Remaja 22 tahun berkongsi mimpi ngeri kerana ditipu oleh pekerjaan palsu: ‘Saya berubah daripada teruja kepada hancur dalam masa sebulan’

Callie Heim sangat teruja untuk memulakan kerja pemasarannya dengan Waymo, syarikat kereta pandu sendiri yang sibuk, awal musim panas ini. Dia mengalami tahun yang sukar – ibunya baru-baru ini meninggal dunia, dia berpindah ke rumah dan dia menyesuaikan diri dengan kehidupan selepas kolej.

Tawaran kerja itu terasa seperti titik perubahan: “Saya berada pada tahap terendah saya dan berasa seperti saya sedang memikirkan beberapa perkara yang baik,” kata graduan Universiti Towson yang berusia 22 tahun itu kepada CNBC Make It.

Tetapi kegembiraan cepat pudar apabila dia mendapat mesej daripada majikan baharunya: Sebelum dia bermula, dia perlu membeli komputer riba dan telefon kerjanya sendiri daripada portal syarikat, dan mereka akan menghantar cek kepadanya untuk menampung kos. Apabila cek tiba dalam mel, loceng penggera berbunyi.

Heim telah ditipu oleh penyenaraian pekerjaan palsu.

‘Saya berubah daripada teruja kepada hancur dalam masa sebulan’

Dalam satu siri video TikTok yang telah menjadi tular sejak itu, Heim menceritakan bagaimana dia memohon pekerjaan itu melalui fungsi “Easy Apply” LinkedIn dan melalui proses temu duga yang biasa, malah menjanjikan. Mula-mula, dia menjawab beberapa soalan tentang latar belakang pemasarannya melalui Wire, aplikasi pemesejan yang disulitkan yang diminta untuk dimuat turun (bendera merah, katanya sekarang).

Dia telah dijemput ke temu duga telefon pada keesokan harinya, di mana penemuduga itu berkata kerja itu memerlukan komputer dan telefon untuk melakukan tugasnya dari jauh. Dia kemudian mendapat satu lagi panggilan telefon sehari selepas itu dengan tawaran (bendera merah No. 2, kata Heim).

Selepas beberapa perbualan lagi, Heim mengisi beberapa borang pekerjaan, menyerahkan imbasan lesen memandunya dan menghantar maklumat banknya untuk mendapatkan deposit langsung. Kemudian dia diberitahu dia perlu membeli peralatan rumahnya terlebih dahulu dan kemudian dibayar balik untuknya kemudian.

Pada hakikatnya, inilah yang dikenali sebagai a penipuan cek palsu, di mana penipu berharap anda akan menghantar wang kepada mereka dan “membayar balik” anda dengan cek yang tidak baik. Kadangkala mereka akan menghantar cek terlebih dahulu, memberitahu anda untuk mendepositkannya dan berharap anda membeli peralatan anda (sebenarnya, menghantar wang kepada mereka) sebelum cek itu melantun.

Syukurlah, Heim menyedari penipuan itu sebaik cek tiba (“ia kelihatan sangat photoshop,” katanya) dan sebelum dia benar-benar menghantar sebarang wang kepada penipu. Tetapi dia perlu segera menutup akaun banknya yang terjejas dan membekukan talian kreditnya.

Heim menyifatkan pengalaman itu sebagai memalukan dan satu pukulan untuk keyakinannya. Dia juga berasa malu kerana berita yang dia sangat teruja dan berkongsi secara meluas dengan rakan dan keluarga adalah tidak benar. “Saya berubah daripada teruja kepada hancur dalam masa sebulan,” kata Heim.

Sedikit pun pengalaman itu meletihkan secara emosi, tetapi Heim menganggap dirinya bertuah kerana dia tidak kehilangan sebarang wang dalam proses itu.

Bendera merah penipuan kerja

Rakyat Amerika telah ditipu daripada $86 juta kerana perniagaan dan pekerjaan palsu peluang pada suku kedua 2022, menurut Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan. Orang ramai melaporkan hampir 21,600 insiden penipuan perniagaan dan peluang pekerjaan pada masa itu, dengan kira-kira satu pertiga daripada kejadian tersebut mengakibatkan kerugian kewangan.

Penipuan berkaitan pekerjaan telah menjadi masalah berterusan tetapi meningkat pada tahun 2020 apabila penjenayah mengambil kesempatan ke atas orang yang kehilangan kerja akibat Covid, Rhonda Perkins, seorang peguam dan ketua kakitangan untuk Bahagian Amalan Pemasaran FTC, memberitahu CNBC Make It pada bulan Jun.

Penipuan pekerjaan mengambil pelbagai bentuk: Pelakon jahat boleh menyamar sebagai kakitangan atau agensi sementara dan memerlukan bayaran untuk perkhidmatan mereka; senaraikan membeli-belah misteri palsu, pekerjaan kerajaan atau pos; atau siarkan penipuan penghantaran semula dan kemahiran semula pada janji palsu untuk membuat wang dari rumah.

Atau, mereka mungkin meniru majikan yang bereputasi dan membuat tapak web palsu atau menyiarkan penyenaraian palsu di tapak carian pekerjaan, seperti yang berlaku kepada Heim.

The FBI mengatakan ini adalah beberapa tanda amaran yang perlu diberi perhatian melalui proses pengambilan pekerja:

  • Temu bual tidak dijalankan secara bersemuka atau melalui panggilan video yang selamat, sebaliknya pada aplikasi telesidang menggunakan alamat e-mel dan bukannya nombor telefon
  • Majikan berpotensi menghubungi mangsa melalui domain e-mel bukan syarikat dan aplikasi telesidang
  • Majikan yang berpotensi memerlukan pekerja untuk membeli peralatan permulaan daripada syarikat, atau membayar untuk pemeriksaan latar belakang
  • Majikan yang berpotensi meminta maklumat kad kredit
  • Siaran kerja dipaparkan di papan kerja, tetapi tidak di tapak web syarikat
  • Perekrut atau pengurus tidak mempunyai profil di papan kerja atau profil tersebut nampaknya tidak sesuai dengan peranan mereka

Pengajaran yang dipelajari

Selepas ditipu, Heim mengambil cuti beberapa minggu daripada memohon pekerjaan tetapi kembali ke pasaran dengan kewaspadaan baharu.

Untuk satu, dia memastikan untuk mengesahkan bahawa sebarang siaran pekerjaan yang dia lihat di tapak seperti LinkedIn atau Glassdoor sepadan dengan satu siaran di tapak web syarikat. Tetapi itu boleh menjadi rumit kerana sesiapa sahaja boleh memalsukan tapak web sebenar – penipuan yang dia jatuhkan telah dimodelkan selepas pekerjaan sebenar yang disenaraikan di halaman pengambilan Waymo – jadi anda perlu lebih berhati-hati, katanya.

Ambil langkah lebih jauh dengan mencari nama syarikat atau orang yang menghubungi anda, serta perkataan “penipuan,” “semakan” atau “aduan,” kata Perkins. Jalankan syarikat atau agensi kakitangan melalui direktori Better Business Bureau.

Anda juga boleh menghubungi majikan secara terus, menggunakan maklumat yang anda temui sendiri (seperti, bukan e-mel atau nombor telefon yang diberikan kepada anda melalui mesej yang tidak diminta), untuk mengesahkan kesahihan pekerjaan dan cara memohon.

“Memang menarik untuk menggunakan ‘Easy Apply’ LinkedIn untuk memohon dengan pantas pada banyak pekerjaan, tetapi jika anda meluangkan masa untuk menulis surat lamaran anda dan menghubungi syarikat secara langsung, anda mungkin akan mendapat lebih banyak kejayaan,” tambah Heim.

Dia juga tahu bahawa “jika ada yang meminta maklumat kewangan anda sebelum anda diupah, itu tidak boleh dilakukan.” Majikan hanya akan meminta nombor Keselamatan Sosial anda selepas anda diupah dan anda masih harus berwaspada untuk mengesahkan identiti mereka secara peribadi atau melalui video sebelum anda mengongsinya.

“Ia adalah cara yang paling teruk untuk belajar, tetapi ia mengajar saya tentang menjadi naif di internet,” tambah Heim. “Anda tidak pernah tahu dengan siapa sebenarnya anda bercakap.”

Apa yang perlu dilakukan jika anda telah ditipu

Jika anda melihat atau kehilangan wang akibat penipuan pekerjaan, Perkins berkata untuk melaporkannya kepada FTC di ReportFraud.ftc.gov. Dan jika anda bimbang menjadi mangsa kecurian identiti, anda boleh melaporkannya dan mendapatkan pelan pemulihan yang diperibadikan dengan FTC di IdentityTheft.gov.

LinkedIn mempunyai banyak sumber untuk membantu pencari kerja mengesan dan mengelakkan penipuan, termasuk mengambil langkah berjaga-jaga tambahan untuk kerja dari rumah. Jurucakap LinkedIn berkata profil palsu dan aktiviti penipuan adalah bertentangan dengan dasar penggunanya, dan platform itu menggunakan “pertahanan automatik dan manual” untuk mengesan dan menangani pelanggaran. “Setiap kali kami menemui bahan sedemikian, kami berusaha untuk mengeluarkannya dengan cepat dan sentiasa melabur dalam cara baharu untuk meningkatkan pengesanan. Kami juga menggalakkan ahli membuat laporan apa-apa yang nampaknya tidak betul, jadi kami boleh menyiasat.”

Wire, aplikasi pemesejan, mengatakan ia sedar penipu menggunakan aplikasi untuk penipuan berkaitan pekerjaan. Ia mengingatkan calon bahawa mereka tidak boleh diminta untuk membeli peralatan kerja mereka sendiri, dan jika mereka ragu-ragu, mereka harus menghubungi pekerja kanan syarikat untuk bertanya sama ada ini adalah amalan perniagaan standard.

Waymo berkata sebarang temu bual dengan syarikat itu “dijalankan sama ada secara bersemuka atau melalui persidangan video dan tidak pernah melalui e-mel, Telegram atau platform lain,” dan mencatatkan amalan terbaik pada halaman pengambilan pekerjanya, menurut kenyataan yang diberikan kepada CNBC Make It. “Kami juga bekerjasama dengan pakar jenayah siber dan memberi amaran kepada jabatan antipenipuan untuk tapak kerjaya apabila kami mengetahui tentang akaun penipuan, dengan matlamat untuk mengeluarkannya secepat mungkin.”

Heim berasa gembira untuk berkongsi ceritanya sekarang. “Saya dan rakan-rakan saya bergurau mengenainya sekarang, tetapi pada masa itu ia menjejaskan keyakinan dan ego saya.” Keyakinannya kembali pulih sekarang kerana dia mempunyai beberapa petunjuk kerja di tangan (sesetengah perekrut malah menghubunginya sebagai tindak balas kepada videonya), dan disokong oleh respons positif bahawa dia telah membuat perubahan.

“Orang ramai datang kepada saya dan berkata, ‘Ya tuhan, saya baru sahaja menggunakan aplikasi Wire pagi ini untuk menemu duga kerja. Sekarang saya telah menyekat dan memadamkan nombor itu.’ Mendengar saya telah membantu mereka membuatkan saya berasa baik,” kata Heim.

Semak:

Rakyat Amerika kehilangan $68 juta akibat penipuan pekerjaan tahun ini—ini perkara yang perlu diberi perhatian

Manfaat RTO terbaik yang tiada siapa yang bercakap? gosip pejabat

‘Ini mengenai keadilan dan penghormatan’: California mungkin mendapat undang-undang ketelusan gaji baharu tidak lama lagi

Daftarlah sekarang: Dapatkan lebih bijak tentang wang dan kerjaya anda dengan surat berita mingguan kami

We would like to give thanks to the author of this write-up for this awesome content

Remaja 22 tahun berkongsi mimpi ngeri kerana ditipu oleh pekerjaan palsu: ‘Saya berubah daripada teruja kepada hancur dalam masa sebulan’


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/