“Ramalan Inflasi Tidak Berbaloi dengan Kertas yang Ditulis”: Ini Mengenai Reaksi Bank Kanada Terhadap Inflasi, Tetapi Ia Sama di AS dan Di Mana-mana

“Mengapa kitaran pengetatan semasa tidak seperti apa yang kami perhatikan pada masa lalu.”

Oleh Serigala Richter untuk JALAN SERIGALA.

Apabila Indeks Harga Pengguna Kanada untuk Mei dikeluarkan beberapa hari yang lalu, ia adalah – “seperti yang dijangkakan,” saya akan katakan – jauh lebih buruk daripada yang dijangkakan, dan sekali lagi melepasi margin yang besar ramalan inflasi oleh Bank of Canada . Menurut ahli ekonomi yang marah di Bank Negara Kanada, inflasi CPI berjalan 1.5 mata peratusan di atas ramalan BoC CPI, mengatasi ramalan tersebut pada setiap langkah sepanjang perjalanan. Mei adalah “kehilangan terbesar dalam apa yang telah menjadi penilaian rendah secara sistematik terhadap inflasi,” tulis mereka dalam nota.

“Jadi jika laporan CPI May tidak menetapkan loceng penggera berbunyi di Majlis Tadbir [of the Bank of Canada]seseorang harus memeriksa nadi kolektif mereka,” kata mereka.

IHP utama untuk Kanada meningkat sebanyak 7.7% pada bulan Mei berbanding setahun lalu, kadar inflasi terburuk sejak 1983, menurut Statistik Kanada:

BoC telah pun menaikkan kadar dasarnya sebanyak 125 mata asas, kepada 1.50%. Pada mesyuarat terakhirnya, ia termasuk bahasa hawkish yang lebih banyak dan lebih besar daripada yang dijangkakan, seperti kenaikan mata 75 asas pada mesyuarat Julai. BoC juga telah memulakan QT, dan kunci kira-kiranya telah mengecut sejak Mac 2021. Tetapi kenaikan kadar dan bahasa hawkish bagi kenaikan kadar masa hadapan adalah berdasarkan ramalan inflasi BoC yang telah “meremehkan inflasi secara sistematik.” Jadi kitaran kenaikan kadar ini akan menjadi menarik.

Pada asas bulan ke bulan, CPI melonjak sebanyak 1.4% yang menakjubkan pada bulan Mei daripada April, bukan pelarasan bermusim; dan sebanyak 1.1% pelarasan musim. Seperti yang dijangkakan, saya akan katakan, lonjakan itu benar-benar melenyapkan jangkaan.

Kadar CPI bulan ke bulan Mac, April dan Mei, secara tahunan, meningkat kepada kadar tahunan 12.5%.

Kenaikan bulan ke bulan yang amat panas itu berlaku, dan bukan hanya dalam beberapa item berkaitan komoditi. Ia memberi BoC lebih daripada alasan yang mencukupi untuk menarik pencetus pada kenaikan 75 mata asas pada mesyuaratnya pada 13 Julai.

“Ramalan inflasi tidak sepadan dengan kertas yang ditulis.”

Ramalan inflasi BoC yang dikeluarkan pada setiap mesyuarat terdahulunya sejak April 2021 digambarkan dalam warna berbeza dalam carta di bawah dari kedai Pasaran Kewangan National Bank of Canada. Garis merah ialah kadar CPI sebenar bagi setiap suku tahun. Anggaran BoC bermula pada setiap mesyuarat dengan kadar CPI semasa.

Jadi pada mesyuarat April 2021 (biru muda, baris pertama dari bawah), memandangkan inflasi telah mula melonjak, BoC menganggarkan bahawa CPI akan memuncak pada hanya di bawah 3% menjelang pertengahan 2021 dan kemudian menurun kepada 2% menjelang Mac 2022, hahahaha.

Kemudian pada mesyuarat Julai 2021, BoC meramalkan bahawa inflasi akan melebihi 3.8% menjelang Q3 2021, kemudian turun kepada 3% kira-kira sekarang, hahahaha, dan kepada 2% menjelang Q3.

1656124556 578 Ramalan Inflasi Tidak Berbaloi dengan Kertas yang Ditulis Ini Mengenai

Carta di atas menunjukkan betapa tidak masuk akalnya daripada ramalan inflasi ini di mana, dan bagaimana inflasi ini adalah kad liar besar yang terus menjadi lebih teruk, walaupun harga komoditi telah mula turun.

“Bagi pemerhati BoC yang cuba membandingkan trajektori inflasi hari ini dengan episod pengetatan monetari sebelum ini, berputus asa. Tiada perbandingan dalam era sasaran kadar semalaman (yang bermula pada pertengahan 1990-an). Itulah sebabnya kitaran pengetatan semasa tidak seperti apa yang kami perhatikan pada masa lalu,” kata Warren Lovely dan Taylor Schleich dari National Bank of Canada dalam nota mereka.

“Seagresif beberapa tindakan BoC yang lalu mungkin kelihatan pada masa itu, sudah tiba masanya untuk memusing skru dengan lebih ketat lagi,” kata mereka.

“Kenaikan kadar 75 mata asas pada 13 Julai tidak akan menyelesaikan masalah inflasi Kanada, bukan dengan pasaran buruh seketat mereka. Di samping itu, data kekosongan pekerjaan jelas membimbangkan, dan kekurangan buruh akut di Kanada tidak akan diatasi dengan cepat walaupun pertumbuhan penduduk yang sihat disambung semula [through immigration],” mereka tulis.

Dan mereka menambah – ditaburi dengan jenaka inflasi yang ketara:

“Untuk meringkaskan: Kami mempunyai inflasi di luar kawalan. Hanya menghantar lebih banyak wang kepada isi rumah seperti yang telah dilakukan (atau berniat untuk dilakukan oleh sesetengah kerajaan) sama seperti menambah petrol (sendiri sudah mahal) ke dalam api.

“Inflasi menuntut reaksi BoC yang sangat kuat, termasuk kenaikan 75 bp dalam masa tiga minggu.

“Kenaikan kadar yang luar biasa tidak banyak membantu mengawal harga (setakat ini) tetapi telah menjadikan pasaran perumahan terbalik. Jiwa pengguna menanggung pemerhatian dan risiko kemelesetan telah meningkat.

“Sememangnya, dengan data inflasi seperti ini, mendapatkan ‘pendaratan lembut’ mungkin seperti menyuburkan mata jarum. Kami tidak meninggalkan harapan sepenuhnya, tetapi laporan CPI hari ini sepatutnya menyedarkan walaupun yang paling bersemangat di kalangan kami.”

The Fed juga secara tidak masuk akal dengan ramalan inflasinya setiap langkah di sepanjang perjalanan dan kini telah dibakar di atas kepentingan kerana penggunaannya “sementara” dan sementara. ECB juga telah jauh tersasar dengan ramalan inflasinya. Dan dasar monetari mereka – keengganan mereka untuk menaikkan kadar bermula pada awal 2021, dan keengganan mereka untuk menamatkan QE dan memulakan QT pada masa yang sama – didorong oleh penilaian rendah inflasi yang tidak masuk akal ini. Tetapi kini mereka telah mendapat memo itu.

Ia adalah satu peristiwa yang menarik bahawa ahli ekonomi di bank-bank besar di Kanada serta AS dan di mana-mana menggesa bank pusat masing-masing untuk membanteras inflasi dengan menaikkan kadar lebih jauh dan lebih keras kerana inflasi ini mengancam untuk keluar dari kawalan, selepas itu kerosakan ekonomi dan kewangan daripada inflasi yang tidak dijangka akan menjadi besar.

Pasaran saham dan bon telah bertindak balas secara mendadak terhadap senario pengetatan ini, dan di Kanada, pasaran perumahan telah “terbalik”, dan bank pusat baru sahaja mula mengetatkan, dan tiada apa yang dilakukan oleh bank pusat dalam beberapa dekad kebelakangan ini boleh dibandingkan dengan apa yang berlaku. seterusnya, dan jika kemelesetan adalah sebahagian daripada perjanjian untuk mengawal inflasi yang lari ini, jadilah ia.

Suka membaca WOLF STREET dan mahu menyokongnya? Menggunakan penyekat iklan – saya benar-benar faham mengapa – tetapi mahu menyokong tapak tersebut? Anda boleh menderma. Saya amat menghargainya. Klik pada cawan bir dan teh ais untuk mengetahui caranya:

Mortgage Rates Are Rising Much Faster than Treasury Yields Whats

Adakah anda ingin dimaklumkan melalui e-mel apabila WOLF STREET menerbitkan artikel baharu? Daftar di sini.

1648166091 630 Mortgage Rates Are Rising Much Faster than Treasury Yields Whats

We want to thank the author of this write-up for this outstanding web content

“Ramalan Inflasi Tidak Berbaloi dengan Kertas yang Ditulis”: Ini Mengenai Reaksi Bank Kanada Terhadap Inflasi, Tetapi Ia Sama di AS dan Di Mana-mana


Check out our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/