Rumah Putih bergelut dengan inflasi selepas Biden mengadu kepada pembantu

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Rumah Putih melancarkan desakan baharu pada hari Selasa untuk membendung kerosakan politik yang disebabkan oleh inflasi selepas Presiden Biden mengadu selama berminggu-minggu untuk membantu bahawa pentadbirannya tidak melakukan secukupnya untuk menjelaskan secara terbuka kenaikan harga terpantas dalam kira-kira empat dekad.

Bertujuan untuk menunjukkan kepada orang ramai bahawa ia bertindak balas terhadap kebimbangannya, Biden bertemu dengan Pengerusi Simpanan Persekutuan Jerome H. Powell di Pejabat Oval, menulis op-ed dalam Wall Street Journal mengenai inflasi dan menghantar pembantu utama merentasi rangkaian utama untuk mendorong mesej ekonomi pentadbiran.

Kesibukan itu berlaku selepas Biden secara peribadi merungut kepada pegawai atasan Rumah Putih berhubung pengendalian inflasi oleh pentadbiran, menyatakan kekecewaan sejak beberapa bulan lalu kerana pembantu tidak melakukan cukup untuk menghadapi masalah itu secara langsung, dua orang yang biasa dengan komen presiden berkata, bercakap dengan syarat tidak mahu dikenali untuk menerangkan perbualan peribadi.

Pergerakan yang berpusu-pusu mencerminkan keadaan mendesak baru dalam Rumah Putih kerana ia bergelut dengan kemungkinan yang semakin meningkat bahawa inflasi yang tinggi akan dilanjutkan melalui pilihan raya separuh penggalmengatasi agenda Biden dan menjejaskan keupayaannya untuk memuji pencapaiannya — dan mungkin tidak banyak yang boleh dilakukan oleh Biden mengenainya.

Dengan kenaikan harga mencapai 8 peratus pada bulan April, tekanan nampaknya tidak akan reda tidak lama lagi di tengah-tengah kejatuhan perang yang berterusan di Ukraine, koronavirus penutupan di China dan lonjakan harga gas yang mungkin diburukkan lagi menjelang musim pemanduan musim panas, semua faktor di luar kawalan presiden.

Harga bahan api mencapai rekod tertinggi pada hari Selasadengan satu gelen gas kini berharga $4.62 secara purata – peningkatan 52 peratus daripada tahun lepas – menurut AAA, selepas Kesatuan Eropah mengumumkan kemajuan dalam perjanjian untuk mengharamkan import tenaga Rusia.

Bagaimana pembuat dasar berulang kali salah menilai inflasi

Itu menyebabkan Biden bergelut untuk menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya dia memahami bahawa rakyat Amerika sedang menderita dan melakukan apa yang dia boleh.

Pada hari Selasa, pegawai ekonomi tertinggi pentadbiran merentasi saluran berita kabel dan muncul di bilik taklimat akhbar Rumah Putih untuk menekankan usaha mereka untuk melawan kenaikan harga.

Walaupun tidak mengumumkan sebarang langkah baharu untuk memerangi inflasi, Rumah Putih menegaskan ekonomi Amerika berada dalam kedudukan kukuh untuk Federal Reserve untuk menjinakkan harga tinggi, kerana pertumbuhan tinggi dan pengangguran yang rendah mewujudkan penampan terhadap kenaikan kadar faedah masa depan.

Muncul bersama Powell dan Setiausaha Perbendaharaan Janet L. Yellen di Pejabat Oval, Biden berkata beliau dan bank pusat berkongsi “fokus laser” untuk menangani inflasi. “Keutamaan saya… ialah menangani inflasi untuk beralih daripada pemulihan bersejarah kepada pertumbuhan stabil yang berkesan untuk keluarga Amerika,” kata Biden.

Tetapi mesej itu rumit, kerana sementara presiden berusaha untuk mengambil kredit kerana Fed berada pada kedudukan yang baik menangani inflasi, dia juga menekankan bahawa dia tidak mengganggu dasarnya, seperti yang dituduh dilakukan oleh Presiden Donald Trump.

Biden berkata rancangan inflasinya “bermula dengan cadangan mudah: Hormati Fed dan hormati kebebasan Fed, yang telah saya lakukan dan akan terus lakukan. … Saya tidak akan mengganggu kerja mereka yang sangat penting.”

Aktiviti baharu itu dibuat selepas Biden mengadu kepada pembantu bahawa mereka tidak menjalankan tugas dengan baik menjelaskan punca inflasi dan apa yang dilakukan oleh pentadbiran mengenainya. Jurucakap Rumah Putih enggan mengulas mengenai arahan Biden kepada pembantunya mengenai inflasi.

Tinjauan NBC News dikeluarkan awal bulan ini dijumpai bahawa 33 peratus rakyat Amerika meluluskan pengendalian ekonomi Biden, manakala 23 peratus meluluskan pengendaliannya terhadap kos sara hidup.

A Washington Post-ABC News tinjauan pada awal Mei mendapati bahawa lebih daripada 9 dalam 10 rakyat Amerika bimbang, sekurang-kurangnya, tentang kadar inflasi, yang telah berada pada paras tertinggi 40 tahun selama berbulan-bulan. Itu termasuk 44 peratus yang mengatakan mereka “kecewa” tentang masalah itu.

Dalam apa yang mungkin lebih buruk untuk presiden dan partinya, 68 peratus berkata mereka tidak bersetuju dengan pengendalian inflasi Biden, berbanding dengan 28 peratus yang meluluskan.

Rumah Putih telah bergelut secara tidak sekata dengan cara bertindak balas terhadap ancaman ini sejak ia muncul pada musim panas lalu. Pentadbiran pada mulanya meremehkan tahap masalah, secara tidak tepat mengatakan ia akan terbukti “sementara.”

Apabila kenaikan harga berterusan, pentadbiran berpusing pada musim gugur lalu untuk mengakui bahawa inflasi adalah nyata tetapi berhujah bahawa agenda perundangan Build Back Better Demokrat paling sesuai untuk bertindak balas terhadap tekanan kos keluarga.

Sejak Build Back Better runtuh selepas tentangan daripada Senator Joe Manchin III (DW.Va.) dan Republikan pada penghujung Disember, White House telah bergegas mencari tindak balas baharu terhadap inflasi, menonjolkan tindakannya untuk memperbaiki kesesakan rantaian bekalan dan pelaburannya melalui rang undang-undang infrastruktur dwipartisan.

Rumah Putih juga telah menekankan semua cara ekonomi Amerika pulih dengan cepat, apabila kadar pengangguran menjunam dan keluaran dalam negara kasar melonjak. Tetapi itu, juga, adalah mesej yang rumit, kerana pentadbiran cuba serentak meraikan ekonomi yang berkembang pesat dan mengakui bahawa orang ramai menderita.

Pemesejan Rumah Putih juga tidak konsisten sebahagiannya kerana perhatiannya telah dirampas oleh peristiwa hebat seperti pencerobohan Rusia dan sepasang pembunuhan beramai-ramai senjata api yang mengerikan. Namun inflasi yang berterusan mengancam untuk menjejaskan bahagian tengah identiti politik Biden — bahawa dia tahu dan memahami masalah rakyat Amerika kelas pekerja.

Minggu ini, Rumah Putih sedang membuat “usaha bersepadu” untuk “menyampaikan pencapaian kami setakat ini mengenai ekonomi,” sambil menekankan cadangan ekonomi Republikan yang dipercayai oleh pentadbiran akan membantu mewujudkan kontras yang menggalakkan, menurut seorang pegawai Rumah Putih, yang menggambarkan perancangan pentadbiran dengan syarat tidak mahu dikenali untuk mendedahkan perbincangan dalaman. Demokrat berhujah bahawa Republikan menerima cukai yang rendah untuk orang kaya sambil memberi sedikit perhatian kepada keperluan rakyat Amerika biasa.

Pegawai ekonomi tertinggi pentadbiran – termasuk Yellen, Setiausaha Perdagangan Gina Raimondo dan Timbalan Setiausaha Perbendaharaan Wally Adeyemo – akan muncul di televisyen minggu ini sebagai sebahagian daripada dorongan itu. Penampilan itu bermula dengan sungguh-sungguh pada hari Selasa.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Biden dan sekutunya telah menyasarkan Sen. Rick Scott (R-Fla.), yang mengendalikan cabang kempen Senat Republikan, dan platform dasar konservatif 11 mata beliau yang merangkumi bahasa yang dikatakan pegawai Rumah Putih boleh menaikkan cukai ke atas semua rakyat Amerika.

“Ia adalah agenda ultra-MAGA,” kata Biden dalam ucapan pada awal Mei.

Pembantu Biden juga meningkatkan dorongan mereka di Capitol Hill untuk rang undang-undang ekonomi yang akan menangani kos tinggi ubat preskripsi, penjagaan kanak-kanak dan barangan lain — sisa-sisa agenda Build Back Better Biden yang dahulunya meluas. Rang undang-undang itu mungkin hanya akan disokong oleh Demokrat, dan pemimpin parti percaya bahawa akan membenarkan mereka membuat kes bahawa mereka berjuang untuk membantu rakyat Amerika biasa sementara Republikan berdiri diam.

Tetapi mereka yang rapat dengan pentadbiran mengakui perubahan pemesejan mungkin tidak mencukupi untuk menangani pergolakan pengundi, dan beberapa di orbit Rumah Putih mendesak tindakan yang lebih dramatik.

Rumah Putih dipermainkan secara terbuka dengan menerima cuti cukai gas persekutuan untuk membawa kelegaan kepada pemandu tetapi akhirnya meninggalkan idea itu. Perdebatan dalaman telah tercetus di kalangan sekutu pentadbiran sama ada untuk menerima pakai mesej populis yang lebih penuh dan menyalahkan ketamakan korporat untuk inflasi yang lebih tinggi.

Walaupun Biden kadang-kadang mengkritik penyatuan dalam industri seperti pembungkusan daging, dia tidak pernah selesa dengan pendirian anti-korporat yang tajam dan sebahagian besarnya mengelak daripada retorik yang digunakan oleh pemimpin liberal seperti Senator Elizabeth Warren (D-Mass.).

Rumah Putih telah mengambil beberapa tindakan untuk mengurangkan inflasi, termasuk pelepasan besar daripada rizab minyak negara dan mengetepikan peraturan etanol untuk menjana lebih banyak bekalan bahan api. Langkah-langkah tersebut nampaknya tidak mengubah secara material trajektori harga tinggi.

Tetapi kebanyakan jawapan adalah retorik. Biden telah memanggil kenaikan kos bahan api sebagai “kenaikan harga Putin,” sebagai contoh, merujuk kepada Presiden Rusia Vladimir Putin dan tekanan pada harga gas akibat perang Rusia di Ukraine.

“Nampaknya mereka telah berputus asa melakukan apa sahaja dan telah memutuskan untuk memikirkan perkara terbaik untuk dikatakan,” kata seorang yang berkomunikasi rapat dengan ahli ekonomi kanan Rumah Putih, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan untuk mencerminkan perbualan peribadi. “Terdapat hampir lebih banyak perdebatan tentang naratif yang betul daripada pendirian dasar yang betul.”

Mark Zandi, ketua ekonomi di Moody’s Analytics, berkata pentadbiran Biden “sedang menjalankan tugas sebaik mungkin.” Tetapi kenaikan harga adalah “melemahkan secara psikologi” bagi rakyat Amerika, tambahnya, dan Rumah Putih perlu berterusan dalam menjelaskan kepada orang ramai mengapa inflasi begitu tinggi.

“Orang ramai menggunakan inflasi sebagai cudgel politik, jadi ia hanya rumit pemahaman orang ramai tentang apa yang sedang berlaku,” kata Zandi. “Tetapi saya rasa rakyat Amerika memahami ini adalah isu kewangan nombor satu. Mereka tidak akan berasa gembira tentang apa-apa sehingga inflasi kembali kepada sesuatu yang lebih selesa.”

Republikan berhujah bahawa pentadbiran Biden kehilangan kredibiliti mengenai persoalan inflasi lama dahulu, apabila ia pada mulanya menolaknya sebagai kesan “sementara” ekonomi dibuka semula selepas pandemik, hanya untuk harga tinggi menjadi masalah yang berpanjangan dan degil.

Ahli ekonomi konservatif dan ramai pakar sentris juga berpendapat bahawa rancangan rangsangan $1.9 trilion Biden tahun lalu memburukkan lagi inflasi dengan merangsang ekonomi secara berlebihan dan meningkatkan permintaan. Dan ahli ekonomi GOP menolak tanggapan bahawa janji Biden untuk membenarkan Rizab Persekutuan menjalankan tugasnya adalah strategi memerangi inflasi.

“’Percayai Fed’ bukanlah satu rancangan. Ia bukan sesuatu yang dilakukan oleh Rumah Putih untuk mengawal inflasi,” kata Donald Schneider, yang berkhidmat sebagai pembantu utama kepada Jawatankuasa Cara dan Cara. “Ia adalah salah hala yang konsisten, dan orang ramai boleh melihatnya. … Terlalu sedikit, sudah terlambat.”

Beberapa pengkritik pengurusan ekonomi Rumah Putih, seperti bekas setiausaha perbendaharaan Lawrence H. Summers, memuji Biden kerana menahan diri dalam hal ehwal Fed. Tetapi masih tidak jelas sama ada bank pusat mempunyai latitud untuk menjinakkan inflasi tanpa menyebabkan kemelesetan, dan jika itu berlaku, ia boleh membuktikan sakit kepala yang lebih teruk bagi pentadbiran Biden.

“Saya tidak fikir terdapat pengurangan inflasi yang tahan lama tanpa pengurangan yang bermakna dalam pertumbuhan gaji,” kata Summers kepada The Washington Post pada hari Selasa. “Apabila inflasi melebihi empat peratus dan pengangguran di bawah empat peratus, kita sentiasa mengalami kemelesetan dalam tempoh dua tahun akan datang.”

Dia menambah, “Saya fikir kemungkinannya adalah bahawa kita tidak akan melalui ini dengan pendaratan lembut. … Memandangkan di mana kita berada, ia akan menjadi sangat sukar untuk melalui ini.”

We would like to thank the writer of this article for this remarkable web content

Rumah Putih bergelut dengan inflasi selepas Biden mengadu kepada pembantu


Find here our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/