faktor ini akan menjadi sangat penting dalam urutan peristiwa ini, ia masih perlu dilihat,” kata Powell.

Terdapat beberapa mesej penting lain daripada ketua bank pusat. Mari kita pecahkan Fedspeak:

“Peserta terus melihat risiko kepada inflasi sebagai wajaran ke atas.”

Ini bermakna pegawai Fed lebih bimbang bahawa inflasi tiba-tiba akan menjadi lebih buruk daripada itu secara tidak dijangka akan menjadi lebih baik. Hasilnya? Bank pusat tersilap langkah untuk naik lebih tinggi dan lebih pantas kerana ia tidak mahu orang ramai terbiasa dengan lonjakan harga dan mula membina mereka ke dalam keputusan belanjawan mereka, di mana jangkaan menjadi berakar umbi.

“Mesej utama saya tidak berubah sejak Jackson Hole.”

Ini merujuk kepada ucapannya yang pendek dan meletus — baik, untuk ketua Fed yang berhati-hati — pada persidangan tahunan bank pusat di Jackson Hole, Wyo. Mesej tegas Powell pada masa itu? Sakit datang. Dia memberitahu pelabur dan orang ramai bahawa tiada apa yang berlaku sejak Ogos yang memberinya lebih keselesaan tentang inflasi.

“Ia berkemungkinan mengambil sedikit masa untuk melihat kesan penuh perubahan keadaan kewangan terhadap inflasi; kami amat prihatin untuk itu … Pada satu ketika, adalah wajar untuk memperlahankan kadar kenaikan kadar.”

Fed menaikkan kadar dengan cepat, dan walaupun itu mengurangkan kekayaan rakyat Amerika (harga saham telah jatuh, pasaran perumahan terumbang-ambing) dan kadar faedah meningkat, ia mungkin mengambil masa berbulan-bulan untuk mula menjejaskan tingkah laku perbelanjaan orang ramai. Buat masa ini, bank pusat sedang cuba untuk mendapatkan kadar ke paras yang diyakini secara dalaman oleh mereka yang bergelut akan mencukupi untuk menyejukkan inflasi. Tetapi akhirnya, Fed perlu mula bergerak lebih perlahan untuk melihat sekeliling dan mengukur sama ada langkahnya berkesan.

“Kami tidak tahu, tiada siapa yang tahu, sama ada proses ini akan membawa kepada kemelesetan ekonomi atau jika ya, betapa ketaranya kemelesetan itu.”

Yang ini tidak memerlukan banyak terjemahan: Powell tidak membuat apa-apa janji tentang apa yang akan berlaku kepada ekonomi. Menurunkan inflasi adalah pekerjaan No. 1.

Kate Davidson menyumbang kepada laporan ini.

We would love to thank the writer of this short article for this awesome content

Powell Fed ke Amerika: Bersiap sedia untuk menghadapi lebih banyak kesakitan di hadapan


Check out our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/