Risau tentang kemelesetan? Inilah cara untuk menyediakan portfolio anda

FG Trade | iStock | Imej Getty

Lagi daripada FA Playbook:

Berikut ialah lihat cerita lain yang memberi kesan kepada perniagaan penasihat kewangan.

“Kita semua faham bahawa pasaran melalui kitaran dan kemelesetan adalah sebahagian daripada kitaran yang mungkin kita hadapi,” kata perancang kewangan bertauliah Elliot Herman, rakan kongsi di PRW Wealth Management di Quincy, Massachusetts.

Walau bagaimanapun, oleh kerana tiada siapa yang boleh meramalkan jika dan bila kemelesetan akan berlaku, dia mendesak pelanggan untuk proaktif dengan peruntukan aset.

Pelbagaikan portfolio anda

Kepelbagaian adalah penting apabila bersedia untuk kemungkinan kemelesetan ekonomi, kata Anthony Watson, seorang CFP dan pengasas serta presiden Pakar Persaraan Thrive di Dearborn, Michigan.

Anda boleh menghapuskan risiko khusus syarikat dengan memilih dana berbanding saham individu kerana anda kurang berkemungkinan merasakan syarikat akan muflis dalam dana dagangan bursa sebanyak 4,000 yang lain, katanya.

Saham-saham bernilai cenderung untuk mengatasi saham-saham pertumbuhan yang akan mengalami kemelesetan.

Anthony Watson

Pengasas dan presiden Pakar Persaraan Thrive

Beliau mencadangkan anda menyemak campuran saham pertumbuhan anda, yang biasanya dijangka memberikan pulangan di atas purata dan nilai saham, biasanya berdagang kurang daripada nilai aset.

“Stok nilai cenderung mengatasi saham pertumbuhan yang menuju ke kemelesetan,” jelas Watson.

Pendedahan antarabangsa juga penting, dan ramai pelabur lalai kepada 100% aset domestik untuk peruntukan saham, tambahnya. Walaupun Rizab Persekutuan AS secara agresif memerangi inflasi, strategi daripada bank pusat lain mungkin mencetuskan trajektori pertumbuhan lain.

Peruntukan bon

Oleh kerana kadar faedah pasaran dan harga bon biasanya bergerak ke arah yang bertentangan, kenaikan kadar Fed telah merosot nilai bon. Penanda aras Perbendaharaan 10 tahunyang meningkat apabila harga bon jatuh, mencapai 3.1% pada hari Khamishasil tertinggi sejak 2018.

Tetapi walaupun harga merosot, bon masih merupakan bahagian penting portfolio anda, kata Watson. Jika saham menjunam ke arah kemelesetan, kadar faedah juga mungkin menurun, membolehkan harga bon pulih, yang boleh mengimbangi kerugian saham.

“Dari masa ke masa, korelasi negatif itu cenderung untuk menunjukkan dirinya sendiri, ” katanya. “Ia tidak semestinya hari ke hari.”

Penasihat juga mempertimbangkan tempoh, yang mengukur sensitiviti bon terhadap perubahan kadar faedah berdasarkan kupon, masa hingga matang dan hasil yang dibayar sepanjang tempoh tersebut. Secara amnya, semakin lama tempoh bon, semakin besar kemungkinan ia dipengaruhi oleh kenaikan kadar faedah.

“Bon yang menghasilkan lebih tinggi dengan tempoh matang yang lebih pendek adalah menarik sekarang, dan kami telah mengekalkan pendapatan tetap kami dalam bidang ini,” tambah Herman dari PRW Wealth Management.

Rizab tunai

Di tengah-tengah inflasi yang tinggi dan hasil akaun simpanan yang rendah, menjadi kurang menarik untuk memegang tunai. Walau bagaimanapun, pesara masih memerlukan penimbal tunai untuk mengelakkan apa yang dikenali sebagai risiko “urutan pulangan”..

Anda perlu memberi perhatian apabila anda menjual aset dan mengambil pengeluaran, kerana ia boleh menyebabkan kemudaratan jangka panjang kepada portfolio anda. “Itulah cara anda menjadi mangsa kepada urutan pulangan negatif, yang akan memakan persaraan anda hidup-hidup,” kata Watson.

Bagaimanapun, pesara mungkin mengelak daripada menoreh telur sarang mereka semasa tempoh kerugian besar dengan penimbal tunai yang ketara dan akses kepada talian kredit ekuiti rumah, tambahnya.

Sudah tentu, jumlah sebenar yang diperlukan mungkin bergantung pada perbelanjaan bulanan dan sumber pendapatan lain, seperti Keselamatan Sosial atau pencen.

Dari 1945 hingga 2009, purata kemelesetan berlarutan selama 11 bulan, menurut Biro Penyelidikan Ekonomi Kebangsaan, pendokumentasi rasmi kitaran ekonomi. Tetapi tidak ada jaminan kemerosotan masa depan tidak akan lebih lama.

Rizab tunai juga penting untuk pelabur dalam “fasa pengumpulan,” dengan garis masa yang lebih panjang sebelum bersara, kata Catherine Valega, seorang perunding CFP dan kekayaan di Green Bee Advisory di Winchester, Massachusetts.

Saya cenderung untuk menjadi lebih konservatif daripada ramai kerana saya telah melihat tiga hingga enam bulan dalam perbelanjaan kecemasan, dan saya rasa itu tidak mencukupi.

Catherine Valega

Perunding kekayaan di Green Bee Advisory

“Orang ramai benar-benar perlu memastikan bahawa mereka mempunyai simpanan kecemasan yang mencukupi,” katanya, mencadangkan 12 bulan hingga 24 bulan perbelanjaan dalam simpanan untuk bersedia menghadapi potensi pemberhentian.

“Saya cenderung untuk menjadi lebih konservatif daripada ramai kerana saya telah melihat tiga hingga enam bulan dalam perbelanjaan kecemasan, dan saya rasa itu tidak mencukupi.”

Dengan penjimatan tambahan, terdapat lebih banyak masa untuk menyusun strategi perpindahan kerjaya anda yang seterusnya selepas kehilangan pekerjaan, dan bukannya merasa tertekan untuk menerima tawaran kerja pertama anda untuk menampung bil.

“Jika anda mempunyai simpanan kecemasan cecair yang mencukupi, anda menyediakan diri anda dengan lebih banyak pilihan,” katanya.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable content

Risau tentang kemelesetan? Inilah cara untuk menyediakan portfolio anda


Take a look at our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/