‘Produk kami, peraturan kami’: Rusia menghantar loceng penggera yang berbunyi ke atas bekalan gas musim sejuk Eropah

Miller dari Gazprom berkata dia tidak melihat penyelesaian kepada isu peralatan yang berterusan di sebahagian daripada saluran paip Nord Stream 1.

Agensi Anadolu | Agensi Anadolu | Imej Getty

LONDON – Amaran buruk daripada gergasi tenaga Rusia yang disokong kerajaan Gazprom telah mencetuskan kebimbangan mengenai musim sejuk bergelora yang lain untuk bekalan gas Eropah.

Ketika gelombang panas pra-musim panas melanda Eropah barat minggu ini, penggubal dasar di rantau ini berebut-rebut untuk mengisi storan bawah tanah dengan bekalan gas asli untuk menyediakan isi rumah dengan bahan api yang mencukupi untuk memastikan lampu menyala dan rumah tetap hangat sebelum sejuk kembali.

Kebimbangan kekurangan gas musim sejuk yang teruk didorong oleh risiko gangguan bekalan penuh kepada EU – yang menerima kira-kira 40% gasnya melalui saluran paip Rusia. Blok itu cuba mengurangkan pergantungannya kepada hidrokarbon Rusia dengan pantas sebagai tindak balas kepada serangan Kremlin selama hampir empat bulan di Ukraine.

Kebimbangan ramai adalah betapa boleh dipercayai aliran gas Rusia ke Eropah ketika konflik berterusan dan sekatan ekonomi menggigit. Malah, Moscow telah pun memotong bekalan gas untuk Finland, PolandBulgaria Denmark Orstedfirma Belanda Gasterra dan gergasi tenaga Shell untuknya kontrak Jermandi seluruh pertikaian pembayaran gas-untuk-rubel.

Baru-baru ini, Gazprom Rusia memilih untuk mengehadkan lagi bekalan melalui saluran paip Nord Stream 1 yang bermula dari Rusia ke Jerman di bawah Laut Baltik, dan mengurangkan aliran ke Itali.

Gazprom pada hari Rabu memetik masalah teknikal untuk pemotongan bekalan, berkata masalah itu berpunca daripada kelewatan pemulangan peralatan yang diservis oleh Siemens Energy Jerman di Kanada. Austria dan Slovakia juga telah melaporkan pengurangan bekalan dari Rusia.

Lebih-lebih lagi, dalam komen berapi-api mungkin telah menghantar loceng penggera berdering di seluruh blok itu, Ketua Pegawai Eksekutif Gazprom Alexei Miller berkata Khamis bahawa Rusia akan bermain mengikut peraturannya sendiri selepas firma itu mengurangkan separuh bekalan ke Jerman.

“Produk kami, peraturan kami. Kami tidak bermain mengikut peraturan yang tidak kami cipta,” kata Miller semasa sesi panel di Forum Ekonomi Antarabangsa St. Petersburg, menurut The Moscow Times.

Miller dilaporkan berkata pemulangan peralatan di stesen pemampat Portovaya – sebahagian daripada saluran paip Nord Stream 1 yang membawa gas Rusia ke Jerman – telah dihalang oleh sekatan ekonomi yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Dia menambah bahawa dia tidak melihat penyelesaian kepada masalah itu.

Injap pengatur aliran di stesen pengukur gas asli di Moldova.

Bloomberg | Bloomberg | Imej Getty

Menteri Ekonomi Jerman Robert Habeck telah menolak dakwaan bahawa sekatan Barat harus dipersalahkan dan menyelar sekatan bekalan Rusia sebagai “keputusan politik” yang direka untuk mengganggu rantau itu dan meningkatkan harga gas.

Harga gas Belanda borong, penanda aras Eropah untuk perdagangan gas asli, melonjak sebanyak 9% semasa urus niaga pagi Jumaat, sebelum mengurangkan keuntungan.

Amaran catuan tenaga

Pertikaian terbaharu itu nampaknya menegaskan semula risiko bagi negara-negara Eropah yang sangat bergantung kepada gas Rusia, terutamanya di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat bahawa Moscow boleh melaksanakan pemerasan yang lebih luas pada bekalan dalam beberapa bulan akan datang.

Menggariskan keseriusan kebimbangan ini, ketua eksekutif IEA Faith Birol diberi amaran minggu lepas bahawa negara EU mungkin menghadapi risiko catuan tenaga musim sejuk jika negara anggota tidak mengambil lebih banyak langkah untuk meningkatkan kecekapan tenaga.

Suruhanjaya Eropah, cabang eksekutif EU, berkata pada hari Jumaat ia menyedari pengumuman Gazprom bahawa ia akan mengurangkan aliran melalui Nord Stream 1 serta penghantaran kepada beberapa syarikat di seluruh EU.

Jurucakap blok itu menyifatkan langkah itu sebagai “satu lagi contoh Gazprom dan Rusia menggunakan bekalan tenaganya sebagai alat pemerasan.”

“Berdasarkan pertukaran kami dengan pihak berkuasa negara semalam melalui Kumpulan Koordinasi Gas, tidak ada tanda keselamatan segera bagi risiko bekalan, tetapi kami akan terus memantau keadaan dengan teliti dan terus berhubung dengan pihak berkuasa negara negara yang terjejas, “tambah mereka.

Ia belum diketahui lagi bila atau jika aliran gas Nord Stream 1 akan kembali ke paras normal.

We would love to thank the writer of this post for this incredible material

‘Produk kami, peraturan kami’: Rusia menghantar loceng penggera yang berbunyi ke atas bekalan gas musim sejuk Eropah


You can view our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/