Produk aerosol berisiko tinggi untuk benzena, kata saintis yang mendorong ingatan semula

Unilever menarik balik produk aerosol syampu kering yang dijual di seluruh negara kerana ia mungkin mengandungi tahap benzena yang tinggi, karsinogen manusia. Penarikan semula itu adalah yang terbaru daripada setengah dozen setakat tahun ini, dengan bahan kimia penyebab kanser muncul dalam produk termasuk deodoran, pembersih tangan dan pelindung matahari.

Orang ramai harus memandang serius penarikan balik berkaitan benzena, kerana ia melibatkan bahan cemar yang jauh lebih berbahaya daripada kebanyakan, menurut David Light, Ketua Pegawai Eksekutif Valisure, makmal bebas di New Haven, Connecticut, yang memaklumkan Pentadbiran Makanan dan Dadah tentang penemuannya tentang benzena dalam semburan pelindung matahari tahun lepas.

“Benzena adalah molekul yang tidak baik – ia berada di bahagian paling atas senarai 70 pelarut FDA untuk tidak digunakan, ” kata Light kepada CBS MoneyWatch, sambil menambah bahawa tidak seperti beberapa bahan kimia, “tidak ada hujah sama ada ia menyebabkan kanser atau tidak. dalam diri manusia.”

Itu tidak bermakna sesiapa yang telah menggunakan salah satu produk yang ditarik balik akan mendapat kanser, tegas Light, seorang usahawan bioteknologi dan saintis. Namun, “Benzene tidak boleh dikelirukan dengan banyak bidang kebimbangan lain. Ini adalah sebatian yang sangat bermasalah, dan ia tidak boleh diabaikan,” katanya.

“Walaupun jumlah yang kecil membentuk tindakan yang besar,” tambah Light, memetik penarikan balik global yang berlaku selepas benzena ditemui dalam botol air mineral Perrier lebih tiga dekad lalu.

Produk jenis aerosol lebih berisiko mengandungi benzena daripada sfera umum produk pengguna, begitu juga produk terbitan petroleum seperti gel, losyen, krim dan pelindung matahari, kata Light.

Bahan kimia itu bukan ramuan dalam mana-mana produk yang ditarik balik, tetapi berkemungkinan disebabkan oleh produk petroleum lain seperti butana, yang jika tidak ditapis dengan betul boleh akhirnya mengandungi komponen lain seperti benzena, jelas Light.

“Malangnya semakin banyak kami mencari, semakin banyak yang kami temui,” katanya mengenai ujian Valisure, yang lewat tahun lalu dipetisyen FDA untuk produk menarik balik selepas ia mengesan benzena dalam 54% daripada 108 kelompok daripada 30 jenama produk semburan badan.

Penarikan balik terbaru termasuk produk aerosol syampu kering yang dibuat sebelum Oktober 2021 daripada jenama Dove, Nexxus, Suave, TIGI (Rockaholic and Bed Head), dan TRESemmé, kata syarikat itu dalam satu notis diterbitkan minggu lepas oleh FDA. (Lihat di sini untuk senarai lengkap produk yang ditarik balik dan kod UPC.)

Siasatan dalaman oleh Unilever mengenal pasti propelan sebagai sumber, dan syarikat itu bekerjasama dengan pembekal propelannya untuk menangani isu itu, katanya.

Orang yang membeli produk syampu kering aerosol yang terjejas harus berhenti menggunakannya dan melawat UnileverRecall.com untuk arahan pembayaran balik.

image-2-134.jpg
Foto beberapa produk yang dipanggil semula oleh Unilever.

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS


Penarikan balik itu adalah yang kedua tahun ini bagi Unilever yang melibatkan produk yang mungkin mengandungi benzena. Konglomerat itu menjual kira-kira 400 produk di seluruh dunia, daripada ais krim Ben & Jerry kepada mayonis Hellmann.

Pendedahan kepada benzena boleh mengakibatkan kanser termasuk leukemia dan kanser darah sumsum darah, serta gangguan darah yang mengancam nyawa. Pendedahan harian kepada benzena dalam produk yang ditarik balik pada tahap yang dikesan dalam ujian “tidak akan dijangka menyebabkan akibat kesihatan yang buruk,” kata Unilever.

Bahan kimia yang biasa dijumpai

Salah satu bahan kimia yang paling biasa dibuat di AS, benzena terdapat dalam petrol dan asap rokok, mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS. Orang ramai biasanya terdedah dengan menghirup bahan kimia di udara, tetapi mereka juga boleh menyerapnya ke dalam badan mereka dengan menyentuh produk petroleum, atau dengan makan atau minum makanan atau minuman yang tercemar.

Unilever pada akhir Mac teringat semula dua antipeluh perlindungan aerosol perlindungan 24 jam selepas semakan dalaman mendapati paras benzena sedikit meningkat dalam beberapa sampel.

Empat syarikat lain telah menarik balik produk tahun ini selepas mendapati benzena dalam sampel, dan lebih daripada setengah dozen penarikan balik datang atas sebab yang sama tahun lepas.

Pada bulan Disember, contohnya, Procter & Gamble teringat syampu kering aerosol dan produk semburan perapi daripada enam jenama yang dijual di seluruh negara selepas menemui benzena dalam beberapa daripadanya.

Tetapi benzena bukanlah satu-satunya bahan kimia yang menyebabkan kanser yang menimbulkan kebimbangan bagi pengguna dan pembuat produk penjagaan diri.

Saman yang difailkan pada hari Jumaat terhadap L’Oreal mendakwa bahawa bahan kimia dalam pelurus rambut syarikat Perancis itu menyebabkan kanser rahim seorang wanita. Saman mengenai “phthalates dan bahan kimia yang mengganggu endokrin lain” dibuat beberapa hari selepas a belajar mengaitkan penggunaan produk tersebut dengan kanser rahim.

L’Oreal tidak menjawab kepada permintaan untuk komen.

We would like to give thanks to the author of this short article for this amazing material

Produk aerosol berisiko tinggi untuk benzena, kata saintis yang mendorong ingatan semula


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/