Ripple, kes SEC menuju ke kesimpulan selepas ‘penghakiman ringkasan’ difailkan

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) dan Ripple Labs telah meminta hakim persekutuan membuat keputusan segera sama ada penjualan XRP Ripple melanggar undang-undang sekuriti AS.

Dalam usul berasingan yang difailkan pada 17 September oleh riak dan juga SEKkedua-duanya telah meminta penghakiman ringkasan di Mahkamah Daerah AS Daerah Selatan New York.

Ringkasan penghakiman diserahkan kepada mahkamah apabila pihak yang terlibat percaya terdapat cukup bukti untuk membuat keputusan tanpa perlu meneruskan perbicaraan.

Kedua-dua pihak telah meminta Hakim Analisa Torres untuk membuat keputusan segera sama ada jualan XRP Ripple melanggar undang-undang sekuriti AS. Ripple telah berhujah bahawa SEC telah kehabisan jawapan untuk membuktikan jualan XRP membentuk “kontrak pelaburan”, manakala SEC telah berpegang teguh pada kepercayaannya bahawa ia berlaku.

Ketua Pegawai Eksekutif Ripple Brad Garlinghouse dalam catatan Twitter pada 17 September berkata pemfailan itu menjelaskan bahawa SEC “tidak berminat untuk menggunakan undang-undang.”

“Mereka mahu membuat semula semuanya dalam usaha yang tidak dibenarkan untuk meluaskan bidang kuasa mereka jauh melebihi kuasa yang diberikan kepada mereka oleh Kongres,” katanya.

Sementara itu, peguam am Ripple, Stuart Alderoty menyatakan bahawa “selepas dua tahun litigasi” SEC “tidak dapat mengenal pasti sebarang kontrak untuk pelaburan” dan “tidak dapat memenuhi serampang tunggal ujian Howey Mahkamah Agung.”

Dalam usulnya untuk penghakiman ringkasan, Ripple mendakwa bahawa kes SEC “bermula kepada penegasan bidang kuasa terbuka yang tidak dibenarkan ke atas sebarang pemindahan aset.”

Usul itu juga berhujah bahawa SEC tidak boleh menetapkan bahawa pemegang token XRP tidak boleh “mengharapkan keuntungan secara munasabah” berdasarkan usaha Ripple kerana tiada obligasi kontrak antara pemegang token Ripple dan XRP.

Sebaliknya, usul penghakiman ringkasan SEC sendiri berhujah bahawa boleh ada “kontrak pelaburan” tanpa kontrak, sebarang hak yang diberikan kepada pembeli, dan tanpa sebarang obligasi kepada penerbit.

Tetapi Ripple berhujah dalam usulnya “itu bukan dan tidak sepatutnya menjadi undang-undang, kerana tanpa ciri-ciri penting ini tidak ada apa-apa yang boleh digunakan ujian Howey dengan wajar.”

Berkaitan: Tuntutan SEC vs. Ripple: Semua yang anda perlu tahu

Ripple sebaliknya menunjuk kepada keuntungan yang datang daripada “kuasa pasaran bekalan dan permintaan,” sesuatu yang SEC “akui” mengikut usul Ripple.

Kepentingan kemasukan ini ialah ditonjolkan oleh Peguam AS Jeremy Hogan dalam catatan 17 September di Twitter, menyatakan bahawa “konsesi ini adalah sempurna untuk penghakiman ringkasan.”

Reaksi masyarakat

Pemfailan usul Ripple dan SEC membawa kebanyakan sentimen positif daripada komuniti XRP, dengan seorang pengguna Twitter percaya “kiamat sudah hampir”:

Usul untuk penghakiman ringkasan datang hampir dua tahun selepas SEC menyaman Ripple, bekas Ketua Pegawai Eksekutif Christian Larsen dan Ketua Pegawai Eksekutif semasa Brad Garlinghouse pada Dis. 2020 kerana didakwa mengumpul $1.3 bilion melalui jualan sekuriti tidak berdaftar melalui XRP.

Jika mahkamah melaksanakan penghakiman ringkasan, keputusan mahkamah akan memberi impak yang mendalam dalam menentukan mata wang kripto yang merupakan keselamatan di bawah undang-undang sekuriti AS.

Token XRP meningkat kepada paras tertinggi yang tidak dilihat sejak Julai berikutan pemfailan usul — mencecah hampir $0.40, tetapi telah jatuh sedikit sejak itu dan kini berharga $0.34, menurut CoinGecko.