QT Fed: Jumlah Aset Turun sebanyak $139 Billion daripada Peak

Ia berpegang pada rancangan, QT seperti jam: Perkara yang Fed lakukan dalam butiran dan carta, dan super-geek saya menyelam lebih menyeronokkan ke dalam pasaran “Untuk Diumumkan” untuk MBS.

Oleh Serigala Richter untuk JALAN SERIGALA.

Pengetatan kuantitatif (QT) Rizab Persekutuan melengkapkan tempoh tiga bulan fasa masuknya pada 31 Ogos. Semasa fasa masuk QT, rancangan itu meminta Fed membenarkan pegangan sekuriti Perbendaharaan turun sehingga $30 bilion setiap bulan dengan membiarkannya matang tanpa diganti, dan membenarkan sekuriti bersandarkan gadai janji (MBS) turun sehingga $17.5 bilion sebulan, kebanyakannya daripada pembayaran prinsipal lulus.

Pada bulan September, kadar QT secara kasar meningkat dua kali ganda dengan had dua kali ganda kepada $60 bilion sebulan untuk sekuriti Perbendaharaan dan kepada $35 bilion untuk MBS. Jadi bagaimana ia berlaku pada bulan Ogos?

Jumlah aset pada Fed kunci kira-kira mingguan setakat 31 Ogos, dikeluarkan pada 1 September, turun sebanyak $25 bilion daripada minggu sebelumnya, sebanyak $48 bilion daripada kunci kira-kira 3 Ogos, dan sebanyak $139 bilion daripada puncak pada 13 April, kepada $8.83 trilion, terendah sejak 12 Januari .

QE mencipta wang yang dipam oleh Fed ke dalam pasaran kewangan dengan membeli sekuriti daripada peniaga utamanya, yang kemudiannya menghantar wang ini mengejar aset di pasaran kewangan dan di pasaran lain, termasuk hartanah kediaman dan komersial, yang semuanya melambungkan harga aset, dan menurunkan kadar hasil dan gadai janji dan kadar faedah lain, yang merupakan tujuan nyata QE.

Dan pada awal tahun 2021, QE tiba-tiba membantu merangsang inflasi harga pengguna yang meruncing yang kini telah ditetapkan oleh Fed untuk bertempur dengan kenaikan kadar dan, anda rasa, QT.

QT mempunyai kesan bertentangan QE: Ia memusnahkan wang, meningkatkan hasil, menarik permaidani daripada bawah inflasi harga aset dan menyumbang kepada menurunkan semula inflasi harga pengguna.

QT adalah lurus ke hadapan dengan sekuriti Perbendaharaan biasa, yang rumit hanya oleh pegangan Fed Sekuriti Terlindung Inflasi Perbendaharaan (TIPS). Tetapi MBS adalah makhluk yang berbeza, seperti yang akan kita lihat sebentar lagi.

Sekuriti perbendaharaan: Turun $76 bilion daripada puncak.

Nota perbendaharaan dan bon dilancarkan pada pertengahan bulan dan pada akhir bulan, apabila ia matang. Kunci kira-kira hari ini termasuk pelancaran pada 31 Ogos.

TIPS bayar pampasan inflasi (pendapatan). Tetapi ia tidak dibayar seperti faedah kupon. Sebaliknya, ia ditambah kepada nilai utama TIPS. Apabila TIPS matang, pemegang menerima jumlah nilai muka asal serta pampasan inflasi terkumpul yang telah ditambah kepada prinsipal selama ini (sama seperti I-Bonds anda).

Pada Ogos:

 • Nota dan bon perbendaharaan: turun $30.4 bilion.
 • TIPS Pampasan Inflasi: naik $6.0 bilion, diperoleh dan ditambah kepada prinsipal TIPS.
 • Perubahan bersih: -$24 bilion dari kunci kira-kira 3 Ogos.

Pampasan inflasi kira-kira $1.5 bilion seminggu ini adalah pendapatan yang Fed perolehi yang akan dibayar secara tunai oleh Jabatan Perbendaharaan apabila TIPS matang. Fed menambah pendapatan ini kepada baki TIPS mingguan. Anda boleh melihatnya dalam carta di bawah dalam cerun menaik sedikit dalam tempoh selepas QE berakhir pada pertengahan Mac dan hingga 6 Jun, sebelum QT bermula.

1662111168 445 QT Fed Jumlah Aset Turun sebanyak 139 Billion daripada Peak

MBS, makhluk dengan ketinggalan besar: Turun $31 bilion dari puncak.

Kami akan melakukan beberapa perkara aneh yang sangat istimewa hari ini, WOLF STREET mendalami urus niaga MBS Fed dalam pasaran Akan Diumumkan (TBA) yang saya muat naik ke pelayan saya dan saya akan membimbing anda dalam seketika. Ini pasti akan menjadi yang paling menyeronokkan yang pernah anda alami. Tetapi sebelum kita sampai di sana…

MBS keluar dari kunci kira-kira kebanyakannya melalui pembayaran prinsipal lulus. Apabila gadai janji asas dibayar disebabkan oleh penjualan rumah atau refi, atau apabila pembayaran gadai janji tetap dibuat, bahagian pokok dimajukan oleh penyedia perkhidmatan gadai janji (seperti bank anda) kepada entiti yang menjamin gadai janji (seperti itu). sebagai Fannie Mae), yang kemudiannya memajukan bayaran pokok tersebut kepada pemegang MBS (seperti Fed).

Nilai buku MBS menyusut dengan setiap pembayaran prinsipal lulus. Ini mengurangkan jumlah MBS pada kunci kira-kira Fed. Pembayaran prinsipal lulus ini tidak sekata dan tidak dapat diramalkan.

MBS mendapat kunci kira-kira 1-3 bulan selepas Fed membelinya dalam pasaran “Untuk Diumumkan” (TBA).

Dan itulah yang kita akan berseronok sekarang.

Pembelian dalam pasaran TBA mengambil masa satu hingga tiga bulan untuk diselesaikan. The Fed mencatatkan dagangannya selepas mereka menyelesaikannya.

Saya memuat naik ke pelayan WOLF STREET hamparan yang saya muat turun daripada NY Fed yang mengandungi sebahagian daripada operasi MBSnya dalam pasaran TBA. Untuk memudahkan langkah-langkah untuk diikuti, saya mengekod warna hamparan (muat turun hamparan saya “NYFed_MBS-ops” di sini).

Hamparan menunjukkan cara setiap MBS mengalir ke dalam kunci kira-kira Fed dan berapa lama ketinggalan bagi setiap MBS:

 1. Saya tandakan dengan warna merah: semua pembelian MBS yang diselesaikan pada bulan Ogos (tarikh penyelesaian = Lajur J). Mereka menetap pada 11 Ogos, 16 Ogos dan 18 Ogos.
 2. Kunci kira-kira mingguan Fed sentiasa pada hari Rabu, dan dikeluarkan pada hari Khamis.
  • MBS yang menyelesaikan 18 Ogos, muncul pada kunci kira-kira 24 Ogos, tetapi ia bertepatan dengan timbunan besar pembayaran prinsipal lulus yang akhirnya mengatasi pembelian yang sedikit dan mengurangkan baki pada hari itu.
  • MBS yang diselesaikan pada 11 dan 16 Ogos muncul pada kunci kira-kira 17 Ogos, dan anda melihat bagaimana baki MBS meningkat.
 3. Sekarang pergi ke lajur C (kuning) “Tarikh operasi,” apabila MBS dibeli dalam pasaran TBA.
 4. Saya menandakan MBS yang dibeli pada bulan Jun dengan warna merah tebal (lajur C). Dan mereka muncul tiga bulan kemudian pada kunci kira-kira 17 Ogos dan 24 Ogos.
 5. Sekarang pergi ke apa yang Fed dibeli pada bulan Mei, sebelum QT, yang saya tandai dengan warna hijau (lajur C = tarikh pembelian). Terdapat banyak daripada mereka, $108 bilion (saya menambahnya dalam lajur Y). Teruskan menatal ke bawah sehingga ke baris 265 untuk melihat kesemuanya.
 6. Dalam Lajur J (tarikh penyelesaian), anda melihat bahawa MBS yang Fed dibeli pada bulan Mei, sebelum QT, diselesaikan pada bulan Jun dan Julai, semasa QT, iaitu apabila mereka muncul pada kunci kira-kira. Itulah sebabnya orang berfikir bahawa Fed tidak melakukan QT.

Bukankah ini menyeronokkan? Saya fikir begitu!

Fed melakukan semua yang dikatakan akan dilakukannya; anda hanya perlu memahami mekanik pasaran TBA dan kunci kira-kira.

MBS: turun $31 bilion daripada puncak, kepada $2.71 trilion:

1662111168 238 QT Fed Jumlah Aset Turun sebanyak 139 Billion daripada Peak

Premium Tidak Dilunaskan: turun $29 bilion daripada puncak, kepada $327 bilion.

Semua pembeli bon membayar “premium” berbanding nilai muka apabila mereka membeli bon apabila kadar faedah kupon bon tersebut lebih tinggi daripada hasil pasaran pada masa pembelian untuk tempoh matang tersebut.

Fed mencatatkan sekuriti pada nilai muka dalam akaun biasa, dan ia menempah “premium” dalam akaun yang dipanggil “premium yang tidak dilunaskan.” Fed kemudian melunaskan premium setiap bon kepada sifar sepanjang baki tempoh matang bon. Pada masa yang sama, ia menerima bayaran faedah kupon yang lebih tinggi. Pada masa bon matang, premium telah dilunaskan sepenuhnya, dan Fed menerima nilai muka, dan bon itu keluar dari kunci kira-kira.

“Premium yang tidak dilunaskan” memuncak pada November 2021 pada $356 bilion dan kini telah menurun dalam proses yang stabil sebanyak $29 bilion kepada $327 bilion:

1662111168 568 QT Fed Jumlah Aset Turun sebanyak 139 Billion daripada Peak

Untuk hiburan anda, cara kami mencapai Inflasi yang Mengamuk:

1662111168 743 QT Fed Jumlah Aset Turun sebanyak 139 Billion daripada Peak

Suka membaca WOLF STREET dan mahu menyokongnya? Menggunakan penyekat iklan – saya benar-benar faham mengapa – tetapi mahu menyokong tapak tersebut? Anda boleh menderma. Saya amat menghargainya. Klik pada cawan bir dan teh ais untuk mengetahui caranya:

Mortgage Rates Are Rising Much Faster than Treasury Yields Whats

Adakah anda ingin dimaklumkan melalui e-mel apabila WOLF STREET menerbitkan artikel baharu? Daftar di sini.

1648166091 630 Mortgage Rates Are Rising Much Faster than Treasury Yields Whats

We would love to say thanks to the author of this post for this outstanding web content

QT Fed: Jumlah Aset Turun sebanyak $139 Billion daripada Peak


Our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/