Ruble Rusia berada pada tahap paling kukuh dalam tempoh 7 tahun walaupun sekatan besar-besaran. Inilah sebabnya

Syiling satu ruble Rusia dan bendera Rusia yang dipaparkan pada skrin dilihat dalam gambar ilustrasi pendedahan berbilang yang diambil di Krakow, Poland pada 8 Mac 2022.

Jakub Porzycki | Nurphoto | Imej Getty

Rubel Rusia mencecah 52.3 kepada dolar pada hari Rabu, peningkatan kira-kira 1.3% pada hari sebelumnya dan paras paling kukuh sejak Mei 2015.

Itu dunia jauh daripada kejatuhannya kepada 139 berbanding dolar pada awal Mac, apabila AS dan Kesatuan Eropah mula melancarkan sekatan yang belum pernah berlaku sebelum ini ke atas Moscow sebagai tindak balas kepada pencerobohannya ke atas Ukraine.

Lonjakan menakjubkan ruble pada bulan-bulan berikutnya telah memberi bahan api kepada Kremlin sebagai “bukti” bahawa sekatan Barat tidak berkesan.

“Ideanya jelas: hancurkan ekonomi Rusia dengan ganas,” kata Presiden Rusia Vladimir Putin minggu lalu semasa Forum Ekonomi Antarabangsa St. Petersburg tahunan. “Mereka tidak berjaya. Jelas sekali, itu tidak berlaku.”

Pada akhir Februari, berikutan kejatuhan awal ruble dan empat hari selepas pencerobohannya ke atas Ukraine bermula pada 24 Feb., Rusia lebih daripada dua kali ganda kepentingan utama negara itu kadar kepada 20% daripada 9.5% sebelumnya. Sejak itu, nilai mata wang telah bertambah baik sehingga menurunkan kadar faedah tiga kali sehingga mencapai 11% pada akhir Mei.

Ruble sebenarnya telah menjadi sangat kuat sehingga bank pusat Rusia secara aktif mengambil langkah untuk cuba melemahkannya, bimbang ini akan menjadikan eksport mereka kurang kompetitif.

Tetapi apakah sebenarnya di sebalik kenaikan mata wang, dan adakah ia boleh dikekalkan?

Rusia memperoleh rekod pendapatan minyak dan gas

Sebabnya, secara ringkas: harga tenaga yang sangat tinggi, kawalan modal dan sekatan itu sendiri.

Rusia adalah pengeksport gas terbesar di dunia dan juga pengeksport minyak kedua terbesar. Pelanggan utamanya? Kesatuan Eropah, yang telah membeli berbilion dolar tenaga Rusia setiap minggu sambil pada masa yang sama cuba menghukumnya dengan sekatan.

Itu meletakkan EU di tempat yang janggal – ia kini telah menghantar lebih banyak wang kepada Rusia dalam pembelian minyak, gas dan arang batu daripada yang telah dihantar kepada Ukraine dalam bantuan, yang telah membantu mengisi dada perang Kremlin. Dan dengan Minyak mentah Brent harga 60% lebih tinggi daripada kali ini tahun lepas, walaupun banyak negara Barat telah mengekang pembelian minyak Rusia mereka, Moscow masih membuat rekod keuntungan.

Presiden Rusia Vladimir Putin dan Menteri Pertahanan Sergei Shoigu menghadiri upacara meletakkan kalungan bunga, yang menandakan ulang tahun permulaan Perang Patriotik Besar menentang Nazi Jerman pada tahun 1941, di Makam Askar Tidak Dikenali di tepi tembok Kremlin di Moscow, Rusia Jun 22, 2022.

Mikhail Metzel | Sputnik | Reuters

Dalam 100 hari pertama perang Rusia-Ukraine, Persekutuan Rusia memperoleh $98 bilion hasil daripada eksport bahan api fosil, mengikut Pusat Penyelidikan Tenaga dan Udara Bersih, sebuah organisasi penyelidikan yang berpangkalan di Finland. Lebih separuh daripada pendapatan itu datang dari EU, kira-kira $60 bilion.

Dan sementara banyak negara EU berhasrat untuk mengurangkan pergantungan mereka pada import tenaga Rusia, proses ini boleh mengambil masa bertahun-tahun – pada 2020, blok itu bergantung pada Rusia untuk 41% daripada import gasnya dan 36% daripada import minyaknya, menurut Eurostat.

Ya, yang EU meluluskan pakej sekatan penting pada bulan Mei sebahagiannya mengharamkan import minyak Rusia menjelang akhir tahun ini, tetapi ia mempunyai pengecualian ketara untuk minyak yang dihantar melalui saluran paip, memandangkan negara yang terkurung daratan seperti Hungary dan Slovenia tidak dapat mengakses sumber minyak alternatif yang dihantar melalui laut.

“Kadar pertukaran yang anda lihat untuk ruble itu ada kerana Rusia memperoleh rekod lebihan akaun semasa dalam pertukaran asing,” Max Hess, seorang felo di Institut Penyelidikan Dasar Luar Negeri, memberitahu CNBC. Hasil itu kebanyakannya dalam dolar dan euro melalui mekanisme pertukaran ruble yang kompleks.

“Walaupun Rusia mungkin menjual sedikit kurang kepada Barat sekarang, kerana Barat bergerak untuk memotong [reliance on Russia], mereka masih menjual satu tan pada harga minyak dan gas yang tinggi sepanjang masa. Jadi ini membawa lebihan akaun semasa yang besar.”

Lebihan akaun semasa Rusia dari Januari hingga Mei tahun ini hanya melebihi $110 bilion, menurut bank pusat Rusia – lebih daripada 3.5 kali ganda jumlah tempoh itu tahun lepas.

Kawalan modal yang ketat

Kawalan modal – atau kerajaan mengehadkan mata wang asing meninggalkan negaranya – telah memainkan peranan yang besar di sini, ditambah dengan fakta mudah bahawa Rusia tidak boleh mengimport lebih banyak lagi kerana sekatan, bermakna ia membelanjakan lebih sedikit wangnya untuk membeli barangan dari tempat lain .

Ia benar-benar kadar Potemkin, kerana menghantar wang dari Rusia ke luar negara dengan sekatan – kedua-dua individu Rusia dan bank Rusia – adalah sangat sukar.

Max Hess

Fellow, Institut Penyelidikan Dasar Luar Negeri

“Pihak berkuasa melaksanakan kawalan modal yang cukup ketat sebaik sahaja sekatan dikenakan,” kata Nick Stadtmiller, pengarah strategi pasaran baru muncul di ‎Medley Global Advisors di New York. “Hasilnya ialah wang mengalir masuk daripada eksport manakala terdapat sedikit aliran keluar modal. Kesan bersih semua ini adalah satu ruble yang lebih kukuh.”

Rusia kini telah melonggarkan beberapa kawalan modalnya dan menurunkan kadar faedahnya dalam usaha melemahkan ruble, kerana mata wang yang lebih kukuh sebenarnya menjejaskan akaun fiskalnya.

Ruble: benar-benar ‘kadar Potemkin’?

Oleh kerana Rusia kini terputus daripada sistem perbankan antarabangsa SWIFT dan disekat daripada berdagang di peringkat antarabangsa dalam dolar dan euro, ia pada dasarnya dibiarkan berdagang dengan dirinya sendiri, kata Hess. Ini bermakna walaupun Rusia membina jumlah rizab asing yang besar yang menyokong mata wangnya di dalam negara, ia tidak boleh menggunakan rizab tersebut untuk memenuhi keperluan importnya, terima kasih kepada sekatan.

Kadar pertukaran ruble “benar-benar kadar Potemkin, kerana menghantar wang dari Rusia ke luar negara yang diberi sekatan – kedua-dua individu Rusia dan bank Rusia – adalah sangat sukar, apatah lagi kawalan modal Rusia sendiri,” kata Hess.

Dalam politik dan ekonomi, Potemkin merujuk kepada kampung palsu yang kononnya dibina untuk memberikan ilusi kemakmuran kepada permaisuri Rusia Catherine the Great.

“Jadi ya, ruble di atas kertas agak kuat sedikit, tetapi itu adalah akibat daripada kejatuhan import, dan apa gunanya membina rizab forex, tetapi untuk pergi dan membeli barangan dari luar negara yang anda perlukan untuk ekonomi anda? Dan Rusia boleh jangan buat begitu.”

Orang ramai berbaris berhampiran kadar Euro dan dolar AS ke papan tanda ruble di pintu masuk ke pejabat pertukaran pada 25 Mei 2022 di Moscow, Rusia. Rusia menghampiri kemungkiran pada hari Rabu selepas Perbendaharaan AS membiarkan pengecualian sekatan utama tamat.

Konstantin Zavrazhin | Imej Getty

“Kita harus benar-benar melihat isu asas dalam ekonomi Rusia, termasuk import kawah,” tambah Hess. “Walaupun ruble mengatakan ia mempunyai nilai yang tinggi, itu akan memberi kesan buruk kepada ekonomi dan kualiti hidup.”

Adakah ini mencerminkan ekonomi Rusia sebenar?

Adakah kekuatan ruble bermakna bahawa asas ekonomi Rusia adalah kukuh dan telah terlepas daripada pukulan sekatan? Tidak begitu pantas, kata penganalisis.

“Kekuatan ruble dikaitkan dengan lebihan dalam imbangan pembayaran keseluruhan, yang lebih didorong oleh faktor eksogen yang dikaitkan dengan sekatan, harga komoditi dan langkah dasar berbanding trend dan asas makroekonomi jangka panjang,” kata Themos Fiotakis, ketua FX penyelidikan di Barclays.

Kementerian Ekonomi Rusia berkata pada pertengahan Mei bahawa ia menjangkakan pengangguran mencecah hampir 7% tahun ini, dan kembali ke tahap 2021 tidak mungkin sehingga 2025 paling awal.

Sejak perang Rusia di Ukraine bermula, beribu-ribu syarikat antarabangsa telah keluar dari Rusia, meninggalkan sejumlah besar orang Rusia yang menganggur di belakang mereka. Pelaburan asing telah menerima kesan besar, dan kemiskinan hampir dua kali ganda dalam hanya lima minggu pertama perang sahaja, menurut agensi perangkaan persekutuan Rusia Rosstat.

“Ruble Rusia bukan lagi penunjuk untuk kesihatan ekonomi,” kata Hess. “Walaupun ruble telah melonjak kerana campur tangan Kremlin, ketidakpeduliannya terhadap kesejahteraan Rusia berterusan. Malah agensi statistik Rusia sendiri, yang terkenal dengan mengurut nombor untuk memenuhi matlamat Kremlin, mengakui bahawa bilangan rakyat Rusia yang hidup dalam kemiskinan meningkat daripada 12 [million] kepada 21 juta orang pada Q1 2022.”

Mengenai sama ada kekuatan ruble boleh dikekalkan, Fiotakis berkata, “Ia sangat tidak pasti dan bergantung pada bagaimana geopolitik berkembang dan dasar disesuaikan.”

We want to say thanks to the author of this post for this remarkable material

Ruble Rusia berada pada tahap paling kukuh dalam tempoh 7 tahun walaupun sekatan besar-besaran. Inilah sebabnya


Our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/