Redfin meramalkan pusingan paling tajam dalam pasaran perumahan sejak kemalangan 2008

Presiden Persatuan Perhubungan Metropolitan New Orleans (NOMAR) berkata lebih banyak rumah berada di pasaran di kawasan New Orleans yang lebih besar berbanding dalam dua tahun lepas. (Berita Fox / Berita Fox)

Jika anda ingin membeli rumah tidak lama lagi, anda bertuah. Selepas dua tahun mencatatkan jualan tinggi, data menunjukkan pasaran perumahan mula sejuk, tetapi ada tangkapan.

Buat pertama kali sejak Mac 2021, purata rumah dijual kurang daripada harga senarainya, tetapi kadar gadai janji yang tinggi masih memberi kesan kepada apa yang orang mampu.

Kadar gadai janji adalah yang tertinggi dalam tempoh 14 tahun, mencecah hampir 6%, menurut syarikat hartanah Redfin.

“Ini adalah pusingan paling tajam dalam pasaran perumahan sejak kejatuhan pasaran perumahan pada 2008,” kata Daryl Fairweather, Ketua Pakar Ekonomi Redfin.

KADAR GADAI MENCAPAI TAHAP TERTINGGI SEJAK 2008

Redfin-home-data.jpg

Walaupun harga jualan masih lebih tinggi daripada 2021, inflasi dan kadar faedah yang tinggi menyejukkan pasaran. (Sumber: RedFin / Fox News)

Walaupun harga rumah masih lebih tinggi daripada setahun yang lalu, dengan purata rumah kini dijual hanya di bawah $370,000, inflasi dan kadar faedah yang tinggi memperlahankan pasaran.

“Kami tidak melihat kadar faedah setinggi ini sejak 2008, 2007, jadi ia adalah perubahan besar daripada pasaran perumahan yang kita semua sudah biasa,” kata Fairweather.

Dengan kadar faedah yang lebih tinggi ini, gadai janji meningkat kira-kira 40% daripada setahun yang lalu.

“Pembeli hanya tidak mempunyai 40% wang tambahan untuk dimasukkan ke dalam perumahan setiap bulan,” kata Fairweather. “Ramai pembeli rumah terpaksa keluar dan pergi ke pasaran sewa sebaliknya atau memilih untuk tidak membeli rumah kedua atau hartanah pelaburan itu.”

Redfin berkata bandar-bandar besar seperti San Francisco dan Los Angeles menyaksikan impak terbesar daripada ini.

“Apabila awak bercakap tentang rumah $1.5 juta, itu adalah tambahan seribu dolar sebulan untuk pembayaran gadai janji.”

TAWARAN GAdai janji TERBAIK HARI INI? LIHAT KADAR 15 TAHUN UNTUK PENJIMATAN FAEDAH YANG LEBIH BAIK | 14 SEPTEMBER 2022

Rumah-untuk-dijual-tanda-Remax.jpg

Walaupun kadar gadai janji lebih tinggi, pakar hartanah berkata sekarang masih masa yang baik untuk membeli. (Berita Fox / Berita Fox)

Di New Orleans, presiden Persatuan Perhubungan Metropolitan David Favret berkata terdapat lebih banyak rumah di pasaran di kawasannya berbanding dua tahun lepas.

“Saya fikir kedua-dua pembeli dan penjual berada dalam kedudukan yang baik sekarang,” kata Favret. “Penjual masih melihat premium, walaupun harga telah merosot sedikit, tetapi terdapat ramai pembeli yang masih ada, terutamanya mereka yang mungkin telah duduk di tepi apabila pasaran lebih ketat.”

INFLASI MENINGKAT LEBIH CEPAT DARI JANGKAAN PADA OGOS, MENGEKALKAN HARGA MENJADI TINGGI

Walaupun pasaran penjual mungkin kompetitif seperti awal tahun ini, Favret berkata sekarang masih masa yang baik untuk menjual.

“Jika hartanah anda berharga baik, anda akan sangat berjaya,” kata Favret.

Redfin juga berkata sekarang masih masa yang baik untuk membeli jika anda layak untuk gadai janji kerana anda sentiasa boleh membiayai semula apabila kadar gadai janji turun semula.

“Jika anda menemui rumah yang memenuhi semua keperluan anda dan anda akan tinggal di dalamnya selama sekurang-kurangnya 5 tahun, ia masih masa yang sesuai untuk membeli,” kata Fairweather.

Apabila ditanya sama ada kami boleh mengalami krisis kewangan perumahan yang lain, Redfin berkata ia tidak mungkin.

“Orang yang memiliki rumah sekarang berada dalam kedudukan kewangan yang baik secara amnya,” kata Fairweather. “Kriteria untuk mendapatkan gadai janji adalah sangat tinggi. Ia tidak seperti semasa kejatuhan pasaran perumahan apabila orang ramai mendapat gadai janji yang mereka tidak mempunyai perniagaan.”

Fairweather berkata jika kita memasuki satu lagi kemelesetan, pembeli rumah perlu mempertimbangkan sama ada mereka masih mampu membeli rumah mereka jika mereka kehilangan pekerjaan secara tiba-tiba.

Dapatkan kemas kini terkini tentang cerita ini di FOXBusiness.com.

We would love to say thanks to the writer of this post for this outstanding web content

Redfin meramalkan pusingan paling tajam dalam pasaran perumahan sejak kemalangan 2008


Explore our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/